Pääsin tänään nettikirppiksen ilmoituksen perusteella keräämään viinimarjoja erään ystävällisen kotkalaisen luota - hän kun ei enää itse tarvinnut enempää, niin ilmoitti että saa tulla keräämään. Hieno toimintatapa, kiitos! Juttelimmekin, että vain kaksi vuotta sitten minulla itselläni oli paljon marjapensaita ja samanlailla tuttavat kävivät keräämässä silloin, kun marjoja oli yli oman tarpeen. Heti kun sain marjat kerättyä ja putsattua, piti päästä leipomaan! Leivoin marjatarteletteja, kuten leivonnaisen nimi lähes kaikissa kielissä on - tai suomalaisittain tartaletteja.
Aloitin työn voitelemalla hyvin nestemäisellä margariinilla vuoat. Jauhotin osan ja jätin osan jauhottamatta - kokeilun tulos oli, että molemmista pikkupiiraat irtosivat yhtä hyvin, eli jauhotus ei ole tarpeen.
Tein tällä kertaa taikinan ilman leivinjauhetta ja siitä tuli kuitenkin ihanan mureaa.
Tartalettien makea pohja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
75 g pehmeää margariinia
pienen pieni ripaus suolaa
1/2 dl tomusokeria
1 kananmuna
Yhdistä margariini ja kuivat aineet monitoimikoneessa murutaikinaksi. Lisää kananmuna ja sekoita. Taikina voi levätä jääkaapissa, mutta se ei ole välttämätöntä. Tee taikinasta pallot pikkuvuokien pohjaan, vehnäjauhoa päälle ja työnnä sormin taikinaa reunoille ylös saakka - tämähän ei kohoa yhtään uunissa, kun ei leivinjauhetta ole mukana.Jos pohja jää kovin ohueksi, lisää taikinaa vuoan pohjaan. Täytä vuo'at kuivilla herneillä ja paista uunissa 175 asteessa uunipellin päällä noin 10 -15 minuuttia, kunnes reunat ovat vaaleanruskeat. Anna hetken jäähtyä, kumoa herneet muovikulhoon ja kallista vuokia niin, että piiraspohja irtoaa. Laita piiraspohjat uunipellin päälle jäähtymään. Valmista täyte.
Hyvin harvoin nykyään paistan piiraspohjia erikseen ensin, vaikka niin voisikin tehdä - se varmistaa isonkin piiraan pohjan kypsymisen keskeltä, mutta toisaalta, vaikka ohjeessa niin olisikin, niin on harvinaista, että esipaistaminen olisi tarpeen! Jos esipaiston tekee, piirastaikina reunat löpähtävät keskustan suuntaan uunissa. reunat voi tukea leivinpaperirullalla, rullatulla folioköynnöksellä tai kuivilla herneillä tai tätä varten tehdyillä paistokuulilla - en tiedä oikeaa nimeä niille. Enpä muista koskaan käyttäneeni kuivia herneitä tähän tarkoitukseen, mutta päätin kokeilla - lopuksi kyllä arvelin, että helpommalla olisi päässyt ruttaamalla foliopalan vuoassa olevan taikinan päälle. Alla olevassa kuvassa kaikki työvaiheet taikina asettelusta:
Hassunlaisiksi jäivät piiraskuortet hernepaiston jälkeen. Rapsuttelin herneet pois veitsen kärjellä - kannattaa tarkistaa, ettei jää kovia herneitä kuoriin kiinni!!
Valkosuklaamousse
100 g valkosuklaata
150 g mascarpone tuorejuustoa
1 dl vatkattavaa vaniljakastiketta
1 tl vaniljasokeria
Vaahdota tuorejuustoa ja vaahdota vaniljakastike eri kulhossa, lisää sokeri. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa aluksi 20 sekuntia, sitten 10 sekunnin jaksoissa. Valkosuklaa palaa helposti, joten kokeile onnistuuko sen sekoittaminen lusikalla ja sulaako se sekoitettaessa. Tarvittaessa, jos kaikki palat eivät vielä sula, jatka kuumennusta 10 sekuntia. Käytä muovikulhoa, se4 ei kuumene liikaa.
Lisää sulanut suklaa tuorejuuston joukkoon ja lisää sitten vaniljakastike. Tarvittaessa, jotta saat massan tasaiseksi, vatkaa sähkövatkaimella. Laita massa pursotuspussiin, ja pursota taikinakuppeihin se tasaisesti. Pintaa voit nopeasti tasoittaa lusikalla. Laita kupit pakastimeen 5-10 minuutiksi jäähtymään. Valmista sillä välin kiille. Ota ne työpöydälle takaisin. lisää tuoreet tai pakastetut marjat ja levitä pullasudilla kiille päälle, kun se on hieman jähmettynyt. Kiille ei saa tulla kokkareiseksi - jos näin käy, lämmitä sitä uudelleen. Kiille hyytyy kylmässä, se jämähtää kylmien marjojen tai leivosten päälle hetkessä. Kuuma taas sulattaa kiilteen.
Marjakiille
2 dl punaista mehua
1 dl hyytelösokeria
Kiehauta mehu, lisää sokeri, sekoita. Kiehauta uudelleen ja anna hetki jäähtyä. Lisää kiille pullasudilla marjojen päälle ja laita leivokset jääkaappiin hyytymään ja odottamaan tarjoamista






Yleensähän herneitten alle laitetaan foliota, leivinpaperin tms...
VastaaPoistaTällaista joku neuvoikin, hyvä huomio :) - aika hyvin pelkkä foliorullakin tukee piiraiden reunoja, kumpi sitten hel+pompaa..hassujahan nuo hernepisteet ovat!
VastaaPoista