Siirry pääsisältöön

Karjalanpiirakat pulikalla ja pastakoneen avulla




Karjalanpiirakoita teen tavallisesti noin kerran vuodessa- nyt leivoinkin kolmesti viikon aikana. Päätin ensin  kokeilla uutta pastakonetta kuorien kaulimiseen, mutta se kokeilu ei pikaisesti tehtynä tuottanut hyvää tulosta ja niinpä päädyin "vanhassa vara parempi" -ajatteluun ja tein kuoret pulikalla kaulien. Lisään aina kuoritaikinaan vähän vehnäjauhoja ja ruokaöljyä kaulimisen helpottamiseksi. Aito karjalanpiirakka on Eu:n nimisuojsn saanut tuote. 

Keitin riisipuuron valmiiksi etukäteen, tällä kertaa puuroon meni 2 litraa laktoositonta maitoa, joka riittää noin 50 piirakkaan. Taikinaa tein liikaa - usein jää joko puuroa tai taikinaa, on vaikea saada näitä täsmäämään tarkasti - ylimääräisen voi pakastaa. 

Ohjeessa on puuro 1 litrasta maitoa - kuoritaikina 1 desistä vettä - 16 - 20 kuorta. Minulla riittää vähän pienempi määrä puuroa, laitan sitä ohuelti taikinan kuoriin. Ohje päivitetty 2022.

Kuoritaikina:

1 1/2 dl vettä
3/4 tl suolaa
2 tl ruokaöljyä
ruisjauhoja
vehnäjauhoja

Täytepuuro

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l laktoositonta kevytmaitoa 
1/2 tl suolaa

1 kananmuna valmiiseen puuroon ennen täytteen levittämistä


Voiteluun: maitoa, vettä ja leivontamargariinia

Munavoi:
2 kananmunaa - keitä 10 minuuttia, jäähdytä, kuori ja survo haarukalla
1/4 - 1/2 pkt leipämargariinia tai voita
1/2 - 1 tölkki raejuustoa
ripaus suolaa

Sekoita ainekset keskenään
Valmista ensin puuro. Näin onnistut polttamatta puuroa pohjaan! 
Keitä vesi, lisää riisi ja keitä sekoitellen välillä, kunnes vesi on lähes imeytynyt riiseihin- levy lämpö lähes täysillä. Lisää maito ja kuumenna sekoitellen, kunnes maito alkaa vähän höyryämään, vähennä sitten levyn lämpötila puoleen maksimista ja sekoittele puuroa noin 15-20 minuttia sen hiljalleen kiehuessa. Kun näet, että puuro alkaa paksunemaan vedä kattila kylmälle levylle ja laita kansi päälle.
 Anna puuron hautua kattilassa noin 45 minuuttia, lisää suola ja valmista on!    Maitoruokaan lisätään mausteet aina viimeiseksi juoksettumisen estämiseksi. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.
HUOM. Näin kun teen puuron, ei enää siis pohjaan palaneita kattiloita!!!!! Suosittelen. Nähtyäni tämän Valion ohjeen en enää tee puuroa töissä enkä kotona toisin -  puuro syntyy vähällä vaivalla .  


Ja tästä se alkaa, kun puuro ja taikina ovat valmiina

Piirakoiden valmistaminen:

Sekoita  puuhaarukalla kylmään veteen öljy, suola ja vuorotellen ruisjauhoja ja vehnäjauhoa vähän - noin desi tai vähemmän. Jauhoja ei tarvitse mitata, tee taikinasta kiinteä, mutta pehmeä pallo, joka irtoaa hyvin kulhon reunoista. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi. Pidä koko leipomisen ajan taikinaa ja sen osia muovin tai lasikulhon alla, tämä taikina kovettuu helposti. Taikina tarttuu kovasti sekoituskulhoon ja pöytäänkin - liottamalla se irtoaa helposti. 

Ripottele pöydälle ruis- vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Leivo taikinasta tanko ja jaa tanko 16-20 osaan.

Pyörittele palloiksi ja paina litteiksi kakkaroiksi samalla molemmin puolin jauhoon painaen.  Peitä kakkarat muovipussilla tai kulholla.


Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla tai pastakoneella ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Pulikalla tehdään kahdeksikon mallista liikettä pöydän päällä ja kun jauhoja on tarpeeksi kuoren alla, pitäisi kuoren pyöriä pulikan alla - jos et saa tätä onnistumaan, niin pulikasta on kuitenkin hyötyä kaulimisessa.

 Ole tarkkana, että kuoren alla ja päällä on jauhoja sen verran, ettei se tartu pöytään eikä pulikkaan. Jos pöydällä on taikinan murusia, tai kuoret ovat tarttuneet pöytään, seuraavat kuoret repeävät - siksi puhdas pöytä ja puhtaat välineet ja puhtaat jauhota ovat tarpeen!

Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.     



Kannattaa työskennellä sarjatyönä, kaulitut kuoret voi laittaa pellille leivinpaperin päälle ja ennen kuin kuoret ehtivät kuivua, niin ne täytetään puurolla. Levitä noin lusikallinen täytettä kuoren keskelle (ei liian paksulti, puolen sentin kerros riittää) ja jätä kuoren reunat tyhjiksi. Puuroa laitetaan sukkulan mallisesti piirakan kuoren päälle.


Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla - aloita rypytys keskeltä, älä nipistele, vaan painele alaspäin.



Paista piirakoita 250  asteen lämmössä, kunnes täytteeseen tulee vähän ruskeita pilkkuja.


Voitele piirakat  sulatetulla margariini-maito -vesiseoksella (ainesuhteilla ei juuri väliä, mutta nokare margariinia riittää) TAI kasta kahdella puuhaarukalla piirakat margariini-maito-vesi seokseen ja laita hetkeksi valumaan esim pellille leivinpaperin päälle.
 Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.




Lisään vielä videon  - innostuin tekemään karjalanpiirakoita jo kolmannen kerran viikon sisään ja nyt onnistui lopulta pastakoneenkin käyttö. Jos videolla olevat kuoret eivät vielä ihan priimatuotetta olekaan, niin uskokaa pois, sain lopulta todella hienoja isoja kuoria pastakoneella ja työ sujui nopeasti.

Lisäys jouluna 2019 : sain Tiina Reunadelta vinkin, että ennen pastakoneeseen laittoa voi kuoritaikinan  kaulia pöydälle ja ottaa pyöreällä muotilla kuoria, joille sitten riittänee yhden kerran ajelu pastakoneella. Aion kokeilla tätä keinoa -auttaa varmaan saamaan tasaisemman kokoiset kuoretkin. Kiitos vinkistä Tiina - julkaisen sen ja kuvan luvallasi.




Koneella kuoria veivatessa on taikinakakkarat ensin paineltava  hyvin jauhoissa, kaulitaan koneen säädöllä 7, taas jauhotus ja toinen kaulinta kuoren toisesta reunasta numerolla 5 ja tarvittaessa vielä numerolla 4. Sain itse kahdella kaulimisella kuoret tehtyä. Tärkeää on, ettei taikinaa saa yhtään olla kaulinta-alustalla tai laitteen teloissa, muuten kuori repeää.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...