Siirry pääsisältöön

Mustikka valkosuklaa juustokakku uunissa





Paistetun juustokakun valmistuksessa on niksit tarpeen
 -miten saada sisältä kypsä, mutta sopivan kostea
-miten saada kauniit, vaaleat reunat kakkuun
-miten saada vaalea, kaunis ja repeilemätön pinta?

Monessa ohjeessa neuvotaan paistamaan juustokakku vesihauteessa, jolloin kakku saa kosteutta, eikä repeile ja kakun reunat jäävät vaaleiksi. Irtoreunassa juustokakkua ei kannata paistaa -muistan varmaan ikäni, kun ison juustokakun valumia siivosin mökillä uunista, matolta ja lattialta , -eipä tainnut vuokaan jäädä mitään. Irtopohjareuna taas on harvoin niin tiivis, etteikö siitä vesihauteen vesi menisi läpi. Kunnon kakkuvuoassa - kaksi päällekkäin onnistuisi vesihaude parhaiten, mutta silloin kakku pitäisi paistaa nurinpäin, enkä pidä sitäkään toimivana ratkaisuna. Kakkuvuokia ja kakkua voi vesihauteessa suojata moninkertaisella foliokääreellä, mutta senkin läpi kun olen onnistunut kastelemaan juustokakun, en oikein innostu ajatuksesta. Vaan nytpä onnistuin tekemään reunoiltaan  vaalean ja mehevän new yorkerin ! Paistettu juustokakku mansikkakastikkeen  kanssa on ollut suosikkimme perheessä jo vuosikymmeniä -tein aina samalla Valion ohjeella- , mutta tämä mustikkapäällys on uusi juttu. Tätä täytettä olen tehnyt aiemminkin ja ihastunut siihen.

Eestiläisten kahvioiden ihanista kakuista olen saanut nauttia usein ja tämä paistettu juustokkakku marjapäällisellä - usein kiilteellä - on yksi ehdoton herkku siellä. Paksun kakun paistaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tein kakun 18 cm:n vuokaan, jolloin se riittäisi 6-8 :lle noin 7 -8 sentin paksuisena. Anteeksi silti, mehän söimme lähes puolet siitä kahden päiväkahvilla.

Kakku paistui hyvin 18 sentin irtopohjavuoassa, jonka pohjalle ja reunoille laitoin leivinpaperia. Vuorasin vuoan kaksinkertaisella foliolla ja se olikin hyvä, sillä vuoasta valui rasvaa, mutta näin uuni pysyi puhtaana. Foliot ja leivInpaperi pitivät reunat vaaleina paistamisen aikana. Paistoaikaa kannattaa varata tunnin.verran ja sen jälkeen kakku voi olla joko 100 asteessa tai kuten minä pidin jäähtyvässä uunissa ilman virtaa noin 20 minuuttia -tämä riitti pieneen kakkuun - tai jopa 60 minuuttia.

Pohja

150 g Tasangon vaaleita keksejä
80 g margariinia sulatettuna

Murskaa keksit ja sula margariini tasaiseksi massaksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Kaada massa uunivuokaan ja ripottele päälle jauhoja  niin, ettei massa tartu käsiin kun painelet sen tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka kylmään odottamaan. 

Juustomassa


1 prk rahkaa
350 g Philadelphia tuorejuustoa
2  munaa 
2 -3 rkl perunajauhoja tai maissijauhoa TAI 1 munaa
2 tl vanilliinisokeria
1/2 dl sokeria
100 g valkosuklaata

Marjaseos
1 1/2 dl mustikoita
1 rkl hyytelösokeria
1 tl perunajauhoa tai vehnäjauhoa

Sekoita jäiset marjat ja sokeri ja jauhot.

Sulata täytteen suklaa mikroaaltouunissa muoviastiassa kuvun alla miedolla! lämmöllä, ensin minuutin, sitten sekoitus ja 10 sekunnin jaksoissa uusi kuumennus. 

Levitä kakkuvuokaan pohjan päälle juusto-rahkaseos, jonka aineet vatkaat sekaisin kulhossa sähkövatkaimella. Lisää lopuksi päälle marjaseos. 

Paista 175 asteessa noin tunti, isompaa kakkua pidempäänkin. Sammuta virta ja anna kakun olla 1/2-1tunti jäähtyvässä uunissa.  Jäähdytä yön yli jääkaapissa vuoassaan ja koko paketissa. Kuori vasta seuraavana päivänä kakku tarjolle. 

  



Kommentit

  1. Onpa muuten just täydellisen näköistä juustokakkua!! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, minustakin on kaunis tuo valkoinen selkeä pinta täytteessä

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...