Siirry pääsisältöön

Lohi-perunapiirakka


Tänä viikonloppuna leivoimmekin ihan urakalla ja tämän ihanan lohi-perunapiiraan leipoi mieheni Yhteishyvän ohjeella. Olipa täyteläinen ja maistuva, peruna ja kylmäsavulohi sopivat hyvin yhteen rukiisen pohjan kanssa. 

Vinkki (2025) jos haluat rikastaa piirakkaa, levitä alimmaiseksi täytteeseen tuoretta, pestyä pinaattia. Päälle muut täytteet ( - nyt paahdoin perunaviipaleet kypsiksi  etukäteen öljyttyinä uunissa) ja halutessasi pikkutomaatin puolikkaita tai oliiveja. Uunipellille tein kaksinkertaisen annoksen. 

Lohi-perunapiirakka

Pohja

2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
150 g margariinia tai voita
0,2 tl suolaa
0,5 dl kylmää vettä

Täyte

150 g kylmäsavulohta tai lämminsavulohta
Vähän tuoretta tai pakastettua tilliä
4 keitettyä perunaa
2 dl ruokakermaa tai maustettua ruokakermaa esim sitruuna tai pippuri. Osa voi olla tuorejuustoakin. 
2 kananmunaa
0,2 tl (1/4 tl) mustapippuria
1 dl juustoraastetta


Nypi rasva jauho-suolaseokseen tai sekoita nämä monitoimikoneen leikkuterällä. Lisää vesi nopeasti sekoittaen. Taikina voi odottaa jääkaapissa leipojaa vaikka seuraavaan päivään, mutta kyllä sen voi heti painella voidellun ja jauhotetun piirasvuoan (halk. n. 24 cm) pohjaan ja reunoille. Käytä apuna vehnäjauhoja ja nosta piiraaseen reunat. 

Viipaloi perunat, leikkaa lohi suikaleiksi. Silppua tilli. Sekoita munat kermaan, mausta pippurilla. Kauli taikina vuoan  kokoiseksi levyksi. Kaada vuokaan ensin muna-kermaseos.  Levitä juustoraaste, lohi, tilli, perunaviipaleet ja munamaidon päälle. Kypsennä noin 20 minuuttia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...