Paistetun juustokakun valmistuksessa on niksit tarpeen
-miten saada sisältä kypsä, mutta sopivan kostea
-miten saada kauniit, vaaleat reunat kakkuun
-miten saada vaalea, kaunis ja repeilemätön pinta?
Monessa ohjeessa neuvotaan paistamaan juustokakku vesihauteessa, jolloin kakku saa kosteutta, eikä repeile ja kakun reunat jäävät vaaleiksi. Irtoreunassa juustokakkua ei kannata paistaa -muistan varmaan ikäni, kun ison juustokakun valumia siivosin mökillä uunista, matolta ja lattialta , -eipä tainnut vuokaan jäädä mitään. Irtopohjareuna taas on harvoin niin tiivis, etteikö siitä vesihauteen vesi menisi läpi. Kunnon kakkuvuoassa - kaksi päällekkäin onnistuisi vesihaude parhaiten, mutta silloin kakku pitäisi paistaa nurinpäin, enkä pidä sitäkään toimivana ratkaisuna. Kakkuvuokia ja kakkua voi vesihauteessa suojata moninkertaisella foliokääreellä, mutta senkin läpi kun olen onnistunut kastelemaan juustokakun, en oikein innostu ajatuksesta. Vaan nytpä onnistuin tekemään reunoiltaan vaalean ja mehevän new yorkerin ! Paistettu juustokakku mansikkakastikkeen kanssa on ollut suosikkimme perheessä jo vuosikymmeniä -tein aina samalla Valion ohjeella- , mutta tämä mustikkapäällys on uusi juttu. Tätä täytettä olen tehnyt aiemminkin ja ihastunut siihen.
Eestiläisten kahvioiden ihanista kakuista olen saanut nauttia usein ja tämä paistettu juustokkakku marjapäällisellä - usein kiilteellä - on yksi ehdoton herkku siellä. Paksun kakun paistaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tein kakun 18 cm:n vuokaan, jolloin se riittäisi 6-8 :lle noin 7 -8 sentin paksuisena. Anteeksi silti, mehän söimme lähes puolet siitä kahden päiväkahvilla.
Kakku paistui hyvin 18 sentin irtopohjavuoassa, jonka pohjalle ja reunoille laitoin leivinpaperia. Vuorasin vuoan kaksinkertaisella foliolla ja se olikin hyvä, sillä vuoasta valui rasvaa, mutta näin uuni pysyi puhtaana. Foliot ja leivInpaperi pitivät reunat vaaleina paistamisen aikana. Paistoaikaa kannattaa varata tunnin.verran ja sen jälkeen kakku voi olla joko 100 asteessa tai kuten minä pidin jäähtyvässä uunissa ilman virtaa noin 20 minuuttia -tämä riitti pieneen kakkuun - tai jopa 60 minuuttia.
Pohja
150 g Tasangon vaaleita keksejä
80 g margariinia sulatettuna
Murskaa keksit ja sula margariini tasaiseksi massaksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Kaada massa uunivuokaan ja ripottele päälle jauhoja niin, ettei massa tartu käsiin kun painelet sen tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka kylmään odottamaan.
Juustomassa
1 prk rahkaa
350 g Philadelphia tuorejuustoa
2 munaa 2 -3 rkl perunajauhoja tai maissijauhoa TAI 1 munaa
2 tl vanilliinisokeria
1/2 dl sokeria
100 g valkosuklaata
Marjaseos
1 1/2 dl mustikoita
1 rkl hyytelösokeria
1 tl perunajauhoa tai vehnäjauhoa
Sekoita jäiset marjat ja sokeri ja jauhot.
Sulata täytteen suklaa mikroaaltouunissa muoviastiassa kuvun alla miedolla! lämmöllä, ensin minuutin, sitten sekoitus ja 10 sekunnin jaksoissa uusi kuumennus.
Levitä kakkuvuokaan pohjan päälle juusto-rahkaseos, jonka aineet vatkaat sekaisin kulhossa sähkövatkaimella. Lisää lopuksi päälle marjaseos.
Paista 175 asteessa noin tunti, isompaa kakkua pidempäänkin. Sammuta virta ja anna kakun olla 1/2-1tunti jäähtyvässä uunissa. Jäähdytä yön yli jääkaapissa vuoassaan ja koko paketissa. Kuori vasta seuraavana päivänä kakku tarjolle.

Onpa muuten just täydellisen näköistä juustokakkua!! :)
VastaaPoistaKiitos, minustakin on kaunis tuo valkoinen selkeä pinta täytteessä
VastaaPoista