Pakkaspäivän kunniaksi leivoin ihanan kirpakkaa puolukkapiirasta. Happamat marjat maistuvat hyviltä leivonnaisissa, kun niiden makua sopivasti -ei liikaa - taittaa sokerilla. Kauran mausta pidämme kovasti ja se onkin terveellinen lisä mihin tahansa leivonnaiseen.
Piiraan ohje on Yhteishyvästä vuodelta 2012. Tein ohjeen kokoisen annoksen suureen piirasvuokaan - pienempään voi ohjeesta poistaa 1/4 kaikista aineista. Tarkoitus on kuitenkin, että kakkutaikinan tapainen taikina täyttää piirasvuoan - se saa jäädä vähintään 2 sentin paksuiseksi.
Taikina levitetään esim kaapimella tasaisesti voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Päälle tulee puolukkahillo - lisäsin siihen pari teelusikkaa maissitärkkelystä - perunajauhokin käy - se sitoo hillon nestettä. Minulla oli itse tehtyä puolukkahilloa, mutta vähensin kuitenkin kauramuruseoksen sokerin määrää. Kaupan puolukkahillo on varmaan vielä makeampaa.
Puolukka-kaurapiirakka
200 g
margariinia2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
2,5 dl puolukkahilloa (+ 2 tl maissitärkkelystä tai perunajauhoa)
Kauramuruseos
50 g voita tai margariinia
3 dl isoja kaurahiutaleita
0,5 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
Pinnalle
tomusokeria
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää puuhaarukalla sekoittaesn taikinaan. Levitä pehmeä taikina kaapimella voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan (noin 30 cm). Levitä päälle hillo (johon on sekoitettu tärkkelysjauho).
Sulata täytteen margariini ja sekoita joukkoon mielellään isot kaurahiutaleet ja sokerit. Ripottele piirakan pinnalle. Paista piirakka 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Leikkaa jäähtyneenä paloiksi. Siivilöi pinnalle tomusokeria.
Nam, varmasti herkullista! :)
VastaaPoistaKiitos, kannattaa kokeilla yksinkertaista ohjetta :)
Poista