Siirry pääsisältöön

Äitienpäiväkakku 2017


Kuvassa ihana äitienpäivälahjakin!


Äitienpäivänä vietämme usein lapsenlapseni synttäreitä ja kokoonnumme hänen kotiinsa kahvittelemaan. Sain tehdä tänä vuonna 9-vuotiskakun ja tämä oma äitienpäiväkakkuni syntyi siinä sivussa, kun täytteitä jäi ja vähän jatkoin täytemassaa ja kakkupohjakin löytyi pakasteesta. Onneksi tuli meillekin vielä illalla kakun maistajia ja lähes kokonaan se saatiinkin syötyä. 

Tämä kakkupohja oli halkaisijaltaan 18 senttinen. Tässä käytin pakasteesta löytynyttä kaakao-voisokerikakkupohjaa, joka valmistuisi seuraavalla ohjeella:

Voisokerikakkupohja 



90 g voita tai margariinia
3 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä)
2 dl sokeria
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kaakaoversio:
korvaa 1/4 - 1 1/4  dl vehnäjauhoista kaakaojauheella

Paistaminen:

180 astetta keskitasolla 30 – 40 min
Lämmitä uuni. Voitele lopullista kakkua pienempi irtopohjavuoka reunoiltaan - minä vain spray'aan vuoan reunat ja levitän pohjalle leivinpaperin, laitan reunan paikoilleen ja repäisen ylimääräisen paperin pois. 

Sulata margariini. Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi yleiskoneella, lisää sulatettu margariini ja jatka hetki vatkaamista. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne puulastalla varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan paistumaan. 

Paista 180 asteessa, kunnes tikulla kokeillen kakun keskustaa, ei enää tartu taikinaa tikkuun. Jäähdytä pohja. 

Kakkupohjaksi sopisi myös suklaata sisältävä voisokerikakkupohja, ohje täällä  tai gluteeniton suklaakakkupohja, johon ohje täällä - suklaata sisältävä on raskaampi, mutta ehkä juhlavampi. Tarkista ohjekoko vuokaan sopivaksi! Ja vielä vaihtoehtona - viime aikoina olen tehnyt usein Pikku Murusen mehevää kakkupohjaa, se on todella hyvä myös.  Suosittelen kevään kauniisiin juhliin ja kastejuhliin vaalean värisiä kakkupohjia, ylioppilasjuhlissa toki suklaakin on väreihin sopiva. Vaaleista pohjista tavallinen kevyt sokerikakkupohja 70 %:n ohjeella löytyy täältä - se leikkautuu kakussa vähän muruisempana ja on vähemmän riittoisaa kuin edellä olevat tukevammat pohjat. Ja vielä vaihtoehdoksi Red velvet pohja, johon tosin saa melko paljon laittaa punaista väriä, mutta joka on maultaan hyvä.


Kakun kostutukseen 


2 dl omenatäysmehua
2 tl sitruunanmehua
1 tl sokeria

Kostuta kakkulevyt kakkua kootessasi pullasudilla. Kakun voi koota ylösalaisin leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai kakkupahvin päälle reunavuokaan, joka on reunustettu leivinpaperilla. Täytetty kakku saisi olla yön yli jääkaapissa, ennen kuin päällystetään ja koristellaan. Minä täytän moussekakut yleensä 2 vrk ennen tarjoamista, seuraavan päivänä kreemitän ja viimeisenä päivänä koristelen. Kakun voi hyvin pakastaa täytettynä ja sulattaa yön yli jääkaapissa. Minä pakastan kaikki jämäkakutkin, jos esim. puolikas kakkua jää omasta kahvipöydästä. 

Täytteeksi:


Vadelmamousse ( tämä riittää 2-3 väliin 18 cm kakussa)


1 dl vadelmasosetta (itse tehty tuoresose ja paseerattu siemenet pois tai tukun Ponthier pakastesoseesta tehty - . 110 g sosetta ja 35 g hillosokeria, tarvittaessa 2 tl vettä kattilan pohjalle, keitä  noin 5 min,  jäähdytä)

1 1/2dl kermaa - vaahdota
1/4 dl sokeria
1 dl vaniljarahkaa
1 1/2 liivatetta (käytän Meiran isoja, kaupan pieniä liivatteita voisi olla 2 kpl)
1 rkl sitruunanmehua
sokeria, vanilliinisokeria, vaniljasokeria

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma, mausta sokerilla. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi, liuota kevyesti puristettu liivate siihen. Sekoita rahka ja vadelmasose sähkövatkaimella. Lisää liivateseos ja vatkaa tasaiseksi. Nostele kermavaahto joukkoon kaapimella, mausta ja maista maku.


