Siirry pääsisältöön

Sitruunalakukakku


Kokeilin jo kerran aiemmin kakkua, jonka makumaailmassa yhdistyi lemoncurd ja Brunbergin lakutoffee. Koska se maistui nuorille ja vähän vanhemmillekin miehille, uskalsin tehdä uuden kakun makutestaukseen ja jälleen kakku sai kiitosta. Niinpä tätä voi suositella kokeiltavaksi muillekin teille!


Sitruunalakukakku


3 munan kakkupohja 18 cm:n kakkuun

3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl karkeita vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
Voitele vuoka. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri tosi kuohkeaksi, valkoiseksi, suureksi vaahdoksi - yleiskoneella 5-10 minuuttia. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sihdin läpi varovasti kaapimella nostellen. Tee ristiviilto taikinaan, jotta se kohoaisi tasaisemmin. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun keskeltä kokeillessa. Pudota valmis kakkupohja noin 20 -30 sentin korkeudelta, niin pohjasta tulee tasaisempi ja sen ilmakuplat tasoittuvat. 

Leikkaa jäähtynyt pohja seuraavana päivänä 3 (tai neljään) osaan. Järjestä ne pinoamisjärjestykseen. Kakun päälle tulee paistettaessa pohjalla ollut kappale.


Sitruunatäyte ja lakutäyte yhteen väliin kumpaakin.

Täytepohja:

2 isoa liivatetta, pieniä voisi olla 2 1/2 kpl
1 rkl sitruunan mehua
170 g Philadelphia tuorejuustoa tai 2 dl rahkaa
3 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä.  Vaahdota kerma ja tomusokeri, lisää vanilliinisokeri. Kiehauta sitruunan mehu ja lisää siihen liivate, sekoita hyvin, anna jäähtyä hetki. Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi ja lisää vatkaten liivateseos siihen. Nostele joukkoon kermavaahto. Puolita massa, toisesta osasta tulee lakutoffeemassa ja toisesta sitruunamousse.

Lakutoffeemassa

Pilko lakritsitoffeeta pieniksi paloiksi haluamasi määrä ja lisää maun mukaan vanilliinisokeria ja sokeria. 

Sitruunamousse

Lisää Täytepohjaan 1/2 dl lemoncurdia ja makusi mukaan vaniljasokeria


Kostuttamiseen

1 dl appelsiinitäysmehua
1 -2 tlö sitruunan mehua

Kokoa kakku kakkupaperin päälle irtopohjavuoan reunan sisälle. Kostuta kakkulevy pullasudilla töpöttäen appelsiinitäysmehulla, johon on lisättty sitruunan mehua. Lisää täyte. Päälle uusi levy, kostuta ja toinen täyte. Laita kakku yöksi jääkaapppiin hyytymään tai hyydytä nopeasti pakasteessa. 

Kakun päälle tulee kermavaahto, jossa on tuorejuustoa. 


Kakun päälle 


4 dl vispikermaa -käytin tukun laktoositonta Millac Goldia (kelt.purkki)
1 pkt Philadelphia tuorejuustoa
keltaista elintarvikeväriä
1/2 -1 dl tomusokeria
2 rlk lemon curdia

Vaahdota kerma, sekoita tuorejuusto hyvin notkeaksi ja lisää kerman vatkaamisen loppuvaiheessa tomusokeri, tuorejuusto ja väri. Levitä kakun päälle ja reunoille ohut kerros kermavaahtoa murusuojaksi. Tiivistä samalla kakun alareuna kermakerroksella. Laita kakku hetkeksi kylmään.

Levitä lastalla tasainen kerros kermavaahtoa kakun päälle ja reunoille. Tasoita lastalla ja raapalla - itse vedin reunan piikkikampalastalla, niin että sain vaakaraidoituksen reunaan. Päälle pursotin lehtityllalla pystynauhaa ja lopuksi pienellä tähtityllalla ruusukuvion yläreunaan. 
Käytin koristeina Alku lakutoffeeta, jonka kaulin ja otin muotilla lehtiä, jotka jätin yöksi kuivamaan muotoon - paljon ei kuivumista tapahtunut, mutta lehdet pysyivät vähän taitettuina kakun päällä. Käytin myös valkosuklaasta pursotetun lankamaisen koristeen, sokerimassakukkia ja -perhosia sekä Sydämen muotoisia Heart mix -karkkeja.



Aiemmin tein yhden sitruunalakukakun ja kun taikinaa jäi, tein vielä 10 cm:n pikkukakun - alla kuvassa.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...