Siirry pääsisältöön

Karjalanpiirakat pulikalla ja pastakoneen avulla




Karjalanpiirakoita teen tavallisesti noin kerran vuodessa- nyt leivoinkin kolmesti viikon aikana. Päätin ensin  kokeilla uutta pastakonetta kuorien kaulimiseen, mutta se kokeilu ei pikaisesti tehtynä tuottanut hyvää tulosta ja niinpä päädyin "vanhassa vara parempi" -ajatteluun ja tein kuoret pulikalla kaulien. Lisään aina kuoritaikinaan vähän vehnäjauhoja ja ruokaöljyä kaulimisen helpottamiseksi. Aito karjalanpiirakka on Eu:n nimisuojsn saanut tuote. 

Keitin riisipuuron valmiiksi etukäteen, tällä kertaa puuroon meni 2 litraa laktoositonta maitoa, joka riittää noin 50 piirakkaan. Taikinaa tein liikaa - usein jää joko puuroa tai taikinaa, on vaikea saada näitä täsmäämään tarkasti - ylimääräisen voi pakastaa. 

Ohjeessa on puuro 1 litrasta maitoa - kuoritaikina 1 desistä vettä - 16 - 20 kuorta. Minulla riittää vähän pienempi määrä puuroa, laitan sitä ohuelti taikinan kuoriin. Ohje päivitetty 2022.

Kuoritaikina:

1 1/2 dl vettä
3/4 tl suolaa
2 tl ruokaöljyä
ruisjauhoja
vehnäjauhoja

Täytepuuro

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l laktoositonta kevytmaitoa 
1/2 tl suolaa

1 kananmuna valmiiseen puuroon ennen täytteen levittämistä


Voiteluun: maitoa, vettä ja leivontamargariinia

Munavoi:
2 kananmunaa - keitä 10 minuuttia, jäähdytä, kuori ja survo haarukalla
1/4 - 1/2 pkt leipämargariinia tai voita
1/2 - 1 tölkki raejuustoa
ripaus suolaa

Sekoita ainekset keskenään
Valmista ensin puuro. Näin onnistut polttamatta puuroa pohjaan! 
Keitä vesi, lisää riisi ja keitä sekoitellen välillä, kunnes vesi on lähes imeytynyt riiseihin- levy lämpö lähes täysillä. Lisää maito ja kuumenna sekoitellen, kunnes maito alkaa vähän höyryämään, vähennä sitten levyn lämpötila puoleen maksimista ja sekoittele puuroa noin 15-20 minuttia sen hiljalleen kiehuessa. Kun näet, että puuro alkaa paksunemaan vedä kattila kylmälle levylle ja laita kansi päälle.
 Anna puuron hautua kattilassa noin 45 minuuttia, lisää suola ja valmista on!    Maitoruokaan lisätään mausteet aina viimeiseksi juoksettumisen estämiseksi. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.
HUOM. Näin kun teen puuron, ei enää siis pohjaan palaneita kattiloita!!!!! Suosittelen. Nähtyäni tämän Valion ohjeen en enää tee puuroa töissä enkä kotona toisin -  puuro syntyy vähällä vaivalla .  


Ja tästä se alkaa, kun puuro ja taikina ovat valmiina

Piirakoiden valmistaminen:

Sekoita  puuhaarukalla kylmään veteen öljy, suola ja vuorotellen ruisjauhoja ja vehnäjauhoa vähän - noin desi tai vähemmän. Jauhoja ei tarvitse mitata, tee taikinasta kiinteä, mutta pehmeä pallo, joka irtoaa hyvin kulhon reunoista. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi. Pidä koko leipomisen ajan taikinaa ja sen osia muovin tai lasikulhon alla, tämä taikina kovettuu helposti. Taikina tarttuu kovasti sekoituskulhoon ja pöytäänkin - liottamalla se irtoaa helposti. 

Ripottele pöydälle ruis- vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Leivo taikinasta tanko ja jaa tanko 16-20 osaan.

Pyörittele palloiksi ja paina litteiksi kakkaroiksi samalla molemmin puolin jauhoon painaen.  Peitä kakkarat muovipussilla tai kulholla.


Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla tai pastakoneella ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Pulikalla tehdään kahdeksikon mallista liikettä pöydän päällä ja kun jauhoja on tarpeeksi kuoren alla, pitäisi kuoren pyöriä pulikan alla - jos et saa tätä onnistumaan, niin pulikasta on kuitenkin hyötyä kaulimisessa.

 Ole tarkkana, että kuoren alla ja päällä on jauhoja sen verran, ettei se tartu pöytään eikä pulikkaan. Jos pöydällä on taikinan murusia, tai kuoret ovat tarttuneet pöytään, seuraavat kuoret repeävät - siksi puhdas pöytä ja puhtaat välineet ja puhtaat jauhota ovat tarpeen!

Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.     



Kannattaa työskennellä sarjatyönä, kaulitut kuoret voi laittaa pellille leivinpaperin päälle ja ennen kuin kuoret ehtivät kuivua, niin ne täytetään puurolla. Levitä noin lusikallinen täytettä kuoren keskelle (ei liian paksulti, puolen sentin kerros riittää) ja jätä kuoren reunat tyhjiksi. Puuroa laitetaan sukkulan mallisesti piirakan kuoren päälle.


Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla - aloita rypytys keskeltä, älä nipistele, vaan painele alaspäin.



Paista piirakoita 250  asteen lämmössä, kunnes täytteeseen tulee vähän ruskeita pilkkuja.


Voitele piirakat  sulatetulla margariini-maito -vesiseoksella (ainesuhteilla ei juuri väliä, mutta nokare margariinia riittää) TAI kasta kahdella puuhaarukalla piirakat margariini-maito-vesi seokseen ja laita hetkeksi valumaan esim pellille leivinpaperin päälle.
 Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.




Lisään vielä videon  - innostuin tekemään karjalanpiirakoita jo kolmannen kerran viikon sisään ja nyt onnistui lopulta pastakoneenkin käyttö. Jos videolla olevat kuoret eivät vielä ihan priimatuotetta olekaan, niin uskokaa pois, sain lopulta todella hienoja isoja kuoria pastakoneella ja työ sujui nopeasti.

Lisäys jouluna 2019 : sain Tiina Reunadelta vinkin, että ennen pastakoneeseen laittoa voi kuoritaikinan  kaulia pöydälle ja ottaa pyöreällä muotilla kuoria, joille sitten riittänee yhden kerran ajelu pastakoneella. Aion kokeilla tätä keinoa -auttaa varmaan saamaan tasaisemman kokoiset kuoretkin. Kiitos vinkistä Tiina - julkaisen sen ja kuvan luvallasi.




Koneella kuoria veivatessa on taikinakakkarat ensin paineltava  hyvin jauhoissa, kaulitaan koneen säädöllä 7, taas jauhotus ja toinen kaulinta kuoren toisesta reunasta numerolla 5 ja tarvittaessa vielä numerolla 4. Sain itse kahdella kaulimisella kuoret tehtyä. Tärkeää on, ettei taikinaa saa yhtään olla kaulinta-alustalla tai laitteen teloissa, muuten kuori repeää.








Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...