Siirry pääsisältöön

Halvaa ja vadelmaa - virolainen keksikakku



Muistan, kuinka lapsuudessani kiersi kodista toiseen suklainen  keksikakun ohje, mutta sen nimeä en muista. Taisi olla muuten REX-kakku????

Eestissä tutustuin uudelleen keksikakkuihin, joista tunnetuin on Kirju koer, sitäkin aion joku päivä kokeilla, se on vähän Rocky roadsin tyylinen. Talviloman kunniaksi aloin toteuttamaan virolaisen kuuluisan ruokatoimittajan Lia Virkuksen leivonnaisohjeita. Minulla on Lian kirjoja sekä eestiksi että suomen kielellä. Viimeisin hankintani on näet Enden ja Virkuksen kirja Verrattomat kakut sekä muita leivonnaisia, tämän kurjan alkuperäispainos eestin kielisenä on vuodelta 2012, suomennettu se on kolme vuotta myöhemmin. Verrattomat kakut kirjassa on on yli 10 keksikakkua ohjeineen.
Lue lisää Lian rakkaudesta leivontaan Suomi-Eesti kulttuuriyhteistyötä hoitavan  Tuglas-seuran sivuilta.

Tein kakun 16 sentin vuokaan, mutta se voisi olla parempi tehdä suurempaan noin 20 sentin vuokaan, jolloin tuo täytemassa jää ohuemmaksi ja marjojen raikkaus tulee paremmin esille. Ja tässäpä ohje pienin muunnoksin:

Virolainen keksikakku vadelmalla ja halvalla

Pohja

150 g Tasangon suklaapikkuleipiä tai muuta ruskeaa pikkuleipää
2 rkl kahvia
1 rkl ranskankermaa 

Täyte

150 g vaaleita keksejä (minä käytin Muroa, mutta voisi olla vähemmän mureneva keksi)
150 g halvaa
200 ranskankermaa
100 g Philadelphia tuorejuustoa
(1 tl vanilliinisokeria halutessasi)

Pinnalle marjakiille 

(tai pakasteesta sulatettuja marjoja tarjolle kakun kera)

2 -3 dl pakastevadelmia
1 1/2 - 2 dl punaista mehua
2 liivatetta

Laita irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle leivinpaperi, srayaa vuokaspraylla tai öljyä reunat. Sekoita monitoimikoneessa leikkuuterällä pohjan ainekset ja painele vehnäjauhojen avulla vuoan pohjalle. 

Vatkaa ranskankerma ja tuorejuusto tasaiseksi ja lisää veitsellä rapsuttaen halva joukkoon. Murustele keksit muovipussin sisällä käsilläsi - saa jäädä selkeitä paloja - ja lisää keksit ranskankermaseokseen. Maista ja lisää halutessasi vanilliinisokeria. Tasoittele massa vuokaan, se jähmettyy kylmässä.

Liota liivatteet pehmeäksi kylmässä vedessä. 2 liivatetta hyydyttää yleensä 2 dl nestettä, mutta minä en tahtonut saada vadelmamehua hyytymään, niin laitoin sitten vähän enemmän liivatetta. 

Levitä pakastekylmät marjat kakun päälle. Kuumenna 2 rkl mehusta kiehuvaksi, lisää puserretut liivatteet ja sekoita hyvin. Kaada sitten tämä seos kylmän mehun joukkoon samalla sekoittaen. Jäähdytä liivatemehu kananmunan valkuaisen paksuiseksi ja levitä sitten se kylmien marjojen tai kylmän kakun päälle lusikalla tai pullasudilla. Anna kakun jähmettyä seuraavaan päivään jääkaapissa - meillä se syötiin kyllä jo saman päivänä pois :).

Lia oli laittanut tuota pohjakeksimassaa myös täytteen päälle, mutta minä jätin sen kerroksen pois, kun tein kiilteen päälle. Marjakiilteen voi tehdä myös hyytelösokerin avulla, jolloin ohje löytyy paketin takaa - se on helppo tapa, kiille hyytyy heti pakastemarjojen päälle, eikä marjat sulaessaankaan yleensä valu tuon kiilteen alta juuri lainkaan.














Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...