Siirry pääsisältöön

Kaksi torttua samasta taikinasta - sitruunamarenkitorttu ja Tuuloman torttu eli mokkapalat vaalealla pohjalla





Nämä tortut syntyivät nopeasti, kun voitelin kaksi voitelin kaksi vuokaa vuokaspraylla - tai voitelu ja jauhotus, tein yhden taikinan, paistoin tortut kiertoilmauunissa yhtä aikaa ja tein kaksi täytettä. Tahdoin kokeilla uutta korkeaa irtopohjasydänvuokaani, siitä lähti idea. Ja maistoin Anemonen tekeleet -blogin kirjoittajan luona ihanaa mokkapalapiirasta turkooseilla lakukoristeilla ja pehmeällä, makoisalla piiraspohjalla - sitäkin oli pakko saada kotona lisää! Anemonelta voit tilata kauneimmat kortit!



Herkullinen marenkipäällinen jää valkoiseksi ja paistuu ihanan rapeaksi lämpötilaa ja aikaa säätelemällä, ohjeet alla.


Makoisa pehmeä torttutaikina 

kahteen piirasvuokaan tai irtopohjavuokaan

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
200 g margariinia sulatettuna

Voitele ja tarvittaessa korppujauhota vuo'at. Sulata ja jäähdytä margariini. Vaahdota kananmunat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi. Mitä enemmän saat vatkattua ilmaa joukkoon, sen kuohkeampi ja suurempi kakku. Lisää kuivat aineet sekoitettuna ja vuorotellen sulatetun margariinin kanssa. Kaada taikina vuokiin, paista 175 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes tikkuun ei tartu taikinaa keskeltä kokeillen. Jäähdytä pohjat. 


Sitruunatortun täytekiisseli ja marenki

2 dl vettä
1 dl sitruunanmehua (valmiina pullossa)
1 1/4 dl sokeria
2 keltuaista
3 rkl maissitärkelystä (kuva alla)
30 g margariinia

Torttujen paistuessa keitä sitruunakiisseli. Laita kylmään kattilaan ainekset, paitsi ei margariinia ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on kiehunut noin pari minuuttia ja saostunut. Lisää sitten margariini kiiltoa antamaan. Maista, lisää tarvittaessa sitruunan mehua. Kaada kiisseli tortun päälle vuokaan - ei haittaa, vaikka torttu olisi kuuma.

Marenki 


2 valkuaista
1 1/2 dl Siro sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Erottele valkuaiset keltuaisista tarkasti juomalasiin. Kaada valkuaiset vatkauskulhoon. Vaahdota marengin ainekset mielellään yleiskoneella ja teräs- tai lasikulhossa, koska muovikulhon jurnuihin jää helposti vaahtoutumisen estävää rasvaa. Yhtään keltuaista tai rasvaa tai vettä ei saa marenkien vaahdotukseen päästä esim. vatkaimista mukaan. Lisää sokerit vatkaamisen loppuvaiheessa vähän kerrallaan. Marenki on valmis, kun se pysyy astiassa kumottaessa astia ylösalaisin.

Lisää marenki kahdella lusikalla nostellen tai pursottaen kakun pinnalle - tee ihania huippuja marenkiin -  ja paista uunissa ensin 150 asteessa, sitten alle 100 asteessa, kunnes marenki ensin saa huippuihin vähän väriä ja sitten matalassa lämmössä kuivuu. Periaatteessa toholla kuumentaminen ja nopea käyttäminen kuumassa uunissa riittää, että marenki värjäytyy hieman, mutta minä tykkään kuivattaa sitä vielä rapean suutuntuman saamiseksi. Ja kyllä olikin ihanaa maultaan 


Kuvien alla mokkapalojen täyte




HUOMAA KUVA ALLA JA ERO! Maissitärkkelys suurustaa kokonestesuuruksella - sekoita kaikki aineet kylmänä keskenään, kuumenna sekoittaen ja keitä sekoittaen 3 minuuttia - TAI jos lisäät sen kuumaan nesteeseen, on jauho sekoitettava aina pieneen kylmään nestemäärään ja seos lirutetaan suurustettavaan nesteeseen samalla sekoittaen. Keitä 3 minuuttia sekoittaen. 

Maizena suurustetta myydään vaaleana ja ruskeana ja se on maissitärkkelys, jota voit ripotella sellaisenaan kuumaan nesteeseen, sekoita, keitä kolme minuuttia ja neste paksunee eli suurustuu. Tämä on nopea ja kätevä esim. kastikkeiden ja kiisseleiden paksuntamisessa, hinnaltaan vähän tavallista maissitärkkelystä kalliimpi.




Mokkapalatäyte eli suklaakuorrutus Tuuloman torttuun


Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tätä kakkua kutsutaan kihlajaistortuksi, Tuuloman tortuksi, mokkapaloiksi ja mitähän vielä :)

25 g margariinia
1/2 dl kahvia
1 rkl kaakaota
2 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria

Sulata kattilassa margariini. Lisää kahvi, kaakaojauhe ja sokerit. Jos kuorrutus on ohutta, se jähmettyy kylmässä kakun pinnalla aivan kiiltäväksi, tasaiseksi pinnaksi. Jos teet kuorrutuksesta paksumpaa lisäämällä enemmän tomusokeria, saat siitä lastalla levitettävän tahnan, jota voit kuvioida haarukalla tai lusikalla ja kuviot jäävät näkyviin jäähdytetyn tortun pintaan.

Voi koristella pinnan marmoroimalla eli lisäämällä pursotinpussilla värillistä tomusokeri-vesiseosta raitoina kuorrutuksen pinnalle ja vetämällä veitsellä raitoja vastaan viivoja ennen kuin kuorrutus ehtii kuivua. Voit käyttää sabluunaa, jonka aukosta tai pitsiliinan päältä ripottelet tomusokeria kuvioiksi kuivuneen suklaakuorrutuksen päälle tai voit koristella pinnan strösselein ja helmin tai sokerimassakukilla. 

Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...