Siirry pääsisältöön

Turkkilainen lavash leipä



Turkkilainen lavash leipä näytti niin hyvältä, että sitä piti kokeilla! Toisaalta ihan samanlaiseltahan se vaikutti kuin intialainen naan-leipä, jota täällä intialaisissa ravintoloissa tarjotaan - näiden kahden leivän yhteys selvisikin minulle - molemmat valmistetaan alkuperäisohjeella tandooriuunissa. Tandooriuuni on alunperin intialainen, pönttömäinen, ylhäältä auki oleva uuni, mutta sitä käytetään muissakin Keski-Aasian ja Etelä-Aasian maissa. Alla kuvani intialaisesta tandooriuunista Goalta. Tandooriuunissa paistetaan leipiä ja sitä voidaan käyttää myös grillinä. Uunin lämmittäminen - tavallisesti kivihiilillä - kestää pitkään ja aloitetaan jo aamulla. Lämpötila uunissa saattaa nousta jopa 480 asteeseen kovimmillaan.

Henkilön Päivi Salonen kuva.

Henkilön Päivi Salonen kuva.


Tein lavash- leipää Pinjan Herkkulan ohjeella . Leipä on olennainen osa turkkilaisia alkupaloja mezeä, joista kertoo tarkemmin Turkin matkaaja Juulineka blogissaan. 

Lavash leipää tarjoillaan usein turkkilaisen jogurttikastikkeen kera. Tätä kastiketta tarjotaan Meze-alkuploilla muidenkin ruokien kera. Se muistuttaa kreikkalaista jogurttikastiketta, mutta usein kurkku korvataan ruohosipulilla. Alla yksi turkkilaisen jogurttikastikkeen ohje:

Turkkilainen jogurttikastike 


2 dl turkkilaista jogurttia ( jos käytät luonnonjogurttia, valuta neste pois esim kahvinsuodatinpussin läpi siivilässä)
pala porkkanaa hienoksi raastettuna tai pala kurkkua raastettuna ja valutettuna - nesteet pois
silputtua persiljaa tai basilikaa tai minttua
1 valkosipulin kynsi 
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria tai valkopippuria

Sekoita aineet keskenään ja anna makujen vetäytyä jonkin aikaa jääkaapissa. Suojaa kastike hyvin tiiviisti foliolla, ettei valkosipulin haju tule jääkaappiin.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...