Siirry pääsisältöön

Terveisiä Pietarista




Kävimme elokuun alussa omalla autolla Pietarissa. Olemme 2000- luvulla viettäneet paljon aikaa siellä, nähneet sitä ennen Leningradin, sitten Pietarin kaupungin ennen 300-vuotisjuhlia ja juhliin valmistauduttaessa.

 Pietariin pääsee Helsingistä laivalla, jolloin viisumi sisältyy matkan hintaan, sekä bussilla tai junalla. On hieno kokemus nähdä Suomen rannikkoa laivamatkalla, mutta joka matkustustavassa on hyvät puolensa. Junalla-linkistä löytyy alaosasta mukava opas Pietariin, toinen täällä. Lisäksi linkki Pietarin pieni matkaopas -sivustoon täällä. 

Hämmästyin tällä matkalla 2010 jälkeen tapahtuneita suuria muutoksia. Jo Suomen tulli otti meidät vastaan entistä laajemmalla alueella, Venäjän tullissa työ sujui paljon paremmassa järjestyksessä kuin ennen. ..siis ennen kaikkea matkailijoita oli laitettu järjestykseen, eikä montaa autoa kerralla päästetty tarkistukseen.

Tie oli koko matkan todella hyvä - vain pieni matka ennen Pietaria tietyöt olivat kesken.  Pietarin alueelle on rakennettu suuren maailman malliin  maksullinen ohitustie, joka kulkee betonipylväiden päällä ilmassa, maa-alueet sen alla ovat täynnä. Ajoimme vanhaa tuttua reittiä ja huomasimme liian myöhään maksullisen pikatien - ajoimme sitten sitä myöten pois. Viipurin ja Pietarin välillä uusi tie kulkee sen verran, että kun se yhtyi Pietarista tullessa vanhaan,  hienoksi korjattuun tasaiseen tiehen, oli matkaa Viipuriin 96 km.




Opasteet ovat vain venäjän kielellä, joten kovassa vauhdissa moottoritiellä on joko osattava venäjää, aakkoset vähintään, tai tiedettävä mihin menee...sieltä kun ei takaisin käännytäkään. Nauroimme, että lujaa mentiin  vaikka aina ei oltu varmoja, ajammeko oikeaan suuntaan!

Suurkaupungissa ja sen liepeillä autolla eteneminen on tosi hidasta. Menomatkaan 250 km kului lähes 7 tuntia. Kaupungissa on parempi kulkea jalan tai julkisilla kulkuneuvoilla. Jos oikein huomasin, niin sijainnin perusteella ohjeita antava kännykkäsovellus Citymaps neuvoo tietylle välille julkiset kulkuvälineetkin - eikä tarvitse  nettiyhteyttä.

Kaupungin historialliset vanhat rakennukset seisovat toki ylväinä paikallaan, museoita ja puistoja, kirkkoja, kanavaristeilyitä tai laivamatkoja Nevajoella on entiseen tapaan paljon valittavana. 

Kirkko veren päällä on rakennettu paikkaan, jossa 1881 maaliskuussa murhattiin tsaari Aleksanteri II. Kirkko on turistien suosima muistomerkki, joka on täynnä taitavia mosaiikkeja.


Fontanka-kanavan ylittävällä Anitskovin sillalla on pronssiveistokset villihevosten kesyttäjistä. Pietaria on mahdollista kataella myös kanavaristeilyillä tai Nevalta käsin laivalla.


Sennaja Plotsadin eli Heinätorin lähellä, kuten koko Pietarissa, yhdistyy vanha ja uusi.



Kazanin tuomiokirkko on rakennettu Vatikaanin Pietarinkirkko esikuvanaan. 96 korinttilaista pylvästä neljässä rivissä on vaikuttava näky.



Gostinyi dvor , kom
ea vanha kauppakäytävä, tavaratalo on ollut Nevskin päänähtävyys 1700- luvun puolivälistä saakka





Uusia ideoita - kaupunkikierros moottoripyörän kyydissä - emme kysyneet hintaa!


Se, mikä yllätti meidät oli keskustan täysin uudistunut kahvilakulttuuri. Keskustassa ei enää ole vanhan tyylisiä venäläisiä kahviloita, vaan uusi kausi, uudet sisustusideat, luonnon, ekologisuuden ja kansainvälisyyden ihannointi näkyy.
Pietariin voisi mielestäni matkustaa vain tutkimaan kahviloiden sisustusideoita - kukkakauppa ja kahvio  yhdistettynä, pehmeitä nojatuolia ja sohvia, maalauksia seinillä, upeita laatoituksia, valaisimia ym.






Aloitimme aamun ranskalaisessa Grikojedovakanavan varrella ranskalaisen musiikin soidessa- tarteletit, macaronssit, monet suolaiset ja makeat piiraat, groissantit ja muhkeat leivät silmiemme edessä. Vertasin mielessäni Pietarin kahvilakulttuuria Lontoon omaan!
Tuonne kahvilaan päädyimme aamu varhaisella sen jälkeen, kun totesimme edullisen hotellihuoneemme aamiaisen tarkoittavan käteen lätkäistyä pientä muovirasiaa, jossa oli desi puuroa ja yksi kolmiokinkkuleipä majoneesilla. Olipa sekin kokemus, joka oli vei kyllä voiton kaikista tähän astisista aamiaisista!



Pietarin keskustassa on paljon pieniä hotelleja ja hostelleita vanhojen talojen sisällä. Noissa vanhoissa taloissa ei kannata säikähtää vuosisatoja vanhoja,  kuluneita rappukäytäviä, sisältä löytyy tavallisesti viihtyisät huoneet.   Toisaalta suuri edullisten majoitustilojen kysyntä kysyntä voi luoda outoakin tarjontaa - kannattaa tsekata kommentteja netistä.

Kahviloiden tuotevalikoina oli muuttunut suurelta osin. Entisten pienten piiraiden tilalle tai lisäksi oli tullut suuret näyttävät levypiirakat. Venäläiset leipovat piirakat usein hiivataikinan sisään. Suklaakakkujen ja juustokakkujen  lisäksi oli tarjolle tullut kansainvälisiä leivonnaisia ja ennen kaikkea macaronssit - niitä oli kaikkialla.




Macarons myyntikoju Elegia kauppakeskuksessa Ligovski prospektilla







Suklaataidetta Gostinyi Dvor tavaratalossa

Sever Metropol kahvilaketjulla on useita kahviloita keskustassa ja herkulliset tarjottavat


Suurkaupungin vilske on kova ja ruuhkia syntyy. Matkaamme sattui yksi  kesän harvinaisista lämpimistä päivistä ja niinpä vielä iltamyöhään ihmiset istuivat kaupungilla ja puistoissa keskikaupungilla, vähän etäämmällä Nevskistä pelasivat puistoissa pallopelejä ja heittivät frisbeetä, toiset makoilivat nurmikolla. Lämpimästä illasta tahdottiin nauttia ulkona liikenteen melusta huolimatta.


Me käytimme pari päivää kaupunkikävelyihin, kävimme toreilla, putiikeissa,  yhdessä valtavassa Elegia- luksustavaratalossa - mieli teki äkkiä pois sieltä hehtaaritalosta. Kiersimme vanhoja tuttuja paikkoja, kävimme Bolshoi Konysennajan blinikioskista ostamassa ihanat blinit vaniljakastikkeella - se on pakko tehdä aina - ja ihastelimme kaupungin uusia kahviloita ja niiden sisustuksia.





Tarjolla blinejä suolaisilla tai makeilla täytteillä.



Jelisevin kuuluisalla, perinteikkäällä herkkukaupalla on pitkät perinteet kaupungin komeimmassa jugendrakennuksessa Nevskillä. Jelisevin dynastia sai alkunsa ja nimensä talonpojasta, joka perusti ensin 1813 viiniliikkeen.

Nyt liike oli niin täynnä turistiryhmiä, että hyvä kun ulos onnistuimme pääsemään.


Kuka mitäkin katselee - kukka-asetelmat, Cadillac ja Kazanin tuomiokirkko




Jalkapallon mm-kisat lähestyvät ja se näkyi kaupungilla. Mannerheimin hevostallin restaurointityöt oli peitetty näin.


Nevski 36:ssa on ravintola, jossa voi valita raaka-aineet ja katsoa, kuinka kokit valmistavat ruoan. Hinnoittelu ruoan painon perusteella.


Passaz kauppakäytävä Nevskillä Gostinyi Dvoria vastapäätä on 180 metrisellä lasikatolla suojattu. Tämä käytävä avattiin jo 1848 ja rakennettiin uudelleen 1900.


Tämä kuva onkin jo kotimatkalta Viipurista. Vanha hotelli Druzba takana.


Viipurin linna remontissa - niin kauan kuin muistan, aina sitä on remontoitu.


Elegia kauppakeskuksesta Pietarista  tämä kuva, samoin alla olevat. 



Mitä suosittelisin Pietarista?


Lasten kanssa kesällä Divo Ostrow huvipuisto, Kunstkamera ja vieressä Eläintieteen museo, jossa 50 000 vuotta vanha mammutti, Marata ulitsalla 38 m pitkä akvaario, jonka alla kävelytunneli ja akvaariossa tietysti haita. Sirkus on kokemus niin lapsille kuin aikuisille

Museot, kirkot, baletti, Eremitaasi tietysti, kirjakaupat. Lämpimänä kesäpäivänä on aivan ihanaa kulkea puistoissa - tai lähteä piknikille puistoon - ja tutkia niiden historiaa - hienon päivän voi viettää Pietari Paavalin linnoituksen alueella, jonne mm. Romanov-sukuiset tsaarit on haudattu.

Metroasemat ja Nevan alta kulkeva metrolinja on nähtävyys ja kokemus jo sinänsä.

Torien ystäville Kuznetsnyi rynok ruokatori ja ennen Sennaja Plotsadia Sadojava ulitsan Fontankan puolella turkkilaisten ja kiinalaisten kauppojen ja torin alue. Isoja hienoja kauppakeskuksia on paljon kaupungin laidoilla, voihan niistäkin yhtä käydä ihmettelemässä.

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen matkapostaus. Itsekin olen suunnitellut käyväni tuolla, kiitos vinkeistä. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...