Siirry pääsisältöön

Omena-kinuski-juustokakku


Kinuski

1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria ( tai puolet tästä sokeria)
Vanilliinisokeria

Laita kerma ja sokeri kattilaan ja keittele miedolla teholla, sekoitellen, kunnes kylmään veteen tai lautaselle pudotettu tippa jähmettyy pisaraksi. Jäähdytä hetki ja lisää vanilliinisokeri. Jätä odottamaan. 
HUOM. Korjaus -koska kinuski sulaa kakun päällä 2-3 tunnissa, riittää puoletkin tästä määrästä kakun täytteeseen. Toisaalta, kinuskia voi tehdä vaikka kaksinkertaisen määrän ja tarjota kakun lisänä. Kinuskin määrän kakun täytteeseen voi tarkistaa maistelemalla - näin saat juuri sinun makuusi sopivan makeusen. 

Pohja

200 g Digestivekeksejä tai kaurakeksejä
75g sulatettua margariinia

Sekoita ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Öljyä irtoreuna sisäpuolelta ja sihtaa reunoille tomusokeria, aseta se tarjoilualustalle. Taputtele lusikalla muruseos kiinteästi pohjalle – jätä reunoille noin 3 mm tyhjää, niin reuna täyttyy  täytemassalla.

Täyte

2,5 dl Flora Vanilla vatkattavaa kastiketta
3 liivatetta tukun iso Meira tai kaupan pieniä liivatteita 5 kpl 
1 rkl sitruunan mehua
350 g  Philadelphia tuorejuustoa
Noin puolet itse keitetystä kinuskista
1 dl tomusokeria

Vaahdota hyvin vaniljakastike. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kiehauta sitruunanmehu ja sulata liivatteet siihen. 
Vaahdota tuorejuusto, lisää kinuskikastiketta ja liivate, sekoita sähkövatkaimella. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria, vanilliinisokeria tai sitruunanmehua. Kaada vanilliinikastike joukkoon, sekoita kevyesti ja kaada kakkuvuokaan. Hyydytä kylmässä, esim. pakastimessa 20 minuuttia.

Päälle

Noin ½ l kuorittuja omenalohkoja
½ dl sokeria
½ dl vettä
1 tl perunajauhoja

Pese, kuori ja lohko omenat. Laita ne sokerin kanssa kattilaan, voit käyttää pienen tilkan vettä pohjalla. Kuumenna, kunnes pehmiävät.
Sokeri olisi voinut olla hillosokeria tai hyytelösokeria, mutta koska minulla ei niitä ollut, sekoitin vähän perunajauhoa veteen ja kaadoin tämän seoksen pehmenneiden omenoiden päälle – kiehauta, mutta varo sekoittamista, ettei tule liisteriä. 

Sokeriliemessä pehmenneet omenat kelpaavat sellaisenaankin kakun päälle, ilman hyydyttävää ainetta. Jäähdytä omenat, lisää kakun päälle ja siirrä kakku jääkaappiin.
Ennen tarjoilua voit valuttaa lopun kinuskikastikkeen esim. pussin kulmaan tehdystä reiästä kakun päälle - se kyllä vettyy siinä sokerin päällä melko pian.  Koristelin omenalohkoilla, jotka kääntelin sokerissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...