Siirry pääsisältöön

Mustikkaleivos - myös gluteenittomana


Suomi 100 -vuoden puitteisiin sopii tämä ihana leivos -kauraa ja mustikkaa ja vaniljaa.  Pikkaisen ujutin leivokseen myös appelsiinin makua. Sain liivatteen määrän onnistumaan hienosti- leivoksen maku on suussa sulava.

Pohjataikinassa tein pienen mittausvirheen, mutta se taisikin olla hyvä ratkaisu. Minun piti laittaa vehnäjauhoja 1 dl ja isoja kaurahiutaleita 1/2 dl, mutta menikin desi molempia - vähän mutustelin makua ja totesin, että taisikin olla oikein hyvä vahinko - rouhevampi pohja näin! Tämä pohjataikina sopii mihin tahansa juustokakkuihin ja sen voi valmistaa myös gluteenittomana joko gluteenittomilla kaurahiutaleilla, tai jos ne eivät sovi, niin pelkällä jauhoseoksella, esim Fin Mix - siis kaurahiutaleiden ja jauhojen määrä korvataan jauhoseoksella - osan voi laittaa perunajauhoja, tulee samettisempi lopputulos..

Leivokset on todella helpot tehdä, mutta ohjeen voi toteuttaa myös juustokakkuna. Täytteen määrä säätelee kakun korkeutta. Minä tein tämän kakun 24 x 16 cm jatkettavaan irtoreunaan, 18-22 senttiseen pyöreään vuokaan pohjan määrä riittää myös - pohjasta tulee ohut, mutta se on hyvin koossa pysyvä ja kestää hyvin palojen siirtämistä.

Pohjataikina:

Tässä pienemmällä hiutalemäärällä

( 24x16 cm)  12 palaa

- jos teet uunipellin kokoisen, tee kolminkertainen annos pohjataikinaa ja matalampiin leivoksiin kaksinkertainen täyte. Valmiin leivoksen korkeus on 4,5 cm ja koko 8 x 4 cm. Varaudu siihen, että tavallisella uunipellillä joudut korottamaan laitoja muovireunoilla tai kaksinkerroin taitetun leivinpaperin avulla

1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl isoja kaurahiutaleita
1/2 tl leivinjauhetta
pieni! ripaus suolaa
1 tl vanilliinisokeria
1 dl sokeria
30 g margariinia sulatettuna
1/2 kananmuna

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman. 

Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia. Jäähdytä ja laita päälle täyte, hyydytä yön yli jääkaapissa ja leikkaa kuumaan veteen kastelulla veitsellä annospaloiksi. Paina veitsi ylhäältä alas ja vedä pohjaa myöten pois, huuhtele ja kuivaa joka vedon jälkeen. Kätevä tässä leikkaamisessa on myös kakkusaha.


Mustikkaraita


75 g mustikoita
30 g hillosokeria
1 rkl vettä
1/2 rkl maissisuurustetta 

Kiehauta pakastemustikat veden ja hillosokerin kanssa, sekoita ja keittele 5-10 minuuttia, kunnes seos vähän sakenee. Voit ripotella kuumaan liemeen  maissisuurustetta ja keität vielä minuutin pari - lopputulos ei saa olla liian kiinteä, jotta hillo leviää tikulla levittäessä juustokakun päälle. Hillosokerihan jähmettää lopullisesti vasta kylmässä nestettä. Jäähdytä laittamalla hillokattila kylmään veteen. 


Juustotäyte

3 liivatetta (käytän isoja tukun Meira liivatteita, kaupan pieniä liivatteita voisi olla 4 kappaletta näiden tilalla)
4 rkl sitruunan mehua
2 1/2 dl Flora vispiä
2 pkt eli 350 g Philadelphia tuorejuustoa
50 g appelsiinituorejuustoa
2 dl sitruunarahkaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl  vanilliinisokeria
1 rkl Dansukker vaniljasokeria
2 rkl appelsiinitäysmehua

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Kiehauta sitruunanmehu, lisää vedestä puristetut liivatteet. Vatkaa sähkövatkaimella sekaisin rahka, tuorejuusto, appelsiininmehu ja sokerit- voit ensin laittaa vähemmän ja maistella makua myöhemmin ja tarvittaessa lisätä makuaineita. 

Lisää rahkaseokseen liivate sähkövatkaimella vatkaten. Lopuksi lisää kerma kaapimella nostellen, maista ja tarvittaessa mausta. Sprayaa tai öljyä vuoan reunat - voit myös tomusokeroida ne, jolloin vuoka irtoaa lopuksi juustokakusta helposti nostamalla. 

Levitä juustoseos jäähtyneen kakkupohjan päälle, alla leivinpaperi ja tasainen alusta, jos pohjaa ei ole.  Lusikoi vähän hyytynyt mustikkatäyte juustoseoksen päälle palloiksi ja sekoittele kiekuroita kakun pinnalle tai halutessasi syvemmällekin cocktailtikun tai grillitikun avulla. Anna hyytyä kylmässä mielellään yön yli, leikkaa paloiksi ja halutessasi koristele.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...