Siirry pääsisältöön

Turkkilainen lavash leipä



Turkkilainen lavash leipä näytti niin hyvältä, että sitä piti kokeilla! Toisaalta ihan samanlaiseltahan se vaikutti kuin intialainen naan-leipä, jota täällä intialaisissa ravintoloissa tarjotaan - näiden kahden leivän yhteys selvisikin minulle - molemmat valmistetaan alkuperäisohjeella tandooriuunissa. Tandooriuuni on alunperin intialainen, pönttömäinen, ylhäältä auki oleva uuni, mutta sitä käytetään muissakin Keski-Aasian ja Etelä-Aasian maissa. Alla kuvani intialaisesta tandooriuunista Goalta. Tandooriuunissa paistetaan leipiä ja sitä voidaan käyttää myös grillinä. Uunin lämmittäminen - tavallisesti kivihiilillä - kestää pitkään ja aloitetaan jo aamulla. Lämpötila uunissa saattaa nousta jopa 480 asteeseen kovimmillaan.

Henkilön Päivi Salonen kuva.

Henkilön Päivi Salonen kuva.


Tein lavash- leipää Pinjan Herkkulan ohjeella . Leipä on olennainen osa turkkilaisia alkupaloja mezeä, joista kertoo tarkemmin Turkin matkaaja Juulineka blogissaan. 

Lavash leipää tarjoillaan usein turkkilaisen jogurttikastikkeen kera. Tätä kastiketta tarjotaan Meze-alkuploilla muidenkin ruokien kera. Se muistuttaa kreikkalaista jogurttikastiketta, mutta usein kurkku korvataan ruohosipulilla. Alla yksi turkkilaisen jogurttikastikkeen ohje:

Turkkilainen jogurttikastike 


2 dl turkkilaista jogurttia ( jos käytät luonnonjogurttia, valuta neste pois esim kahvinsuodatinpussin läpi siivilässä)
pala porkkanaa hienoksi raastettuna tai pala kurkkua raastettuna ja valutettuna - nesteet pois
silputtua persiljaa tai basilikaa tai minttua
1 valkosipulin kynsi 
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria tai valkopippuria

Sekoita aineet keskenään ja anna makujen vetäytyä jonkin aikaa jääkaapissa. Suojaa kastike hyvin tiiviisti foliolla, ettei valkosipulin haju tule jääkaappiin.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi