Siirry pääsisältöön

Laskiaispullat kinuskikermavaahdolla ja dallaspullat ja diplomaattikreemi



Leivoin tänä vuonna monien muiden tavoin laskiaispullat tuutin muotoon, ne olivat herkullisia ja helpompi syödä - menekkiä olisi ollut enemmänkin, mitä leivoin! Tein 6 desin taikinan ja puolet siitä leivoin laskiaispulliksi, puolet dallaspulliksi - kumpaakaan en ole ennen tehnyt ja kokeilin dallaspulliin ihaa omaa täytetohjetta - netissä niitä oli enemmän ja vähemmän samanlaisia.

Laskiaispullat leivoin Eestistä ostamani metallisuppiloiden päälle, mutta moni on itse tehnyt suppilot folionyyteistä ja hyvin toimii sekin. Voitelin suppilot nestemäisellä margariinilla, ennen kuin juoksutin pullataikinanauhaa päälle. Hyvin ne irtosivat pois paistamisen ja pullien jäähtymisen jälkeen. Alla ohje kokonaan.


Laskiaispullat ja dallaspullat 


6 dl maitoa
1  kananmuna
2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl  suolaa
2 pussia  kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
noin 15 dl eli noin puoli pussillista 1,1 kg  vehnäjauhoja - ÄLÄ MITTAA!
200 g margariinia tai 2 dl juoksevaa margariinia tai 1,5 dl rypsiöljyä


Yhdestä puolen litran pullataikinasta tulee noin 40 pikkupullaa, en kuitenkaan nyt laskenut näitä, käytin puolet taikinasta laskiaispulliin ja puolet dallaspulliin.

Jos käytät leivontaan tuoretta hiivaa, lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Jos käytät pullataikinaan kuivahiivaa, nesteen on oltava reilusti kättä lämpimämpää (noin 42 astetta) ja kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Lisää joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää jauhot taikinaan. Alusta pullataikina pehmeäksi!! ja kimmoisaksi palloksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Pullataikinan voi hyvin sekoittaa puulastalla tai puuhaarukalla, toiset tahtovat sekoittaa jauhot käsin joukkoon. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. ÄLÄ MITTAA JAUHOJA, koska eri vehnäjauhot turpoavat eri tavalla, paras pullataikina tulee, kun teet sen tosi pehmeäksi, mutta vaivaat jauhoja joukkoon vähän kerrallaan niin kauan, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä. Kohota taikina lämpimässä  leivinliinan alla kaksinkertaiseksi kooltaan.


Laskiaispullatuutit


Ota puolet taikinasta. Kauli se jauhotetulla pöydällä esim. kolmessa osassa  suorakaiteen muotoiseksi ohueksi levyksi  ja leikkaa muoviveitsellä tai taikinapyörällä siitä pitkiä, noin 2 cm leveitä nauhoja. Kierrä nauhat margariinilla voideltujen metalli- tai foliosuppiloiden  (pituus 6-8 cm, halkaisija paksusta päästä noin 2,5 cm) ympäri.


 Kohota ja paista 200 asteessa vaaleanruskeiksi. Anna jäähtyä ja täytä hillolla ja kermavaahdolla tai mantelimassarouheella ja kermavaahdolla tai alla olevalla täytemassalla. 

Täyte 1 


Kiinteää hilloa noin 1,5 dl - minä lisäsin 1 1/2 desilitraan hilloa yhden liivatelehden, koska minulla ei ollut sopivaa kiinteää hilloa kotona:

1 liivatelehti
2 tl vettä
1 1/2 dl vadelmahilloa

Liota liivatelehti pehmeäksi kylmässä runsaassa vedessä. Kuumenna tilkka (2 tl) vettä, purista liivatteesta liotusvesi ja liuota se kiehuvaan vesitilkkaan. Lisää tämä hilloon. Jäähdytä. Laita hillo muovipussiin ja leikkaa kulma auki. Puserra hilloa nauha pullan sisään.


Täyte 2 Kinuskikermavaahto


1 1/2 dl kermaa tai Flora vispiä
50 g kinuskituorejuustoa
3 rlk valmista kinuskikastiketta
1 tl vaniljakreemijauhetta (Sallisen oma on laktoositon)
1 tl vanilliinisokeria
1 rlk sokeria

Vaahdota kerma ja tuorejuusto yhtä aikaa, kunnes vatkaimen jäljet jäävät selvästi näkyviin ja vaahto kiinteytyy. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa makuaineet, tarkista maku. 

Laita tylla pursotinpussiin, pussi korkeaan juomalasiin tai muoviastiaan ja täytä pussi. Paina massa pussin alaosaan ja pursota massa hillon päälle pullien sisään. Voit lisätä koristeeksi nonparelleja. 


HUOM: Laskiaispulliin sopii hillon ja kermavaahdon lisäksi mausteeksi rouhittu marsipaani, mutta marsipaanirouhe kermaan sekoitettuna hankaloittaa pursottamista, kun pienikin kokkare tukkii pursottimen helposti. Perinteisesti laskiaispullissa on ollut joko hilloa tai kermavaahtoa, mutta tosi hyvän makuiset pullat tulevat, jos näitä yhdistää. Hillon jälkeen voi siis rouhia haarukalla marsipaanimassaa tangosta pullan sisään ja sitten laittaa kermavaahdon.







Dallaspullat


Käytä dallaspulliin puolet yllä olevasta pullataikinasta. Kauli taikina 2-3 osassa noin 25 cm leveäksi suorakaiteeksi. Levitä täyte pullataikinalevyn päälle, rullaa leveyssuunnassa ja leikkaa poikittain noin  parin sentin levyisiä kiekkoja. Käännä täytepuoli päällepäin, laita pullat leivinpaperin päälle, paina kevyesti ja anna kohota kaksinkertaisiksi. Voitele, ripottele päälle halutessasi raesokeria, jota saa värillisenäkin ja paista kauniin vaalean ruskeiksi.

Dallaspullien täyte


200 g eli 1 prk vaniljarahkaa
100 - 150 g pehmeää margariinia
1/2 tl vanilliinisokeria
100 g Sallisen vaniljakreemijauhetta tai Blå Bandin vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
1 dl sokeria

Sekoita kaikki aineet keskenään. Maista. Jos täyte on liian paksua, sitä voit pehmentää maidolla tai vedellä.


Laitanpa tähän vielä diplomaattikreemin ohjeen, kun sitäkin voisi käyttää pullapitkoissa tai pikkupullissa niin päällä kuin täytteenäkin ohuena kerroksena. Diplomaattikreemi kestää paistamisen ja tämä on sitä, jota käytetään esim. pitkoissa tai wienereissä keltaisena koriste- ja makuraitana:

Diplomaattikreemi

käytä pullien päälle esim leikkaa saksilla iso risti kohonneisiin pyöreisiin pulliin, paina kolo keskelle ja laita koloon vähän diplomaattikreemiä ja paistonkestävää hilloa päälle tai voit kokeilla diplomaattikreemiä myös dallastäytteen sijasta pullien väliin

1 dl Sallisen vaniljakreemijauhetta
2 1/2 - 3 dl kylmää vettä

Vesi ja vaniljakreemijauhe vatkataan keskinopeudella n.10 minuuttia. Laita kreemi pursotinpussiin ja jääkaappiin hetkeksi tekeytymään. Kestää paistamisen. 

Diplomaattikreemin joukkoon voi sekoittaa myös kermavaahtoa jolloin se sopii laskiaispullien täytteeksi tai kakubn täytteeksi. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi