Siirry pääsisältöön

Lohitartarleivät ja paras saaristolaisleipä



Millä ohjeella sinä teet saaristolaisleipää? Minä olen kokeillut muutamaa ohjetta, mutta tämä ohje kyllä tuntui nimensä mukaan parhaalta tähän mennessä. Ohje on Maku lehdestä. Lohitartar on mukailtu Valion ohjeesta.


Se paras saaristolaisleipä 

Hyvä annos 12 desin vuokiin > tulee 3 leipää tai 
Suuriin 20 desin vuokiin > 2 leipää

10 dl appelsiinitäysmehua 
75 g hiivaa 
3 dl leipäsiirappia 
1-2 tl suolaa 
300 g kaljamallasta (4 dl) 
3 dl ruishiutaleita tai 4 viljan hiutaleita
3 dl ruisjauhoja 
10 dl hiivaleipäjauhoja 

Voiteluun 
1/2 dl vettä 
1/2 dl siirappia

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, siirappi
ja suola. Lisää joukkoon maltaat, hiutaleet ja -jauhot sekä
hiivaleipäjauhot. Sekoita tasaiseksi. 
Lisäys 2019: jos käytät leipämallasta, se on hienompijakoista kuin kaljamallas ja imee vettä enemmän - silloin kannattaa vähentää jauhojen määrää. 

Voitele 3 pitkänomaista leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jaa
taikina vuokiin. Kohota taikinoita liinalla peitettynä noin 1 1/2
tuntia, kunnes vuoat ovat täynnä taikinaa
.
Pistele leivät haarukalla. Kypsennä 175- asteisen uunin toiseksi
alimmalla tasolla noin 1 1/2 tuntia. Voitele limppuja paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella 2–3 kertaa. Peitä leivät tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos  pinta alkaa tummua liikaa.

Anna leipien jäähtyä kokonaan ennen kumoamista.

Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan 2–3 päivää valmistuksesta
ja ne säilyvät folioon pakattuina hyvin huoneenlämmössä. Leivät voi pakastaakin. Minä tarjosin leipiä tartarlohen kera itsenäisyyspäivän aterialla yhtenä osana alkupaloja. 

Lohitartar 


1/2 pkt kylmäsavulohta
1/2 pieni punasipuli
    1/2 pieni omena 
ripaus sitruunapippuria
1  tl sitruunanmehua
1  prk ranskancremeä
        1-2 tl tuoretta tilliä hienonnettuna
(Mukaan voi sekoittaa savulohituorejuustoa tai piparjuurijuustoa silloin, jos maustamaton ranskancreme käytössä)

Hienonna lohi, leikkaa sipuli ja omena pieneksi silpuksi. Yhdistä ainekset, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Pieni ripaus sokeria voi taittaa makua hyvin. 



Lisäys joulukuussa 2019:

Saaristolaisleipä hapanjuurella ja lakritsan maulla


 Korvasin yllä olevan ohjeen hiivan 300 grammalla aktiivista hapanjuurta ja lisäsin taikinaan 60 g spelttijauhoa - voi olla muutakin jauhoa. Vehnäjauho oli hapanjuurileivässäni Srömsbergin vehnää, ei siis tällä kertaa hiivaleipävehnäjauhoa, mutta muukin vehnäjauho tai hiivaleipävehnäjauho käy, mielellään luomua. 

Sekoitin taikinasta paksun, mutta vielä valuvan seoksen, valutin sen voideltuihin vuokiin- ehkä vähän yli puolet vuoan tilavuudesta - tein tästä 3 leipää. Painelin lakupaloja leipiin ja peitin palat taikinalla - nämä voi jättää poiskin, mutta antoivat kyllä tosi hienon maun - en yhdistäisi loheen, mutta juuston makuun sopii. 

Kohotin leipiä vuoissa monta tuntia huoneen lämmössä, kunnes ne kohosivat niin, että vuo'at täyttyivät. Laitoin leivät jääkaappiin ja ne olivat siellä 36 tuntia (12 tuntia riittäisi hyvin), sitten vasta ehdin paistamaan ne - ensin 200 asteessa puolisen tuntia, sitten 175 asteessa tunnin. 

Kuvan mahdollinen sisältö: jälkiruoka ja ruoka


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja