
Keväällä raparperit ovat pehmeitä ja parhaimmillaan. Hyvältä maistuvat silti syyssadonkin raparperit. Etsinkin pienempiä varsia kasvimaalta, kun säästän isoja lehtiä betonilaattojen pohjaksi. Aion vielä pakastaakin raparperia.
Murupiiraista on monia muunnoksia, usein niissä on sooda kohotusaineena ja itse en pidä siitä. Sooda toimii happamien ja mausteisten taikinoiden kohotusaineena leivinjauheen sijaan, mutta sen voi useinmiten huoletta vaihtaa leivinjauheeksi. Tämän piiraan taikinan ohje on Hellapoliisin kirjassa "Koko perheen leivontakirja", tykkään kovasti kauran ja kauraleseiden lisäämisestä taikinoihin - oma muunnokseni alla:
Raparperi-vadelma-murupiiras (pellillinen tai kaksi annosta piirasvuokaan)
250 g sulatettua margariinia
2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
3 munaa
1 dl maitoa
4-5 dl raparperia, vadelmia tai mustikoita tai omenalohkoja
4 rkl fariinisokeria
Pese ja pilko raparperit tai omenat. Laita ne muovikulhoon ja päälle fariinisokeri. Pehmitä raparperit tai omenalohkot kuvun alla mikrossa, kaada liika neste pois.
Voitele ja jauhota 2 piirasvuokaa tai vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita monitoimikoneella tai käsin pehmeä margariini, sokerit, jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Ota muruseosta talteen noin 2 dl pintaa varten. Lisää maito suurempaan määrään muruseosta -siitä tulee pohjataikina - ja sekoita tasaiseksi. Sekoita varovasti, koska kova vaivaaminen tekee taikinaan sitkoa - paakut pitäisi saada kuitenkin tasoittumaan. Vatkaa munia toisessa kulhossa niin, että ne vähän vaahtoutuvat. Lisää munamassa taikinaan ja nostele taikina tasaiseksi. Levitä taikina voideltuihin piirakkavuokiin leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle raparperit ja vadelmat tai mustikat tai omenalohkot ja muruseos.
Paista 200 asteessa noin 15-35 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen - kokeile kypsyyttä painamalla tikku piiraan keskiosaan - taikinaa ei saa tarttua siihen. Minä tein pari paksumpaa piirasta, niiden kypsyminen kesti pitempäänkin kuin tuon 35 minuuttia. Piiraiden päälle voit laittaa leivinpaperin tai folion, jos pinta uhkaa tummua liikaa - tai uunin lämmön voi pudottaa 150 asteeseen.
Piirakka oli herkullista vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa - sopii myös jäätelön tai fariinisokerilla ja vanilliinilla tai valmiilla kinuskikastikkeella maustetun kermavaahdon kera tarjottavaksi.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: