Siirry pääsisältöön

Suklaakirsikkakakku



Suklaa ja kirsikka on niin hieno makuyhdistelmä, että olen jo pitkään koonnut erilaisia ohjeita suklaakirsikkakakkuun ja nyt sen vihdoin sain toteuttaa - enkä toteuttanut mitään kokoamistani ihanista ohjeista, vaan kakusta tuli nyt tällainen - itse asiassa tein kaksi kakkua ( 15 ja 19 cm) samoilla aineksilla, toinen niistä jäi kotiin syötäväksi, sen kuvia ohjeen jälkeen. Jos tahdot tehdä vain yhden kakun, toteuta puolet ohjeesta!

Kakussa on ihana suklaapohja, välissä vaniljamousse ja tuoreista kirsikoita sekä suklaarouhetta ja päällä kinuskin makuinen marenkikreemi ja koristeena tuoreita kirsikoita ja sokerimassasta tehtyjä kukkia sekä Wonder Cakes kultaglitteriä eli sokerikidettä.




Kirsikat ovat kakun sisällä mousseen paloiteltuna ja täytekerrokset melko paksuja. Kummassakin kakussa oli 3 täyteväliä, niiden avulla kakkuun saadaan korkeutta.




Kakkupohja

(2 kpl 15 ja 19 cm tai yksi kappale 26-28 sentin vuokaan)

6 isoa kananmunaa
3 dl sokeria
225 g margariinia
225 g Brunbergin tummaa suklaata
3,75 dl karkeita vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Voitele vuoka, minä sprayasin sen vuokaspraylla. Halutessasi voit vuorata irtopohjavuoan pohjan leivinpaperilla. Irtoreunassa ei onnistu suklaataikina paistaminen, vaan se pitää vuorata rypistetyllä leivinpaperilla pohjaa ja reunoja myöten, ettei taikina valu ulos siitä. 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata margariini ja anna suklaapalojen sulaa rauhassa kuuman rasvan joukkoon.

Vaahdota munat ja sokeri yleiskoneella suureksi valkoiseksi vaahdoksi, vatkaa koneella täydellä nopeudella 5-10 minuuttia. Sekoita kuivat aineet ja lisää jauhoseos puulastalla nostellen munasokerivaahtoon vuorotellen rasvasuklaaseoksen kanssa. Kääntele varovasti pohjaa myöten, rasva valuu sinne. Kaada uunivuokaan paistumaan ja vedä ristiviilto taikinan päälle, jotta kakku kohoaisi tasaisemmin. Paista vajaa tunti, kunnes tikkuun ei enää keskeltä kokeillen tartu taikinaa.

Anna kakkupohjan jäähtyä ensin vuoassa, irroita se sitten kääntämällä ylösalaisin vuoasta leikkuulaudan ja  leivinpaperin päälle. Seuraavana päivänä voit leikata sen 4 osaan - kätevästi se käy kakkusahalla - sahaa reunasta ja pyöritä kakkua samalla.

Kirsikkamousse kahteen pieneen tai yhteen isoon kakkuun


4 Meiran isoa liivatetta (tukusta) tai 5 pientä
1/2 dl rkl laimentamatonta kirsikkamehua tai sitruunanmehua vedellä  laimennettuna
5 dl vispikermaa (käytin tukun Millac Gold 33 vispiä)
2 prk vaniljarahkaa
300-600 g kirsikoita (käytin 300, mutta niitä olisi voinut olla runsaamminkin)
100 g Brunbergin tummaa suklaata rouhittuna
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
Kirsikkalikööriä tai manteliesanssia voi vähän lisätä valmiiseen mousseen

Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi. Pese kirsikat, poista kivet ja paloittele kirsikat - voit painaa ne myös kokonaisina mousseen, kun mousse on levitetty pohjan päälle. 

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna mehu, lisää siihen pehmitetyt ja puristetut liivatteet, sekoita tasaiseksi. Vaahdota kerma, mausta sitä sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita liivateseos rahkaan ja lisää kermavaahto varovasti nostellen ja sekoita joukkoon paloitellut kirsikat. Mausta ja maista. Suklaarouhetta en sekoittanut mousseen, vaan ripottelin sen moussekerroksen väliin. Jos sekoitat, se voi värjätä moussea.

Kakun kostutukseen

maitoa vanilliinisokerilla maustettuna tai spritea

Nosta aluspahvin päällä olevan kakkuvuoan renkaan sisään pohja, joka oli paistettaessa päällimmäisenä. Srayaa tai öljyä kakkuvuoan reuna ja ripottele siihen ohuesti tomusokeria - näin kakku irtoaa helposti reunasta. Kostuta pohja pullasudilla ja vaniljamaidolla - alimman pohjan voi jättää kostuttamatta, jos täyte on kosteaa. Lisää kolmasosa kakkuun tarkoitetusta täytemäärästä ja ripottele väliin suklaarouhetta. Paina uusi kakkulevy, kostuta ja täytä samoin. Kun viimeinen kakkulevy on nostettu vuokaan, paina pinta tasaiseksi ja jätä kakku yöksi jääkaappiin hyytymään.


Kinuskimarenkikreemi kakun pinnalle

6 L-kokoisen munan valkuaista
2 1/2 dl ruokokidesokeria (tai fariinisokeria tai tavallista sokeria > vaikuttaa makuun)
300 g Sunnuntai-margariinia huoneen lämpöisenä 
1 1/2 - 2 rasiaa Philadelphia tuorejuustoa
4 tl vaniljasokeria

Valkuaisten joukkoon ei saa tulla yhtään vettä tai keltuaista. Vatkauskulhon olisi hyvä olla teräksinen yleiskoneen kulho, muovikulhossa on helposti rasvaa, joka estää valkuaisten vaahtoutumisen. 

Valmistusperiaate on sveitsiläisen marenkikreemin valmistustavan mukainen. Kuumenna vesihauteessa kattilassa ruokokidesokeri ja munan valkuaiset 60 asteeseen. jolloin valkuaiset pästaroituvat ja sokeri sulaa. Käytä lämpömittaria. Tee vesihaude niin, että alla on isommassa kattilassa kiehuvaa vettä, mutta vesi ei saa ulottua päällä olevan kattilan pohjaan. Olen tehnyt tämän monta kertaa, mutta miten nyt laitoinkin liian saman kokoiset kattilat päällekkäin ja ne eivät sitten irronneetkaan enää. Siis pienempään kattilaan valkuaiset ja sokeri ja isompaan alle vesi kiehumaan. Sekoittele vähän kuumennuksen aikana. Huomaathan, että yli 60 asteessa alkaa valkuainen kypsyä, älä siis kuumenna liikaa.

Kaada kuuma valkuais-sokeriseos yleiskoneen kulhoon ja vatkaa niin kauan, että seos jäähtyy. Kun seos tuntuu jäähtyneeltä lisää Sunnuntaimargariinia nokare kerrallaan ja jatka vatkaamista. Mikäli tulee rakeista, vatkaa vaan lisää, kunnes saat tasaisen massan. Mausta massaa vatkatessa vaniljasokerilla ja lisää halutessasi valkoista tai muuta väriainetta haluamasi määrä. Mikäli sinulla on käytettävissä kirsikkaesanssia tai kirsikkalikööriä, sitä voi lisätä vähän makua tuomaan.

Pehmitä tuorejuusto sähkövatkaimella ja lisää se varovasti vatkaten tai sekoittaen kinuskimarenkiin. Voit lisätä  vielä mausteita tai väriä. Älä enää vatkaa sokeria tänne lisää - tässä vaiheessa massa juoksettuu helposti ja ruman rakeisena se ei kelpaa kakun päälle, vaikka ei se syötävää on vielä silloinkin. 

Marenkikreemi levitetään kakun pintaan aivan pehmeänä, ohut kerros kerrallaan ja välillä kakku jääkaappiin tai mieluiten pakastimeen.

Jos haluat lisää makua kreemiin, voi siiehn lisätä vähän esim. kaupan valmista kinuskikastiketta  - kaikkien tuotteiden lisääminen, etenkin lämpimien tuotteiden lisääminen aiheuttaa juoksettumisvaaraa - ehkä se harvoin tapahtuu, mutta on kovin harmittava tilanne, jos toteutuu. 

Kakun päällystäminen 

(voikreemi ja valuva ganache klikkaa video-ohjetta blogistani)


Irroita kakku vuoasta.Nosta kakku alustan päällä pyörivälle alustalle ja vetäise lastalla ohut kerros marenkikreemiä ensin kakun päälle ja sitten reunoille. Laita tarkasti kreemi kakun ala-osaan, ettei sieltä ala valumaan kosteutta. Laita kakku pakastimeen 10-30 minuutiksi. Vedä toinen kerros pehemää marenkikreemiä pintaan ja tasoita ja silota ensin päältä, sitten reunoilta joko muovi- tai teräslastalla. Lopuksi lastaa voi kuumentaa kiehuvalla vedellä ja kuivata se ja vetää kuumalla lastalla siloitusta. 

Värjäsin osan kreemistä punaisella ja keltaisella ja laitoin tätä värillistä kreemiä hammastikulla viivoina kakun reunaan. Siloitin lastalla joko vaakasuoraan tai pystysuunnassa ja sain kuvioidun reunan.

Koristele kirsikoilla ja sokerimassakukilla ja glitterirakeilla. Marenkikreemin päällä koristeet pýsyvät melko pitkään hyvän näköisinä.

Kakun voi ennen koristelua vielä päällystää ganachella, ohje täällä 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi