Kuvassa ihana äitienpäivälahjakin!
Äitienpäivänä vietämme usein lapsenlapseni synttäreitä ja kokoonnumme hänen kotiinsa kahvittelemaan. Sain tehdä tänä vuonna 9-vuotiskakun ja tämä oma äitienpäiväkakkuni syntyi siinä sivussa, kun täytteitä jäi ja vähän jatkoin täytemassaa ja kakkupohjakin löytyi pakasteesta. Onneksi tuli meillekin vielä illalla kakun maistajia ja lähes kokonaan se saatiinkin syötyä.
Tämä kakkupohja oli halkaisijaltaan 18 senttinen. Tässä käytin pakasteesta löytynyttä kaakao-voisokerikakkupohjaa, joka valmistuisi seuraavalla ohjeella:
Voisokerikakkupohja
90 g voita tai margariinia
3 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä)
2 dl sokeria
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kaakaoversio:
korvaa 1/4 - 1 1/4 dl vehnäjauhoista kaakaojauheella
Paistaminen:
180 astetta keskitasolla 30 – 40 min
korvaa 1/4 - 1 1/4 dl vehnäjauhoista kaakaojauheella
Paistaminen:
180 astetta keskitasolla 30 – 40 min
Lämmitä uuni. Voitele lopullista kakkua pienempi irtopohjavuoka reunoiltaan - minä vain spray'aan vuoan reunat ja levitän pohjalle leivinpaperin, laitan reunan paikoilleen ja repäisen ylimääräisen paperin pois.
Sulata margariini. Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi yleiskoneella, lisää sulatettu margariini ja jatka hetki vatkaamista. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne puulastalla varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan paistumaan.
Paista 180 asteessa, kunnes tikulla kokeillen kakun keskustaa, ei enää tartu taikinaa tikkuun. Jäähdytä pohja.
Sulata margariini. Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi yleiskoneella, lisää sulatettu margariini ja jatka hetki vatkaamista. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne puulastalla varovasti nostellen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan paistumaan.
Paista 180 asteessa, kunnes tikulla kokeillen kakun keskustaa, ei enää tartu taikinaa tikkuun. Jäähdytä pohja.
Kakkupohjaksi sopisi myös suklaata sisältävä voisokerikakkupohja, ohje täällä tai gluteeniton suklaakakkupohja, johon ohje täällä - suklaata sisältävä on raskaampi, mutta ehkä juhlavampi. Tarkista ohjekoko vuokaan sopivaksi! Ja vielä vaihtoehtona - viime aikoina olen tehnyt usein Pikku Murusen mehevää kakkupohjaa, se on todella hyvä myös. Suosittelen kevään kauniisiin juhliin ja kastejuhliin vaalean värisiä kakkupohjia, ylioppilasjuhlissa toki suklaakin on väreihin sopiva. Vaaleista pohjista tavallinen kevyt sokerikakkupohja 70 %:n ohjeella löytyy täältä - se leikkautuu kakussa vähän muruisempana ja on vähemmän riittoisaa kuin edellä olevat tukevammat pohjat. Ja vielä vaihtoehdoksi Red velvet pohja, johon tosin saa melko paljon laittaa punaista väriä, mutta joka on maultaan hyvä.
Kakun kostutukseen
2 dl omenatäysmehua
2 tl sitruunanmehua
1 tl sokeria
Kostuta kakkulevyt kakkua kootessasi pullasudilla. Kakun voi koota ylösalaisin leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai kakkupahvin päälle reunavuokaan, joka on reunustettu leivinpaperilla. Täytetty kakku saisi olla yön yli jääkaapissa, ennen kuin päällystetään ja koristellaan. Minä täytän moussekakut yleensä 2 vrk ennen tarjoamista, seuraavan päivänä kreemitän ja viimeisenä päivänä koristelen. Kakun voi hyvin pakastaa täytettynä ja sulattaa yön yli jääkaapissa. Minä pakastan kaikki jämäkakutkin, jos esim. puolikas kakkua jää omasta kahvipöydästä.
