Siirry pääsisältöön

Isomaltoosi kakunkoristeet tai tikkarit tai ikkunakoriste tai kakunkoriste



Tein kakunkoristeita ja kuusenkoristeita näillä ihanilla Confetin muoteilla, tein myös piparkakkuihin ikkunoita, siitä myöhemmin lisää blogissani. Tämä lumihiutalemuotti on yhdeksänosainen sarja. Voi tätä ihanuutta, hommahan lähti käsistäni, teki mieli kokeilla lisää ja lisää! Siinäpä sitten isomaltoosi lähes loppuikin. Olin aiemmin kerran tehnyt tyttäreni kanssa Frozen jäätä isomaltoosista, mutta tästäpä tulikin mukava tuttavuus. Miettikääpä miltä näyttäisi punainen lasimainen joulutonttu tai tuo poro lasimaisen läpinäkyvänä, ehkä siniseksi tai harmaaksi sävytettynä kakun päällä!!


Isomaltoosi on leivontatarvikeliikkeissä myytävä sokeri, joka muuttuu nestemäiseksi 95 asteessa. Sulatin sokeria aikoinaan Lidlistä ostamassani silikoonisessa haitaripullossa, jonka päähän kierretään lilan värinen muovinen pursotusterä - tulipa sillekin käyttöä, suklaan sulatukseenhan se on tarkoitettu,  olen lähes heittänyt sen pois hyödyttömänä, mutta se olikin oiva apu tässä. Tavallisessa muoviastiassa en sokeria sulattaisi, sen kova lämpötila voi sulattaa muovin.

Sulata koristelusokeri varovasti kattilassa tai mikrossa - minä sulatin noin 2-3 minuuttia miedolla teholla mikrossa - kannattaa sulattaa vähän aikaa kerrallaan ja tarkistaa välillä. Sekoitellen saat lopun sokerin sulamaan. Väriä lisätään aivan vähän lopuksi ja sekoitellaan joukkoon. Tarvittaessa voit sulattaa uudelleen 10 sekuntia, jos sokeri pääsee jähemttymään työna aikana liian aikaisin. 
Varo ylikuumentamasta värjättyä sokeria, se muuttui palaneen väriseksi. Tämän joukkoon voisi lisätä myös makuaineita ja tehdäkin hedelmän tai marjan makuisia tikkareita jouluksi! -tämän vinkin sain leipuriystävältäni Merviltä, kun hänelle puhelimessa kerroin, mitä olen puuhastelemassa! Hyvä idea!

Keksin öljytä metallimuotit alaosastaan ja laitoin ne leivinpaperin päälle uunipellille. Kaadoin kuuman isomaltoosin silikoonipulloa patalapulla pidellen muottiin ja melko nopeasti tupruttelin pensselillä päälle kimallusta ja väriraetta - värirae sulaa, jos sen laittaa liian kuuman massan päälle, mutta toisaalta massan pitää olla tarttuvaa. Huomasin, että kovettuneen koristelusokerin voi sulattaa aina uudelleen. Asiaa tutkiessani löysin tiedon, että isomaltoosisokeria voi myös muotoilla esim. pullon päälle silikoonialusta ja siinä vielä käsin voi muotoilla - mutta sula sokeri on polttavan kuumaa.

Täytä piparkakkumuotit siis nestemäisellä isomaltoosilla, koristele ja anna jäähtyä.  Sokeri jähmettyikin melko nopeasti ja muotin sai nostettua pois - mikä onni, se nousikin helposti! Seuraavana haasteena oli reiän saaminen "lasitähteen" . Sokeri jähmettyy nopeasti, pilli ehkä sulaa siinä, tikku jää kiinni - mikä avuksi >> kokeilin öljytä pillin työntäessäni sen sulaan massaan ja sepä toimikin oikein hyvin, sain hyvät langanreiät pipareihin, joten näistä saa upeita ikkunakoristeita tai kuusenkoristeita. Koristeisiin saa värieroja, jos valuttaa yhtä aikaa kahta eri väristä massaa muotin sisään.

Ja entäpä jos valaisi makuisia puolipalloja silikooniseen marmelaadikuulamuottiin ja laittaisi tikun pystyyn puoleen osaan puolipalloista, sitten vain puolikkaat yhteen sulalla sokerilla - saisi vanhan ajan tikkareita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...