Siirry pääsisältöön

Äitienpäiväkakku 2017


Kuvassa ihana äitienpäivälahjakin!


Äitienpäivänä vietämme usein lapsenlapseni synttäreitä ja kokoonnumme hänen kotiinsa kahvittelemaan. Sain tehdä tänä vuonna 9-vuotiskakun ja tämä oma äitienpäiväkakkuni syntyi siinä sivussa, kun täytteitä jäi ja vähän jatkoin täytemassaa ja kakkupohjakin löytyi pakasteesta. Onneksi tuli meillekin vielä illalla kakun maistajia ja lähes kokonaan se saatiinkin syötyä. 

Tämä kakkupohja oli halkaisijaltaan 18 senttinen. Tässä käytin pakasteesta löytynyttä kaakao-voisokerikakkupohjaa, joka valmistuisi seuraavalla ohjeella:

Voisokerikakkupohja 



90 g voita tai margariinia
3 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä)
2 dl sokeria
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kaakaoversio:
korvaa 1/4 - 1 1/4  dl vehnäjauhoista kaakaojauheella

Paistaminen:

180 astetta keskitasolla 30 – 40 min
Lämmitä uuni. Voitele lopullista kakkua pienempi irtopohjavuoka reunoiltaan - minä vain spray'aan vuoan reunat ja levitän pohjalle leivinpaperin, laitan reunan paikoilleen ja repäisen ylimääräisen paperin pois. 

Sulata margariini. Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi yleiskoneella, lisää sulatettu margariini ja jatka hetki vatkaamista. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne puulastalla varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan paistumaan. 

Paista 180 asteessa, kunnes tikulla kokeillen kakun keskustaa, ei enää tartu taikinaa tikkuun. Jäähdytä pohja. 

Kakkupohjaksi sopisi myös suklaata sisältävä voisokerikakkupohja, ohje täällä  tai gluteeniton suklaakakkupohja, johon ohje täällä - suklaata sisältävä on raskaampi, mutta ehkä juhlavampi. Tarkista ohjekoko vuokaan sopivaksi! Ja vielä vaihtoehtona - viime aikoina olen tehnyt usein Pikku Murusen mehevää kakkupohjaa, se on todella hyvä myös.  Suosittelen kevään kauniisiin juhliin ja kastejuhliin vaalean värisiä kakkupohjia, ylioppilasjuhlissa toki suklaakin on väreihin sopiva. Vaaleista pohjista tavallinen kevyt sokerikakkupohja 70 %:n ohjeella löytyy täältä - se leikkautuu kakussa vähän muruisempana ja on vähemmän riittoisaa kuin edellä olevat tukevammat pohjat. Ja vielä vaihtoehdoksi Red velvet pohja, johon tosin saa melko paljon laittaa punaista väriä, mutta joka on maultaan hyvä.


Kakun kostutukseen 


2 dl omenatäysmehua
2 tl sitruunanmehua
1 tl sokeria

Kostuta kakkulevyt kakkua kootessasi pullasudilla. Kakun voi koota ylösalaisin leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai kakkupahvin päälle reunavuokaan, joka on reunustettu leivinpaperilla. Täytetty kakku saisi olla yön yli jääkaapissa, ennen kuin päällystetään ja koristellaan. Minä täytän moussekakut yleensä 2 vrk ennen tarjoamista, seuraavan päivänä kreemitän ja viimeisenä päivänä koristelen. Kakun voi hyvin pakastaa täytettynä ja sulattaa yön yli jääkaapissa. Minä pakastan kaikki jämäkakutkin, jos esim. puolikas kakkua jää omasta kahvipöydästä. 

Täytteeksi:


Vadelmamousse ( tämä riittää 2-3 väliin 18 cm kakussa)


1 dl vadelmasosetta (itse tehty tuoresose ja paseerattu siemenet pois tai tukun Ponthier pakastesoseesta tehty - . 110 g sosetta ja 35 g hillosokeria, tarvittaessa 2 tl vettä kattilan pohjalle, keitä  noin 5 min,  jäähdytä)

1 1/2dl kermaa - vaahdota
1/4 dl sokeria
1 dl vaniljarahkaa
1 1/2 liivatetta (käytän Meiran isoja, kaupan pieniä liivatteita voisi olla 2 kpl)
1 rkl sitruunanmehua
sokeria, vanilliinisokeria, vaniljasokeria

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma, mausta sokerilla. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi, liuota kevyesti puristettu liivate siihen. Sekoita rahka ja vadelmasose sähkövatkaimella. Lisää liivateseos ja vatkaa tasaiseksi. Nostele kermavaahto joukkoon kaapimella, mausta ja maista maku.