Täytteeksi:
Vadelmamousse ( tämä riittää 2-3 väliin 18 cm kakussa)
1 dl vadelmasosetta (itse tehty tuoresose ja paseerattu siemenet pois tai tukun Ponthier pakastesoseesta tehty - . 110 g sosetta ja 35 g hillosokeria, tarvittaessa 2 tl vettä kattilan pohjalle, keitä noin 5 min, jäähdytä)
1 1/2dl kermaa - vaahdota
1/4 dl sokeria
1 dl vaniljarahkaa
1 1/2 liivatetta (käytän Meiran isoja, kaupan pieniä liivatteita voisi olla 2 kpl)
1 rkl sitruunanmehua
sokeria, vanilliinisokeria, vaniljasokeria
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma, mausta sokerilla. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi, liuota kevyesti puristettu liivate siihen. Sekoita rahka ja vadelmasose sähkövatkaimella. Lisää liivateseos ja vatkaa tasaiseksi. Nostele kermavaahto joukkoon kaapimella, mausta ja maista maku.
Vaahtokarkkimousse (1-2 väliin 18 cm kakkuun)
(1/3 liivatelehti - voi jättää poiskin)
1/4 dl kevytkermaa
80 g valkoisia vaahtokarkkeja
1 dl vispikermaa tai Flora vispiä
2 rkl tomusokeria
1-2 tippaa marshmallow flawour makuainetta tai caramel siirappia tai lemon curdia ja keltaista väripastaa
vaniljasokeria
vanilliinisokeria
Pehmitä liivate kylmässä vedessä. Kuumenna kevytkerma, älä keitä. Sulata vaahtokarkkeja mikrossa matalassa lämmössä 1/2 minuuttia kerrallaan noin minuutin ajan - varo liikakuumentamista, muutoin ne vaahtoavat pursuten yli astiasta! Sekoita pehmitetty ja vähän puristettu liivate ja vaahtokarkit hyvin kerman joukkoon, jäähdytä hieman. Liivatteen voi sekoittaa myös kiehuvaan veteen - 2 tl vettä riittää)
Vaahdota kerma, mausta sokereilla ja nostele kerma jäähtyneen vaahtokarkkimassan joukkoon. Maista ja mausta lisää tarvittaessa. Saattaa olla, että lisäsin vähän sitruunanmehuakin joukkoon, yleensä lisään sitä sokereiden vastapainoksi joka täytteeseen.
Minä jaoin tuon vaahtokarkkimassan kahteen osaan ja maustoin toisen puolen caramel siirapilla (saa Prismastakin maustehyllystä) ja toisen puolen värjäsin keltaiseksi ja maustoin lemon curdilla.
Ruusut on helmiäisellä värjättyä valkosuklaata Tallinnan Gemossin mahtavasta suklaakoristevalikoimasta. Ruusut voi tehdä alla olevan mallin mukaan itsekin sokerimassasta ja suihkuttaa helmiäisellä. Lehdet sokerimassaa. Kakun päällä on voisokerikeemi, johon sekoitin tuorejuustoa, pursotus tehty samalla kreemillä ja pienellä 6-sakara tähtityllalla.
Tuorejuustokreemi
150 g laktoositonta Sunnuntaimargariinia
1,5-2 dl tomusokeria (käytin puolet tästä Salted Caramel Icing Sugar - sokeria)
1/2 pkt Phildelphia tuorejuustoa
1 tl vanilliinisokeria
valkoista pastaväriä Wilton
vähän violettia pastaväriä
vihreää pastaväriä
Suosin marenkivoikreemiä tuorejuustolla kakuissani, siitä löytyy ohje esim. täältä . Tänään olin kiireinen ja tein nopeasti tuorejuustokreemin.
Vaahdota margariini ja tomusokeri. Lisää aivan aavistus violettia pastaväriä taittamaan keltaisuutta, sitten valkoista Wiltonin nestemäistä väriä, sitä menee 1-2 rkl - lisää vähän kerrallaan varovasti vatkaten, koska neste helposti juoksettaa massan. Sekoita sähkövatkaimella tuorejuusto tasaiseksi ja lisää se kreemiin. Mauusta ja maista. Värjäsin osan kreemistä vihreäksi.
Kreemitä ensin kakkuun ohut murusuojakerros, laita kakku pakastimeen 15-30 minuutiksi. levitä toinen kerros kreemiä ensin päälle, sitten reunoille. Tasoita päällinen. Levitä reuna, tasoita. Päälle ympyränä palettiveitsellä vihreää, sitten reunoille pursottaen tai paletilla vihreää- tasoita lastalla tai raapalla. Pursota ruusukuvio reunaan.
Kakun alaosassa on sokerimassasta tehty helminauha, käytin näitä muotteja, kokeilin myös kukkakuviota. Helminauhan saa helposti pois muotista, jos käyttää muotin pakastimen kautta tai levittää pensselillä helmiäistomua tai tomusokeria muottiin ennen sokerimassan laittamista. Minä painelin massan vain muottiin ja irroitin - muoteissa on eroa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: