Siirry pääsisältöön

Mustikkapiirakka - rukiinen pohja


Mies leipoi taivaallisen hyvää mustikkapiirakkaa rukiisella pohjalla. Maistelimme sitä päiväkahvilla kondensoidun maidon ja kinuskikastikkeen kera. Tämä on hyvää sellaisenaankin, mutta toki vaniljakastike tai jäätelökin sopivat kumppaneiksi.

Tässäpä ohje isoon piirasvuokaan- meille tuli kaksi pientä piirasta. Uunipellillisen saat lisäämällä kolmasosan kaikkia pohjan ainesosia. Tuo kermaviilitäyte riittää ohuena kerroksena uunipellilliseen, mustikoiden määrää voi lisätä. 

Pohja

150 g juoksevaa margariinia tai sulatettua marg.
1 dl intiaanisokeria tai ruskeaa sokeria
1 kananmuna
2-3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1tl leivinjauhetta

Täyte 1

4 dl mustikoita
3 rkl perunajauhoja
1/2 dl sokeria tai maun mukaan

Sekoita täytteen ainekset. Jos käytät pakastemustikoita, niin sulata niitä sen verran, että saat perunajauhot värjättyä mustikoilla - perunajauho jää helposti valkoiseksi paistettaessa. 

TAI Täyte 2 

2 dl kermaviiliä
2 dl valkosuklaa-limerahkaa
tai vaniljarahkaa
2 kananmunaa
2 tl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 dl mustikoita tuoreena tai jäisenä

Sekoita muut aineet, paitsi mustikat tulevat viimeksi pisteinä täytteen päälle 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele ja jauhota piirasvuoka. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmuna vatkaten. Sekoita puulastalla joukkoon.kuivat aineet, lisää viimeksi vehnäjauhot, niin voit katsoa, kuinka kovan haluat taikinasta. Tuo 2 dl riittää, mutta mieheni laittoi vehnäjauhoja 3 dl ja pohjasta tuli mukavan rapea, vähän kova - mutta rakenne sopi mielestäni rukiiseen makuun. Huom. Jos piirasta pidetään jääjaspissa, pohja kovettuu, käytä silloin vaan 2 dl vehnäjauhoa. 

Painele taikina vehnäjauhojen avulla piirasvuokaan ja lisää täyte. Paista noin puoli tuntia, kunnes reunat ovat saaneet väriä ja täyte on hyytynyt. 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...