Vaahtokarkkimousse (1-2 väliin 18 cm kakkuun)

(1/3 liivatelehti - voi jättää poiskin)
1/4 dl kevytkermaa
80 g valkoisia vaahtokarkkeja 
1 dl vispikermaa tai Flora vispiä
2 rkl tomusokeria
1-2 tippaa marshmallow flawour makuainetta tai caramel siirappia tai lemon curdia ja keltaista väripastaa
vaniljasokeria
vanilliinisokeria

Pehmitä liivate kylmässä vedessä. Kuumenna kevytkerma, älä keitä. Sulata vaahtokarkkeja mikrossa matalassa lämmössä 1/2 minuuttia kerrallaan noin minuutin ajan - varo liikakuumentamista, muutoin ne vaahtoavat pursuten yli astiasta! Sekoita pehmitetty ja vähän puristettu liivate ja vaahtokarkit hyvin kerman joukkoon, jäähdytä hieman. Liivatteen voi sekoittaa myös kiehuvaan veteen - 2 tl vettä riittää)

Vaahdota kerma, mausta sokereilla ja nostele kerma jäähtyneen vaahtokarkkimassan joukkoon. Maista ja mausta lisää tarvittaessa. Saattaa olla, että lisäsin vähän sitruunanmehuakin joukkoon, yleensä lisään sitä sokereiden vastapainoksi joka täytteeseen.  

Minä jaoin tuon vaahtokarkkimassan kahteen osaan ja maustoin toisen puolen caramel siirapilla (saa Prismastakin maustehyllystä) ja toisen puolen värjäsin keltaiseksi ja maustoin lemon curdilla. 




Ruusut on helmiäisellä värjättyä valkosuklaata Tallinnan Gemossin mahtavasta suklaakoristevalikoimasta. Ruusut voi tehdä alla olevan mallin mukaan itsekin sokerimassasta ja suihkuttaa helmiäisellä. Lehdet sokerimassaa. Kakun päällä on voisokerikeemi, johon sekoitin tuorejuustoa, pursotus tehty samalla kreemillä ja pienellä 6-sakara tähtityllalla.


Tuorejuustokreemi


150 g laktoositonta Sunnuntaimargariinia
1,5-2 dl tomusokeria (käytin puolet tästä Salted Caramel Icing Sugar - sokeria)
1/2 pkt Phildelphia tuorejuustoa
1 tl vanilliinisokeria
valkoista pastaväriä Wilton
vähän violettia pastaväriä
vihreää pastaväriä

Suosin marenkivoikreemiä tuorejuustolla kakuissani, siitä löytyy ohje esim. täältä . Tänään olin kiireinen ja tein nopeasti tuorejuustokreemin. 

Vaahdota margariini ja tomusokeri. Lisää aivan aavistus violettia pastaväriä taittamaan keltaisuutta, sitten valkoista Wiltonin nestemäistä väriä, sitä menee 1-2 rkl - lisää vähän kerrallaan varovasti vatkaten, koska neste helposti juoksettaa massan. Sekoita sähkövatkaimella tuorejuusto tasaiseksi ja lisää se kreemiin. Mauusta ja maista. Värjäsin osan kreemistä vihreäksi. 

Kreemitä ensin kakkuun ohut murusuojakerros, laita kakku pakastimeen 15-30 minuutiksi. levitä toinen kerros kreemiä ensin päälle, sitten reunoille. Tasoita päällinen. Levitä reuna, tasoita. Päälle ympyränä palettiveitsellä vihreää, sitten reunoille pursottaen tai paletilla vihreää- tasoita lastalla tai raapalla. Pursota ruusukuvio reunaan.


Kakun alaosassa on sokerimassasta tehty helminauha, käytin näitä muotteja, kokeilin myös kukkakuviota. Helminauhan saa helposti pois muotista, jos käyttää muotin pakastimen kautta tai levittää pensselillä helmiäistomua tai tomusokeria muottiin ennen sokerimassan laittamista. Minä painelin massan vain muottiin ja irroitin - muoteissa on eroa. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...