Siirry pääsisältöön

Joulupullat - tähtipullat

.


Tänään asettui ihana pullan tuoksu kotiimme. Aikaa oli vähän, joten leivoin vain pienen määrän - sain 2 desin nestemäärän taikinasta 20 pullaa. Lisäsin taikinaan sahramia ja pullien päälle tähdet murotaikinasta. Ehdin leipoa nämä kahdessa tunnissa ruoanlaiton ohella, joten helppo ja nopea joulun ajan herkku!

Tähtipullat


2 dl maitoa
vajaa 1/2 pkt hiivaa
1 dl sokeria
1/2 tl sahramia
1/2 tl suolaa
ripaus kardemummaa
1 kananmuna
100 g margariinia sulatettuna
vehnäjauhoja (6-7 dl?) 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. Lisää mausteet - hiero sahrami kämmenessä tai huhmaressa jauheeksi - ja kananmuna käsivatkaimella tai puuhaarukalla sekoittaen. Lisää vähän jauhoja, sitten sulatettu margariini ja puuhaarukalla sekoittaen loput jauhot vähän kerrallaan, kunnes taikina muodostaa pehmeän pallon, joka irtoaa kulhon reunoista. 

Hiivataikinoissa ei kannata mitata jauhoja, koska jauhot turpoavat eri lailla - on hyvä oppia hakemaan tuntuma pehmeään, hvyään taikinaan! pehmeästä taikinasta tulee pehmeät, hyvät pullat, kunhan sekä taikina että pullat kohotetaan kaksinkertaisiksi. 

Kohota taikina leivinliinan alla - jos kiire, niin vesihöyryn päällä esim. tiskialtaaseen kuumaa vettä tai pelti lieden päälle ja levyt 1:lle, kunnes pelti on kuuma > sitten levyt nollille. Jotkut keittävät lasillisen vettä mikrossa, vesilasi pois ja taikina mikroon ilman, että mikroa käynnistetään - vesihöyry suljetussa mikrossa nopeuttaa kohoamista. Huoneen lämmössä varaa riittävästi aikaa kohoamiseen. Ja jääkaapissakin taikina tai pullat kohoavat yön aikana - kylmäkohotus vaatii vain enemmän aikaa.

Kun taikina on kohonnut, ripottele vähän jauhoja pöydälle ja kääntele taikinaa jauhoissa sen verran, ettei se tartu pöytään. Leivo tanko ja paloittele se 20 osaan, pyörittele pulliksi. Kohota kaksinkertaisiksi kooltaan. Minulla oli kiire, joten laitoin kaksi peltiä kiertoilmauuniin ja uunin lämpötilan 40 asteeseen, näin pullat kohosivat nopeasti. Yllä olevia kohotuskeinojakin voi käyttää.

Lämmitä uuni 200 asteeseen - paistamisen loppuvaiheessa laskin lämmön 170 asteeseen, ettei pullien päällä olevat pikkuleivät saa liikaa väriä. Voitele kohonneet pullat, laita päälle murotaikinatähdet. Murotaikina kannattaa tehdä valmiiksi jo taikinan kohotessa ja kaulia ja ottaa muotilla pipareita pullien kohotessa. Kun valmiit pikkuleivät vie ulos kylmään tai laittaa jääkaappiin ja laittaa ne kylminä pullien päälle ennen uuniin laittamista, niin ne pysyvät vaaleampina ja hyvin koossa pullia paistettaessa. Tähän voisi toki käyttää kaupan valmista murotaikinaa tai piparitaikinaakin, mutta tosi nopeasti valmistuu kotona tehdenkin!


Murotaikina tähtiin


50 g margariinia
1/4 dl sokeria
1/2 kananmuna
1 rkl kermaa tai maitoa
1/2 tl vanilliinisokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja

Taikina voi valmistaa sähkövatkaimella, itse tein monitoimikoneella. Laita pehmeä margariini (ei sulatettu) ja sokeri ja munat monitoimikoneeseen. Sekoita leikkuuterällä. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taas. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän vehnäjauhojen lisäämisen jälkeen, ettei taikinaan tule sitkoa - sitä halutaan vain hiivataikinoihin! Sitko vääntää pikkuleipien muotoa ja tuote tuntuu suussa sitkeältä. 

Pidä taikinaa hetki kylmässä. Kauli jauhojen avulla levyksi, ota muotilla tähtiä tai sydämiä ja nosta pikkuleivät uunipellille leivinpaperin päälle. Vie pelti kylmään. 

Kun pullat ovat kohonneet, voitele ne, laita tähti päälle, paina kevyesti kiinni pullaan ja paista miedossa lämmössä (200 >170 astetta) kauniin vaalean ruskeiksi. 









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...