Parsan satokausi lienee Euroopassa alkanut kevään myötä. Parsathan ei kaipaa muuta kuin huuhtelun, tyngästä voi katkoa pari senttiä pois ja vähän kuoria, sitten keitetään minuutti pari tilavassa paistinpannussa suolavedessä tai paistetaan pannulla tai grillissä. Aion kokeilla myös uunissa paistamista - kastetaan parsat kananmunaan ja sitten kieritellään parmesanraasteessa ja paistetaan uunissa napsakoiksi. Parsaa ei siis pehmitetä kunnolla kypsennettäessä, vaan se saa jäädä napsahtaen kypsäksi, kuten mielellään muutkin kasvikset.
Tänään tein parsapiirakkaa Schwarzwaldin kinkulla - tähän sopisi myös muu ilmakuivattu kinkku tai tavallinen tai kalkkunasiivut tai kylmäsavulohi. Pohjaksi tein pitsataikinan tapaisen hiivataikinan, pidän siitä suolaisissa piiraissa. Hyvin olisi pohjaksi sopinut myös pikataikina tai perunavoitaikina - täällä linkissä on ohjeet piirastaikinoihin piirasvuokakoossa, uunipellille tarvitaan 2-3 -kertainen taikina-annos.
Parsa-kinkku-piiras pieneen uunipeltiin
(60 senttiä leveään uunipeltiin täytyy täyte tehdä 1,5 -kertaisena)
Piiraspohja
2 - 2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 hiivaa
2 tl hunajaa
ripaus suolaa
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl öljyä
1 dl sämpyläjauhoja
hiivaleipävehnäjauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista pehmeänä pallona
Lämmitä neste mikrossa, lisää hiiva, mausteet ja jauhoja vähän kerrallaan. Lisää öljy ja loput jauhot niin, että puuhaarukalla sekoitellen saat taikina irtoamaan kulhon reunoista ja se muodostaa pehmeän pallon. Kohota kaksinkertaiseksi. Painele sitten taikina jauhojen avulla leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Painele taikina aivan ohueksi - reunopja ei tarvitse taikina sta välttämättä tehdä. Jos taikinaa jää, voit muotoilla lopusta pationgin tai sämpylät.
Anna taikina hetki - 5-10 min - kohota pellin päällä ja valmistele sillä välillä täytteet.
Täytteeksi piiraaseen
500 g vihreää parsaa
2-3 dl Emmental juustoraastetta
pieni purjo
1/2 dl persiljaa
2 prk kermaviiliä tai ruokakermaa
4-5 kananmunaa (2 keltuaista voi korvata munan)
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl basilikaa
1 pkt Schwarzwaldin kinkkua tai muuta ilmakuivattua kinkkua tai savukalkkunaa tai savukalaa tai kylmäsavulohta
parmesanraastetta, kurpitsan siemeniä
Pese parsat, leikkaa tyngästä 2 cm pois ja kuori vähän. Laita paistinpannulle vettä, kiehauta, lisää ripaus suolaa ja parsat, keitä 1-2 min kannen alla. Jäähdytä.
Levitä taikinapohjan päälle juustoraaste, sekoita kermaviilit ja kananmunat hyvin, mausta ja kaada seos juustoraasteen päälle. Asettele päälle parsat ja leikkaa kinkut puoliksi, tee ruusukkeita parsojen väliin. Päälle vielä parmesanraastetta ja paistumaan 180 astetta noin puoli tuntia.
Ripottele paistamisen loppuvaiheessa piiraan päälle siemeniä, jos tahdot. Tämän piiraan voi jäähtyneenä leikata pieniksi annospaloiksi - terävällä veitsellä sain hyvin parsatkin paloiteltua - ja tarjota kevään juhlien suolaisena palana.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: