Siirry pääsisältöön

Cashew-karpaloleivät ja sämpylät


Cashew-karpaloleivät ja sämpylät


Olen ennenkin tehnyt tällaisen ohjeen blogiin, mutta nyt en sitä katsonutkaan, kun vilkaisin sämpyläjauhopussin taustalla olevaa ohjetta ja inspiroiduin käyttämään kaapissa olevia pähkinöitä ja kuivattuja karpaloita leipään - ja vähän auringonkukan siementä joukkoon - tulipa herkkuleipää ja ihana tuoksu kotiin!

1/2 l vettä kädenlämpöiseksi lämmitettynä
40 g hiivaa eli vajaa paketti (sämpylöissä voi olla hiivaa vähemmän kuin pullassa)
1 rkl ruokosokeria tai siirappia
1 tl suolaa
1 dl ruokaöljyä
1 dl cashewpähkinöitä
1 1/2 dl kuivattuja karpaloita
1/2 - 1 dl auringonkukan siemeniä
vehnäjauhoja ja sämpyläjauhoja

Sekoita kädenlämpöinen vesi ja hiiva, niin, että hiiva liukenee hyvin. Lisää sokeri ja  suola ja vähän vehnäjauhoja. Sekoita voimakkaasti - itse tein taikinan yleiskoneella, joka sai hiljaisella teholla sekoittaa taikinaa yhteensä ainakin 10 minuuttia- koneella saa taikinaan hyvän sitkoverkoston, jossa hiiva kohottaa eli muodostaa sokerista hiilidioksidia ja alkoholia - viimeinen poistuu uunissa paistettaessa. Jos et käytä yleiskonetta, voi taikinan sekoittaa tukevalla puulastalla tai kauhalla - kättä ei tarvitse hiivataikinaan laittaa - minusta nopeampaa ja helpompaa alustaa jauhot taikinaan lastalla.

Hakkaa veitsellä pähkinät ja karpalot rouheeksi, lisää ne ja auringonkukan siemenet taikinaan, taas vähän jauhoja ja öljy ja lopuksi vielä vähän jauhoja.

En koskaan mittaa jauhoja hiivataikinaan. Sämpyläjauhoissa on noin puolet vehnää, mutta laitan silti sämpylätaikinaan noin puolet vehnäjauhoa ja puolet sämpyläjauhoja (Voi siis käyttää pelkästään sämpyläjauhojakin. Vehnän valkuaisaineet muodostavat hiivan tarvitseman sitkon ja siksi vehnää oltava taikinassa). Lisää jauhoja vähän kerrallaan taikinaan, kunnes se on pehmeä pallo, joka irtoaa kulhon laidoista. Jos teet leipiä, pitää taikinan olla vähän tiiviimpää, jotta leivän muoto säilyy kohotuksen aikana, eikä se latistu ja leviä. Mutta voihan leivät paistaa vuoassakin.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Helpoin tapa tehdä sämpylöitä on ottaa kahdella lusikalla nokareita pellille - tulee kivasti eri muotoisia! Toinen mahdollisuus on pyäräyttää taikina jauhotetulle pöydälle, pyörittää siitä tanko ja leikata tangosta patukoita tai paloja ja laittaa ne pellille kohoamaan. Voit toki myös leipoa sämpylöihin pyöreän tai soikean muodon. Leivät pyörittelin vain kokoon. Jätä sämpylät ja leivät kohoamaan kunnolla, kaksinkertaisiksi - minä laitoin kaksi peltiä sämpylöineen 35 asteiseen kiertoilmauuniin, siellä ne kohosivat nopeasti ja kun ne oli kaksinkertaiset kooltaan, laitoin lämmön 200 asteeseen ja paistoin ne vaaleanruskeiksi. Leivät paistoin 180 asteessa pitempään, lähelle tuntia - niin, että pohjaa koputtamalla kuuluu kumea ääni - näin varmistuu, että leipä on kypsä sisältä.

Jos leivät tahtoo voidella, se kannattaa tehdä vasta sitten, kun ne ovat vähän kuortuneet uunissa, niin voitelu ei latista leipiä. Voiteluun voi käyttää vettä tai maitoa tai kahvia tai sokerivettä tai siirappivettä. Koristeet - esim. siemenet, hiutaleet tai jauhot -kiinnittyvät voideltuun pintaan. Jos tahdot rapean pinnan sämpylöihin, voit heittää vettä desin verran kuuman uunin pohjalle taakse paistaessasi leipiä - laitosuuneissa on kostutushanat erikseen.

Ja kun otat uunista leivät, peitä ne pyyhkeellä, jos tahdot pehmeän pinnan, jätä peittämättä, jos tahdot pinnan säilyvän rapeana. Hyviä herkutteluhetkiä teillekin!







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja

Kirsikkahillo

Hilloa voit tehdä kirsikoista, mustaherukasta, karviaisista ( Köyhän miehen lakkahillo  on hyvää esim paahtoleivän päällä) ym. Kirsikkahillo ja puhdas karviaishillo sopivat pannukakkujen, lettujen ja vohveleiden seuraksi sekä esim. Briejuuston tarjoilun kumppaniksi. Happamet, kirpeät hillot sopivat yhteen kinuskikastikkeen tai vaniljakastikkeen kera tarjoilussa. Kirpakoitakin hilloja voidaan hyvin käyttää leivonnassa, niin piiraisiin kuin moussen raaka-aineena tai pikkuleipien täytteenä. Sokerin määrä kannattaa maistaa hillon keittämisen loppuvaiheessa, tavallista sokeria tai sitruunanmehua tai sitruunahappoa voi lisätä hilloon oman maun mukaan (happamia aineita esim teelusikka kerrallaan) ennen purkittamista. Monissa ohjeissa lisätään esim. kirsikkahilloon kanelia tai vaniljasokeria tai alkoholi - minusta marjan maut ovat parhaimmillaan sellaisenaan sokerin kera, ilman lisämakuja.  Kivien poisto kirsikoista Jos kirsikoita on paljon, voi niiden puhdistaminen olla näännyttävä työ. Kirsi