Siirry pääsisältöön

Kirsikkakakku browniepohjalla




Kirsikkakakku browniepohjalla



Lämmitä uuni 175 asteeseen, laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Tee pohjataikina ja paista sitä uunissa, kunnes tikulla kokeillen keskeltä ei taikinaa jää enää tikkuun - eikä haittaa, vaikka pohja jäisi vähän tahmeaksikin. 





Browniespohja



125 g suklaata
30 g margariinia
1 tl vanilliinisokeria
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl vettä
1 dl vehnäjauhoja


Sulata suklaa ja margariini, lisää sokerit, anna vähän jäähtyä. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunan rakenne rikki ja lisää vettä, sekoita hyvin. Lisää kananmuna suklaaseokseen ja sitten mahdollisiman vähän sekoittaen jauhot. Laita taikina paistumaan, kohotusainetta ei siis tule, joskus ripauksen leivinjauhetta lisäänkin, mutta se ei varsinaisesti kulu brownies-pohjaan. Paista pohja kypsäksi ja jäähdytä, mutta älä irroita vuoasta.


Kirsikkahillo



1 dl kirsikkasosetta tai tuoreita kirsikoita ja tilkka vettä
3 rkl hillo-ja marmelaadisojeria

Jos käytät tuoreita kirsikoita, pese ja paloittele ne, poista kivet ja keitä kirsikoita vesitilkassa pehmeiksi -minä käytin pakastekirsikkasosetta, jota saa tukusta. Lisää kirsikkasoseeseen tai pehmenneisiin kirsikoihin hillo-ja marmelaadisokeri ja keitä muutama minuutti. Siirrä kattila kylmään veteen jäähtymään. Tuoreista kirsikoista tehdyn hillon voi sauvasekoittimella soseuttaa tai jättää se sellaiseksi, että kirsikan paloja on joukossa.



Kirsikkamousse



2 dl kermaa
350 g Philadelphia tuorejuustoa
2 dl vaniljarahkaa
2 dl sokeria
1-2 dl kirsikkasosetta
5 liivatetta (käytän isoja meiran 4 graman liivatteita, pienempiä voisi laittaaa  6-7 kpl)l1-2 rkl  sitruunanmehua
(50 g Marianne crushia - tämän voi jättää poiskin)
5 tl vanilliinisokeria


Vaahdota kerma. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kiehauta sitruunanmehu. Lisää kevyseti puristetut liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi ja lisää liivateseos vatkaamalla. Lisää sokerit ja kirsikkasose sekä viimeksi varovasti nostelemalla kermavaahto. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Kirsikka on kovin hapanta, siksi ohjeessa on sokeria paljon -voit ensin lisätä vähemmän ja testata makumieltymyksiäsi.

Kaada kirsikkamousse kahvilla ja sokerivedellä kostutetun browniepohjan päälle ja anna hyytyä  jääkaapissa muutama tunti tai hhyydytä nopeammin pakastimessa. Kun pinta on hyytynyt, lisää pinnalle suklaakiille ja koristele kakku haluamallasi tavalla. 

Suklaakiille



3 dl maitoa
1 dl sokeria
1 dl kaakaota
3 liivatetta 
2 tl vanilliinisokeria 


Kuumenna maitoa ja kaakao hyvin sekoittaen. Lisää sokeri ja kylmässä vedessä pehmitetyt, vähän puristetut liivatteet. Lisää lopuksi vanilliinisokeri ja maista maku. Anna seoksen hetken jäähtyä ja levitä se sitten varovasti lusikalla nostellen jähmettyneen ja kylmän kirsikkamoussen päälle. Hyydytä ja koristele kakku.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...