Siirry pääsisältöön

Suklaakenkä







Olen ihaillut näitä suklaakenkiä bloggareiden kakuissa ja nyt tuli kenkäinnostus - halu oppia uutta on koko ajan mielessäni. Tilasin muotin ja Candy meltsejä, jotta saisin kauniin värin suklaakenkiin. Aloitin innolla, vaan huonosti kävi. Kokosin muotin ja yritin valuttaa kerralla kenkään sulaa suklaata. Rasvasin ensin vuokaspraylla muotin, mutta rasvaa tuli liikaa, suklaamassa valui kengän pohjalle. Poistin massan ja pesin muotin, en rasvannut. Sain hienon kengän, joka ei irronnut muotista - tein sen meltseillä - missä vika?


Jatkoin kokeilua valkosuklaalla ja meltseillä ja kyselin apua - sain selville, että ongelma oli rasvan puute - sitä ei saa olla liikaa eikä liian vähän vuoassa. Sain neuvon, että suklaamuotteja ei kannata edes pestä astianpesuaineella, koska se poistaa liian tehokkaasti rasvan muotista. Yhden kengän rikoin, kun kopautin sitä kylmänä pöydän reunaan irrottaakseni sen muotista  - suklaa halkesi, niinpä tietysti!


Onnistut näin! : Rasvaa muotti sisäpuolelta ruokaöljyllä talouspaperilla pyyhkien. Sulata candy meltsit (leivontaliikkeet, verkkokaupat, joissain Citymarketeissa. Rainbow Dustin candy meltsit ovat kuulemma hauraampia kuin Wiltonin) mikrossa miedolla teholla jaksoittain, minulla 360 ja ensin minuutin, sitten puoli minuuttia. Sekoita välillä - kun sekoittamalla saat massan sulamaan ja tasaiseksi, ei kuumennusta kannata jatkaa. Punaisessa kengässä käytin eestiläisiä valkoisia meltsejä, jotka värjäsin itse punaiseksi pastavärillä. Levitin sulaa suklaata lusikalla ja pensselillä vuokaan molemmin puolin, se ei ollut niin valuvaa, että olisin vuokaa käsissä pyörittäen saanut sen kuorrutettua suklaalla sisäpuolelta. 

Kokoa muotti - kaksi puolikasta yhteen, tarkista onko keskisauma suklaan peitossa, tarvittaessa levitä lisää suklaata saumaan. Siisti reunoja veitsellä tai käsin vedellen. Laita vuoka nipseillä kiinni ja pakastimeen, kunnes suklaa kunnolla jähmettyy. Sen jälkeen otin vuoan pakastimesta ja vain nostin vuoan osat erilleen, kenkä oli valmis. Koristele. Kenkä jähemttyy puolessa tunnissakin pakasteessa, koska suklaakerros on ohut, niin että melko nopeaa työtä tämä on.



Kenkään voi tehdä suklaakuvioita toisen värisellä sulalla metsillä - tässä tein pistekuviota.


Pitäisihän kenkä saada siistiksi sisäpuoleltakin. Minullla meltsisula oli sen verran paksua, että se oli vaikea levittää. Kun otin pakasteesta kengän, levitin vielä eri värisen pohjallisen kengän sisään valuttamalla sulaa suklaata kengän sisäpohjaa myöten - se siisti kengän sisäpuolta. 


Tässä lopputulos koristeltuna. Käytin pursottamiseen marenkivoikreemiä, jossa oli joukossa sulatettua valkosuklaata. Hankalaa on saada käsi niin vakaaksi, että pursotus tulisi aivan suoraan - vaatii harjoittelua tämä työ vielä!


Keltainen kenkä on tehty temperoidusta valkosuklaasta. Temperointi järjestää suklaan rasvapalloset niin, että suklaa ei sula, ei harmaannu säilytettäessä ja on kiiltävä pinnaltaan ja kestää säilytystä paremmin. Temperoinnin ohjeen katsoin Kinuskikissan sivuilta.

Temperointiohje: Kuumensin valkosuklaapalat ensin mikrossa miedolla lämmöllä 40 asteeseen, niin että suklaa suli kunnolla posliiniastiassa. Siirsin astian kylmävesialtaaseen ja jäähdytin 26 asteeseen ja sen jälkeen midolla teholla (360 minun mikrossani) kuumensin vain hetken, kunnes suklaan lämpötila oli 28 astetta - sitten suklaa olikin valmista kenkämuottiin laitettavaksi. Unohdin kiireessäni värjätä suklaan - valkosuklaahan on kellertävää, Wiltonin nestemäinen valkoinen värjää sitä valkoiseksi tai tuo valkoisen pohjavärin. 

Ja tässä kakku- kakkuun piti tulla keltainen kenkä ja keltaiset tulppaanit, mutta mieheni silmään vaaleanpunainen oli parempi ja pakko todeta taas, että hyvä ehdotus!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...