Tänä viikonloppuna leivoimmekin ihan urakalla ja tämän ihanan lohi-perunapiiraan leipoi mieheni Yhteishyvän ohjeella. Olipa täyteläinen ja maistuva, peruna ja kylmäsavulohi sopivat hyvin yhteen rukiisen pohjan kanssa.
Vinkki (2025) jos haluat rikastaa piirakkaa, levitä alimmaiseksi täytteeseen tuoretta, pestyä pinaattia. Päälle muut täytteet ( - nyt paahdoin perunaviipaleet kypsiksi etukäteen öljyttyinä uunissa) ja halutessasi pikkutomaatin puolikkaita tai oliiveja. Uunipellille tein kaksinkertaisen annoksen.
Lohi-perunapiirakka
Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
150 g margariinia tai voita
0,2 tl suolaa
0,5 dl kylmää vettä
Täyte
150 g kylmäsavulohta tai lämminsavulohta
Vähän tuoretta tai pakastettua tilliä
4 keitettyä perunaa
2 dl ruokakermaa tai maustettua ruokakermaa esim sitruuna tai pippuri. Osa voi olla tuorejuustoakin.
2 kananmunaa
0,2 tl (1/4 tl) mustapippuria
1 dl juustoraastetta
Nypi rasva jauho-suolaseokseen tai sekoita nämä monitoimikoneen leikkuterällä. Lisää vesi nopeasti sekoittaen. Taikina voi odottaa jääkaapissa leipojaa vaikka seuraavaan päivään, mutta kyllä sen voi heti painella voidellun ja jauhotetun piirasvuoan (halk. n. 24 cm) pohjaan ja reunoille. Käytä apuna vehnäjauhoja ja nosta piiraaseen reunat.
Viipaloi perunat, leikkaa lohi suikaleiksi. Silppua tilli. Sekoita munat kermaan, mausta pippurilla. Kauli taikina vuoan kokoiseksi levyksi. Kaada vuokaan ensin muna-kermaseos. Levitä juustoraaste, lohi, tilli, perunaviipaleet ja munamaidon päälle. Kypsennä noin 20 minuuttia.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: