Siirry pääsisältöön

Raparperimurupiiras



Minulla oli jääkaapissa ylimääräisenä sitruunarahkaa (voisi olla myös tavallista rahkaa tai vaniljarahkaa), jossa päiväys vähän vanhaa ja kananmunan keltuaisia oli vaikka kuinka paljon, päätinkin sitten hukuttaa niitä raparperipiirakkaan. tein raparperipiirakan Helenan Hellan hyvällä ohjeella, vähän muunnellen ja lisäillen näitä omia aineksiani. Munavaahtoleivonnaisissa 2 keltuaista korvaa yhden kananmunan, mutta hyvä munavaahto kyllä vaatii valkuaisiakin, joten vain osan munista voi korvata keltuaisilla. Murotaikinoissa- pikkuleivissä ja piirakan pohjissa keltuainen sopii hyvin korvaamaan kananmunaa. Voiteluun ja lettuihin ja vohveleihin käy myös pelkkä keltuainen ja keltuaisista voi tehdä curdia, ohjeita esim täällä. 

Munasokerivaahtotaikina tuo kuohkean lopputuloksen, kun huoneenlämpöisiin kananmuniin vatkataan ilmaa kunnolla joukkoon. Lisätessä muita aineksia, kannattaa margariinia ja nestettä lisätä vuorotellen jauhojen kanssa, jotta nesteet eivät jää piiloon taikinan pohjalle. On hyvä sekoittaa mahdollisimman vähän, jotta taikina kuohkeus säilyy, eikö se sitkisty.

Tein pohja  kolminkertaisena 60 cm leveän uunin uunipellille, kaksinkertainenkin olisi riittänyt, nyt pohjasta tuli noin 3 cm paksu.

POHJA: (tee uunipellille 2-3 x)



2 munaa (näistä osan voi korvata keltuaisilla)
2 dl sokeria
2 dl maitoa tai puolet kermaa
1 dl margariinisulaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi ja anna jäähtyä. .Lisää muna-sokeri seokseen  maito ja pikkuhiljaan sula voi, Sekoita tasaiseksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan välillä sekoittaen. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle.

PÄÄLLE:


1 litra marjoja oman maun mukaan; esim raparperi, omena, mustikka
Kuori ja pilko raparperit, pehmitä niitä mikrossa sokerin  (esim 1-2 rkl) kanssa noin 3-5 minuuttia, kunnes ne pehmiävät Ripottele ne taikinan päälle, mutta jätä poista neste, sitä ei laiteta taikinan päälle.


RAHKASEOS (tee 2 x uunipellille)

1 tölkki sitruuna-tai vaniljarahkaa tai maustamatonta
2 -3 keltuaista
sokeria tai vanilliinisokeria tarvittaessa

Levitä rahkaseos ennen raparpereita taikinan päälle tai leivät seos raparpereiden päälle - ja tämän voi siis jättää poiskin ja laittaa täytteeksi pelkät raparperit

MURUSEOS:


50 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja (Helena neuvoi, että jauhoihin voi lisätä osan mantelijauhoja)
( 1-2 dl kaurahiutaleita)
2 tl vanilliinisokeria

Minä lisäsin tähän joukkoon 1.-2 dl kaurahiutaleita, koska sulatin margariinin ja se vaati enemmän kuiva-aineita,jotta sain mura aikaiseksi. 

Sekoita jauho ja sokeri kulhossa. Lisää pehmeä voi ja nypi murumaiseksi. 
Kaada muruseos taikinan päälle. Paista 200 asteessa n 30- 50 minuuttia, iso ja paksu piiras uunipellillä paistuu hitaammin kuin piirasvuoassa oleva ja lopussa voi lämpöä vähentää.

Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...