Siirry pääsisältöön

Gluteenittomat pikkukakut, kirsikkamousse ja mirror glaze

Gluteenittomat pikkukakut, kirsikkamousse ja mirror glaze

Nämä pikkukakut tein käyttääkseni pakasteessa olevan mirror glazen. Muotiksi käy mikä tahansa silikoonimuotti, minulla on tällainen puoliympyrän mallinen muottilevy. Mousse voi olla mikä vaan esim. kakun valmistamisessa yli jäävä, minä tein kirsikkamoussen tällä ohjeella.

Mirror glaze (ohje täällä) säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja sen voi myös pakastaa. Kannattaa jättää säilytettävä mirror glaze värjäämättä, niin värin voi säätää sitten käytön mukaan. Pakastetun mirror glazen saa sulatettua joko yön yli jääkaapissa tai miedolla teholla mikrossa.

Silikoonivuoan voi kastella ennen täyttöä, huonompilaatuiset vuoat voi öljytä - se helpottaa leivoksen irrottamista. Kaada kirsikkamousse vuokiin ja paina päälle keksi - minä käytin gluteenitonta Semper kolakeksiä, sitä voi vähän kostuttaa ensin esim. kahvilla, niin se on pehmeämpi pohjassa. Murokeksi olisi myös hyvä pohja. 

Hyydytä pikkukakut jääkaapissa tai nopeasti pakasteessa. Irrota kakut esim käyttämällä vuoka nopeasti kuumassa vedessä ja kumoamalla se leikkuulaudalle sen jälkeen. Tarvittaessa pidä kakkuja  pakastimessa 15-30 minuuttia ennen kuorruttamista niin,  että pinta on pakastekylmä.


Jaoin mirror glazen kolmeen osaan, yhdestä tuli valkoinen, yhdestä pinkki ja yhdestä violetti. Kaadoin värilliset valkoisen päälle ja valutin sopivasti jäähtyneen ja sopivan jäykän kuorrutteen pakastekylmän, vähän jo sulaneen leivoksen päälle. Sitä ennen asetin leivoksen vähän pienemmän juomalasin päälle. Juomalasi ja leivos on hyvä laittaa reunalliseen vatiin, joka kerää valutuksesta yli jäävän mirror glazen. Kuorrutuksen lämpötila on silloin noin 32 astetta, mutta valuvuutta voi testata valuttamalla kuorrutetta pikkulusikalla. Kuorrutteen pitää olla valuvaa, itsestään tasoittuvaa ja peittävää. Heti valutuksen jälkeen leivokset olisi hyvä saada kylmään, niin että pinta jähmettyy. Sitten siistitään alareuna terävällä veitsellä ja koristellaan pinta tarvittaessa.





Huomasin sen, että värien sekoittamisen jälkeen pinta pysyy kauniina kahden leivoksen valuttamisen ajan - sen jälkeen värit alkavat sotkeutua liikaa. Lisäsin tuossa vaiheessa värejä sekoitettuun massaan, mutta olisi parempi, jos olisi aina uusi valkoinen pohja värien sekoitusta varten - ja voihan osa tulla yksivärisiäkin eli kun värit sekoittuvat, niin sekoitetaan tasaiseksi seos.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...