Vaahtokarkkimousse (1-2 väliin 18 cm kakkuun)

(1/3 liivatelehti - voi jättää poiskin)
1/4 dl kevytkermaa
80 g valkoisia vaahtokarkkeja 
1 dl vispikermaa tai Flora vispiä
2 rkl tomusokeria
1-2 tippaa marshmallow flawour makuainetta tai caramel siirappia tai lemon curdia ja keltaista väripastaa
vaniljasokeria
vanilliinisokeria

Pehmitä liivate kylmässä vedessä. Kuumenna kevytkerma, älä keitä. Sulata vaahtokarkkeja mikrossa matalassa lämmössä 1/2 minuuttia kerrallaan noin minuutin ajan - varo liikakuumentamista, muutoin ne vaahtoavat pursuten yli astiasta! Sekoita pehmitetty ja vähän puristettu liivate ja vaahtokarkit hyvin kerman joukkoon, jäähdytä hieman. Liivatteen voi sekoittaa myös kiehuvaan veteen - 2 tl vettä riittää)

Vaahdota kerma, mausta sokereilla ja nostele kerma jäähtyneen vaahtokarkkimassan joukkoon. Maista ja mausta lisää tarvittaessa. Saattaa olla, että lisäsin vähän sitruunanmehuakin joukkoon, yleensä lisään sitä sokereiden vastapainoksi joka täytteeseen.  

Minä jaoin tuon vaahtokarkkimassan kahteen osaan ja maustoin toisen puolen caramel siirapilla (saa Prismastakin maustehyllystä) ja toisen puolen värjäsin keltaiseksi ja maustoin lemon curdilla. 




Ruusut on helmiäisellä värjättyä valkosuklaata Tallinnan Gemossin mahtavasta suklaakoristevalikoimasta. Ruusut voi tehdä alla olevan mallin mukaan itsekin sokerimassasta ja suihkuttaa helmiäisellä. Lehdet sokerimassaa. Kakun päällä on voisokerikeemi, johon sekoitin tuorejuustoa, pursotus tehty samalla kreemillä ja pienellä 6-sakara tähtityllalla.


Tuorejuustokreemi


150 g laktoositonta Sunnuntaimargariinia
1,5-2 dl tomusokeria (käytin puolet tästä Salted Caramel Icing Sugar - sokeria)
1/2 pkt Phildelphia tuorejuustoa
1 tl vanilliinisokeria
valkoista pastaväriä Wilton
vähän violettia pastaväriä
vihreää pastaväriä

Suosin marenkivoikreemiä tuorejuustolla kakuissani, siitä löytyy ohje esim. täältä . Tänään olin kiireinen ja tein nopeasti tuorejuustokreemin. 

Vaahdota margariini ja tomusokeri. Lisää aivan aavistus violettia pastaväriä taittamaan keltaisuutta, sitten valkoista Wiltonin nestemäistä väriä, sitä menee 1-2 rkl - lisää vähän kerrallaan varovasti vatkaten, koska neste helposti juoksettaa massan. Sekoita sähkövatkaimella tuorejuusto tasaiseksi ja lisää se kreemiin. Mauusta ja maista. Värjäsin osan kreemistä vihreäksi. 

Kreemitä ensin kakkuun ohut murusuojakerros, laita kakku pakastimeen 15-30 minuutiksi. levitä toinen kerros kreemiä ensin päälle, sitten reunoille. Tasoita päällinen. Levitä reuna, tasoita. Päälle ympyränä palettiveitsellä vihreää, sitten reunoille pursottaen tai paletilla vihreää- tasoita lastalla tai raapalla. Pursota ruusukuvio reunaan.


Kakun alaosassa on sokerimassasta tehty helminauha, käytin näitä muotteja, kokeilin myös kukkakuviota. Helminauhan saa helposti pois muotista, jos käyttää muotin pakastimen kautta tai levittää pensselillä helmiäistomua tai tomusokeria muottiin ennen sokerimassan laittamista. Minä painelin massan vain muottiin ja irroitin - muoteissa on eroa. 



Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...