Suomi 100 -vuoden puitteisiin sopii tämä ihana leivos -kauraa ja mustikkaa ja vaniljaa. Pikkaisen ujutin leivokseen myös appelsiinin makua. Sain liivatteen määrän onnistumaan hienosti- leivoksen maku on suussa sulava.
Pohjataikinassa tein pienen mittausvirheen, mutta se taisikin olla hyvä ratkaisu. Minun piti laittaa vehnäjauhoja 1 dl ja isoja kaurahiutaleita 1/2 dl, mutta menikin desi molempia - vähän mutustelin makua ja totesin, että taisikin olla oikein hyvä vahinko - rouhevampi pohja näin! Tämä pohjataikina sopii mihin tahansa juustokakkuihin ja sen voi valmistaa myös gluteenittomana joko gluteenittomilla kaurahiutaleilla, tai jos ne eivät sovi, niin pelkällä jauhoseoksella, esim Fin Mix - siis kaurahiutaleiden ja jauhojen määrä korvataan jauhoseoksella - osan voi laittaa perunajauhoja, tulee samettisempi lopputulos..
Leivokset on todella helpot tehdä, mutta ohjeen voi toteuttaa myös juustokakkuna. Täytteen määrä säätelee kakun korkeutta. Minä tein tämän kakun 24 x 16 cm jatkettavaan irtoreunaan, 18-22 senttiseen pyöreään vuokaan pohjan määrä riittää myös - pohjasta tulee ohut, mutta se on hyvin koossa pysyvä ja kestää hyvin palojen siirtämistä.
Pohjataikina:
Tässä pienemmällä hiutalemäärällä
( 24x16 cm) 12 palaa
- jos teet uunipellin kokoisen, tee kolminkertainen annos pohjataikinaa ja matalampiin leivoksiin kaksinkertainen täyte. Valmiin leivoksen korkeus on 4,5 cm ja koko 8 x 4 cm. Varaudu siihen, että tavallisella uunipellillä joudut korottamaan laitoja muovireunoilla tai kaksinkerroin taitetun leivinpaperin avulla1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl isoja kaurahiutaleita
1/2 tl leivinjauhetta
pieni! ripaus suolaa
1 tl vanilliinisokeria
1 dl sokeria
30 g margariinia sulatettuna
1/2 kananmuna
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.
Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla taikina siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia. Jäähdytä ja laita päälle täyte, hyydytä yön yli jääkaapissa ja leikkaa kuumaan veteen kastelulla veitsellä annospaloiksi. Paina veitsi ylhäältä alas ja vedä pohjaa myöten pois, huuhtele ja kuivaa joka vedon jälkeen. Kätevä tässä leikkaamisessa on myös kakkusaha.
Mustikkaraita
75 g mustikoita
30 g hillosokeria
1 rkl vettä
1/2 rkl maissisuurustetta
Kiehauta pakastemustikat veden ja hillosokerin kanssa, sekoita ja keittele 5-10 minuuttia, kunnes seos vähän sakenee. Voit ripotella kuumaan liemeen maissisuurustetta ja keität vielä minuutin pari - lopputulos ei saa olla liian kiinteä, jotta hillo leviää tikulla levittäessä juustokakun päälle. Hillosokerihan jähmettää lopullisesti vasta kylmässä nestettä. Jäähdytä laittamalla hillokattila kylmään veteen.
Juustotäyte
3 liivatetta (käytän isoja tukun Meira liivatteita, kaupan pieniä liivatteita voisi olla 4 kappaletta näiden tilalla)
4 rkl sitruunan mehua
2 1/2 dl Flora vispiä
2 pkt eli 350 g Philadelphia tuorejuustoa
50 g appelsiinituorejuustoa
2 dl sitruunarahkaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
1 rkl Dansukker vaniljasokeria
2 rkl appelsiinitäysmehua
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Kiehauta sitruunanmehu, lisää vedestä puristetut liivatteet. Vatkaa sähkövatkaimella sekaisin rahka, tuorejuusto, appelsiininmehu ja sokerit- voit ensin laittaa vähemmän ja maistella makua myöhemmin ja tarvittaessa lisätä makuaineita.
Lisää rahkaseokseen liivate sähkövatkaimella vatkaten. Lopuksi lisää kerma kaapimella nostellen, maista ja tarvittaessa mausta. Sprayaa tai öljyä vuoan reunat - voit myös tomusokeroida ne, jolloin vuoka irtoaa lopuksi juustokakusta helposti nostamalla.
Levitä juustoseos jäähtyneen kakkupohjan päälle, alla leivinpaperi ja tasainen alusta, jos pohjaa ei ole. Lusikoi vähän hyytynyt mustikkatäyte juustoseoksen päälle palloiksi ja sekoittele kiekuroita kakun pinnalle tai halutessasi syvemmällekin cocktailtikun tai grillitikun avulla. Anna hyytyä kylmässä mielellään yön yli, leikkaa paloiksi ja halutessasi koristele.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: