Siirry pääsisältöön

Raparperi-vadelma-murupiiras

Tässä piiraassa on rapean kaurainen pohja ja täytteeksi laitoin osaan raparperia ja vadelmia ja osaan mustikkaa ja vadelmaa. Innostuin vähän liikaa tästä ohjeesta: annoskoko alkoi sulata 750 g margariinia....   no, siitä tuli neljä suurta piirasta.

Keväällä raparperit ovat pehmeitä ja parhaimmillaan. Hyvältä maistuvat silti syyssadonkin raparperit. Etsinkin pienempiä varsia kasvimaalta, kun säästän isoja lehtiä betonilaattojen pohjaksi. Aion vielä pakastaakin raparperia.

Murupiiraista on monia muunnoksia, usein niissä on sooda kohotusaineena ja itse en pidä siitä. Sooda toimii happamien ja mausteisten taikinoiden kohotusaineena leivinjauheen sijaan, mutta sen voi useinmiten huoletta vaihtaa leivinjauheeksi. Tämän piiraan taikinan ohje on Hellapoliisin kirjassa "Koko perheen leivontakirja", tykkään kovasti kauran ja kauraleseiden lisäämisestä taikinoihin - oma muunnokseni alla:


Raparperi-vadelma-murupiiras (pellillinen tai kaksi annosta piirasvuokaan)


250 g sulatettua margariinia 
2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
3 munaa
1 dl maitoa

4-5 dl raparperia, vadelmia tai mustikoita tai omenalohkoja
4 rkl fariinisokeria

Pese ja pilko raparperit tai omenat. Laita ne muovikulhoon ja päälle fariinisokeri. Pehmitä raparperit tai omenalohkot kuvun alla mikrossa, kaada liika neste pois.

Voitele ja jauhota 2 piirasvuokaa tai vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita monitoimikoneella tai käsin pehmeä margariini, sokerit, jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Ota muruseosta talteen noin 2 dl pintaa varten.  Lisää maito suurempaan määrään muruseosta -siitä tulee pohjataikina -  ja sekoita tasaiseksi. Sekoita varovasti, koska kova vaivaaminen tekee taikinaan sitkoa - paakut pitäisi saada kuitenkin tasoittumaan. Vatkaa munia toisessa kulhossa niin, että ne vähän vaahtoutuvat. Lisää munamassa taikinaan ja nostele taikina tasaiseksi. Levitä taikina voideltuihin piirakkavuokiin leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle raparperit ja vadelmat tai mustikat tai omenalohkot ja muruseos.

Paista 200 asteessa noin 15-35 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen - kokeile kypsyyttä painamalla tikku piiraan keskiosaan - taikinaa ei saa tarttua siihen. Minä tein pari paksumpaa piirasta, niiden kypsyminen kesti pitempäänkin kuin tuon 35 minuuttia. Piiraiden päälle voit laittaa leivinpaperin tai folion, jos pinta uhkaa tummua liikaa - tai uunin lämmön voi pudottaa 150 asteeseen. 

Piirakka oli herkullista vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa - sopii myös jäätelön tai fariinisokerilla ja vanilliinilla tai valmiilla kinuskikastikkeella maustetun kermavaahdon kera tarjottavaksi. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...