Turkkilainen lavash leipä näytti niin hyvältä, että sitä piti kokeilla! Toisaalta ihan samanlaiseltahan se vaikutti kuin intialainen naan-leipä, jota täällä intialaisissa ravintoloissa tarjotaan - näiden kahden leivän yhteys selvisikin minulle - molemmat valmistetaan alkuperäisohjeella tandooriuunissa. Tandooriuuni on alunperin intialainen, pönttömäinen, ylhäältä auki oleva uuni, mutta sitä käytetään muissakin Keski-Aasian ja Etelä-Aasian maissa. Alla kuvani intialaisesta tandooriuunista Goalta. Tandooriuunissa paistetaan leipiä ja sitä voidaan käyttää myös grillinä. Uunin lämmittäminen - tavallisesti kivihiilillä - kestää pitkään ja aloitetaan jo aamulla. Lämpötila uunissa saattaa nousta jopa 480 asteeseen kovimmillaan.
Tein lavash- leipää Pinjan Herkkulan ohjeella . Leipä on olennainen osa turkkilaisia alkupaloja mezeä, joista kertoo tarkemmin Turkin matkaaja Juulineka blogissaan.
Lavash leipää tarjoillaan usein turkkilaisen jogurttikastikkeen kera. Tätä kastiketta tarjotaan Meze-alkuploilla muidenkin ruokien kera. Se muistuttaa kreikkalaista jogurttikastiketta, mutta usein kurkku korvataan ruohosipulilla. Alla yksi turkkilaisen jogurttikastikkeen ohje:
Turkkilainen jogurttikastike
2 dl turkkilaista jogurttia ( jos käytät luonnonjogurttia, valuta neste pois esim kahvinsuodatinpussin läpi siivilässä)
pala porkkanaa hienoksi raastettuna tai pala kurkkua raastettuna ja valutettuna - nesteet pois
silputtua persiljaa tai basilikaa tai minttua
1 valkosipulin kynsi
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria tai valkopippuria
Sekoita aineet keskenään ja anna makujen vetäytyä jonkin aikaa jääkaapissa. Suojaa kastike hyvin tiiviisti foliolla, ettei valkosipulin haju tule jääkaappiin.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: