Tein kakunkoristeita ja kuusenkoristeita näillä ihanilla Confetin muoteilla, tein myös piparkakkuihin ikkunoita, siitä myöhemmin lisää blogissani. Tämä lumihiutalemuotti on yhdeksänosainen sarja. Voi tätä ihanuutta, hommahan lähti käsistäni, teki mieli kokeilla lisää ja lisää! Siinäpä sitten isomaltoosi lähes loppuikin. Olin aiemmin kerran tehnyt tyttäreni kanssa Frozen jäätä isomaltoosista, mutta tästäpä tulikin mukava tuttavuus. Miettikääpä miltä näyttäisi punainen lasimainen joulutonttu tai tuo poro lasimaisen läpinäkyvänä, ehkä siniseksi tai harmaaksi sävytettynä kakun päällä!!
Isomaltoosi on leivontatarvikeliikkeissä myytävä sokeri, joka muuttuu nestemäiseksi 95 asteessa. Sulatin sokeria aikoinaan Lidlistä ostamassani silikoonisessa haitaripullossa, jonka päähän kierretään lilan värinen muovinen pursotusterä - tulipa sillekin käyttöä, suklaan sulatukseenhan se on tarkoitettu, olen lähes heittänyt sen pois hyödyttömänä, mutta se olikin oiva apu tässä. Tavallisessa muoviastiassa en sokeria sulattaisi, sen kova lämpötila voi sulattaa muovin.
Sulata koristelusokeri varovasti kattilassa tai mikrossa - minä sulatin noin 2-3 minuuttia miedolla teholla mikrossa - kannattaa sulattaa vähän aikaa kerrallaan ja tarkistaa välillä. Sekoitellen saat lopun sokerin sulamaan. Väriä lisätään aivan vähän lopuksi ja sekoitellaan joukkoon. Tarvittaessa voit sulattaa uudelleen 10 sekuntia, jos sokeri pääsee jähemttymään työna aikana liian aikaisin.
Sulata koristelusokeri varovasti kattilassa tai mikrossa - minä sulatin noin 2-3 minuuttia miedolla teholla mikrossa - kannattaa sulattaa vähän aikaa kerrallaan ja tarkistaa välillä. Sekoitellen saat lopun sokerin sulamaan. Väriä lisätään aivan vähän lopuksi ja sekoitellaan joukkoon. Tarvittaessa voit sulattaa uudelleen 10 sekuntia, jos sokeri pääsee jähemttymään työna aikana liian aikaisin.
Varo ylikuumentamasta värjättyä sokeria, se muuttui palaneen väriseksi. Tämän joukkoon voisi lisätä myös makuaineita ja tehdäkin hedelmän tai marjan makuisia tikkareita jouluksi! -tämän vinkin sain leipuriystävältäni Merviltä, kun hänelle puhelimessa kerroin, mitä olen puuhastelemassa! Hyvä idea!
Keksin öljytä metallimuotit alaosastaan ja laitoin ne leivinpaperin päälle uunipellille. Kaadoin kuuman isomaltoosin silikoonipulloa patalapulla pidellen muottiin ja melko nopeasti tupruttelin pensselillä päälle kimallusta ja väriraetta - värirae sulaa, jos sen laittaa liian kuuman massan päälle, mutta toisaalta massan pitää olla tarttuvaa. Huomasin, että kovettuneen koristelusokerin voi sulattaa aina uudelleen. Asiaa tutkiessani löysin tiedon, että isomaltoosisokeria voi myös muotoilla esim. pullon päälle silikoonialusta ja siinä vielä käsin voi muotoilla - mutta sula sokeri on polttavan kuumaa.
Täytä piparkakkumuotit siis nestemäisellä isomaltoosilla, koristele ja anna jäähtyä. Sokeri jähmettyikin melko nopeasti ja muotin sai nostettua pois - mikä onni, se nousikin helposti! Seuraavana haasteena oli reiän saaminen "lasitähteen" . Sokeri jähmettyy nopeasti, pilli ehkä sulaa siinä, tikku jää kiinni - mikä avuksi >> kokeilin öljytä pillin työntäessäni sen sulaan massaan ja sepä toimikin oikein hyvin, sain hyvät langanreiät pipareihin, joten näistä saa upeita ikkunakoristeita tai kuusenkoristeita. Koristeisiin saa värieroja, jos valuttaa yhtä aikaa kahta eri väristä massaa muotin sisään.
Ja entäpä jos valaisi makuisia puolipalloja silikooniseen marmelaadikuulamuottiin ja laittaisi tikun pystyyn puoleen osaan puolipalloista, sitten vain puolikkaat yhteen sulalla sokerilla - saisi vanhan ajan tikkareita.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: