Siirry pääsisältöön

Riika ja Gemoss

Mitäpä tekee leipova karavaanari sateisena päivänä - suuntasimme Riikassa Gemoss- tukkuun, joka myy yksityisillekin ravintola-ja leivontatarvikkeita. Yritys on alunperin Latviasta, mutta pari vuotta heillä on ollut myymälä myös Tallinnassa.



Riikassa myymälä on vanhempi, tuotteita on paljon, suuri osa niistä samoja, mitä Tallinnassakin. Mielenkiinnolla tutkin tavarahyllyjä, kyllä siellä pari kolme tuntia kului. Mukaani lähti mm. Pakkaustarvikkeita, tyllia, koristeita ja suklaamuotteja, makusiirappeja ym. Hinnat ovat edullisemmat kuin Suomessa, uskoakseni samaa luokkaa kuin Tallinnan myymälässä. Oli hienoa päästä käymään!

Valmiit leivonnaiset ovat Latviassa liian!! herkullisia ja kovin edullisia, leivokset 50-70 senttiä ja pullat noin 30 senttiä. On mukavaa ihailla ja maistella.  Tähän täytyy kyllä lisätä, että pääkaupungissa leivonnaisten hinnat olivat kahviloissa kaksinkertaiset verrattuna maaseudun ja pikkukaupunkien hintoihin.  Niinpä oletin, että leivontatarvikkeetkin olivat olleet edullisempia.
















Latvian karkki ja pikkuleipämerkki on Laima, jo vuodesta 1870 alkaen toiminut yritys.  Tässä alla kuvassa Zefiirit, joita myydään Eestissäkin. Mieheni osti maistettavaksi Paulinen macaronsseja, mutta huomasimmekin sitten, että.kauniista pakkauksesta huolimatta ne olivat belgialaisia "ikuisesti säilyviä" leivonnaisia ja maku oli sen mukainen.  Kuvan juustokakut, joissa oli kiille päällä ja murupohja, olivat herkullisia. Violetit ovat Laima zeriirejä.


Vaan katsokaapa näitä herkutuksia. Kauniisti koristeltu. Tuo ensimmäinen leivos, jossa muropohjalla korkea sefiiripursotus,on perinteinen leivonnainen Latviassa ja Eestissä.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...