Siirry pääsisältöön

Parsa-kinkku-piiras kevään juhliin



Parsan satokausi lienee Euroopassa alkanut kevään myötä. Parsathan ei kaipaa muuta kuin huuhtelun, tyngästä voi katkoa pari senttiä pois ja vähän kuoria, sitten keitetään minuutti pari tilavassa paistinpannussa suolavedessä tai paistetaan pannulla tai grillissä. Aion kokeilla myös uunissa paistamista - kastetaan parsat kananmunaan ja sitten kieritellään parmesanraasteessa ja paistetaan uunissa napsakoiksi. Parsaa ei siis pehmitetä kunnolla kypsennettäessä, vaan se saa jäädä napsahtaen kypsäksi, kuten mielellään muutkin kasvikset.

Tänään tein parsapiirakkaa Schwarzwaldin kinkulla - tähän sopisi myös muu ilmakuivattu kinkku tai tavallinen tai kalkkunasiivut tai kylmäsavulohi. Pohjaksi tein pitsataikinan tapaisen hiivataikinan, pidän siitä suolaisissa piiraissa. Hyvin olisi pohjaksi sopinut myös pikataikina tai perunavoitaikina - täällä linkissä on ohjeet piirastaikinoihin piirasvuokakoossa, uunipellille tarvitaan 2-3 -kertainen taikina-annos. 

Parsa-kinkku-piiras pieneen uunipeltiin 
(60 senttiä leveään uunipeltiin täytyy täyte tehdä 1,5 -kertaisena)

Piiraspohja


2 - 2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 hiivaa
2 tl hunajaa
ripaus suolaa
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl öljyä
1 dl sämpyläjauhoja
hiivaleipävehnäjauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista pehmeänä pallona

Lämmitä neste mikrossa, lisää hiiva, mausteet ja jauhoja vähän kerrallaan. Lisää öljy ja loput jauhot niin, että puuhaarukalla sekoitellen saat taikina irtoamaan kulhon reunoista ja se muodostaa pehmeän pallon. Kohota kaksinkertaiseksi. Painele sitten taikina jauhojen avulla leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Painele taikina aivan ohueksi - reunopja ei tarvitse taikina sta välttämättä tehdä. Jos taikinaa jää, voit muotoilla lopusta pationgin tai sämpylät.

Anna taikina hetki - 5-10 min - kohota pellin päällä ja valmistele sillä välillä täytteet.

Täytteeksi piiraaseen


500 g vihreää parsaa
2-3 dl Emmental juustoraastetta 
pieni purjo
1/2 dl persiljaa
2 prk kermaviiliä tai ruokakermaa
4-5 kananmunaa (2 keltuaista voi korvata munan)
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl basilikaa
1 pkt Schwarzwaldin kinkkua tai muuta ilmakuivattua kinkkua tai savukalkkunaa tai savukalaa tai kylmäsavulohta

parmesanraastetta, kurpitsan siemeniä

Pese parsat, leikkaa tyngästä 2 cm pois ja kuori vähän. Laita paistinpannulle vettä, kiehauta, lisää ripaus suolaa ja parsat, keitä 1-2 min kannen alla. Jäähdytä. 

Levitä taikinapohjan päälle juustoraaste, sekoita kermaviilit ja kananmunat hyvin, mausta ja kaada seos juustoraasteen päälle. Asettele päälle parsat ja leikkaa kinkut puoliksi, tee ruusukkeita parsojen väliin. Päälle vielä parmesanraastetta ja paistumaan 180 astetta noin puoli tuntia. 

Ripottele paistamisen loppuvaiheessa piiraan päälle siemeniä, jos tahdot. Tämän piiraan voi jäähtyneenä leikata pieniksi annospaloiksi - terävällä veitsellä sain hyvin parsatkin paloiteltua - ja tarjota kevään juhlien suolaisena palana.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...