
Olen ihaillut näitä suklaakenkiä bloggareiden kakuissa ja nyt tuli kenkäinnostus - halu oppia uutta on koko ajan mielessäni. Tilasin muotin ja Candy meltsejä, jotta saisin kauniin värin suklaakenkiin. Aloitin innolla, vaan huonosti kävi. Kokosin muotin ja yritin valuttaa kerralla kenkään sulaa suklaata. Rasvasin ensin vuokaspraylla muotin, mutta rasvaa tuli liikaa, suklaamassa valui kengän pohjalle. Poistin massan ja pesin muotin, en rasvannut. Sain hienon kengän, joka ei irronnut muotista - tein sen meltseillä - missä vika?
Jatkoin kokeilua valkosuklaalla ja meltseillä ja kyselin apua - sain selville, että ongelma oli rasvan puute - sitä ei saa olla liikaa eikä liian vähän vuoassa. Sain neuvon, että suklaamuotteja ei kannata edes pestä astianpesuaineella, koska se poistaa liian tehokkaasti rasvan muotista. Yhden kengän rikoin, kun kopautin sitä kylmänä pöydän reunaan irrottaakseni sen muotista - suklaa halkesi, niinpä tietysti!
Onnistut näin! : Rasvaa muotti sisäpuolelta ruokaöljyllä talouspaperilla pyyhkien. Sulata candy meltsit (leivontaliikkeet, verkkokaupat, joissain Citymarketeissa. Rainbow Dustin candy meltsit ovat kuulemma hauraampia kuin Wiltonin) mikrossa miedolla teholla jaksoittain, minulla 360 ja ensin minuutin, sitten puoli minuuttia. Sekoita välillä - kun sekoittamalla saat massan sulamaan ja tasaiseksi, ei kuumennusta kannata jatkaa. Punaisessa kengässä käytin eestiläisiä valkoisia meltsejä, jotka värjäsin itse punaiseksi pastavärillä. Levitin sulaa suklaata lusikalla ja pensselillä vuokaan molemmin puolin, se ei ollut niin valuvaa, että olisin vuokaa käsissä pyörittäen saanut sen kuorrutettua suklaalla sisäpuolelta.
Kokoa muotti - kaksi puolikasta yhteen, tarkista onko keskisauma suklaan peitossa, tarvittaessa levitä lisää suklaata saumaan. Siisti reunoja veitsellä tai käsin vedellen. Laita vuoka nipseillä kiinni ja pakastimeen, kunnes suklaa kunnolla jähmettyy. Sen jälkeen otin vuoan pakastimesta ja vain nostin vuoan osat erilleen, kenkä oli valmis. Koristele. Kenkä jähemttyy puolessa tunnissakin pakasteessa, koska suklaakerros on ohut, niin että melko nopeaa työtä tämä on.
Kenkään voi tehdä suklaakuvioita toisen värisellä sulalla metsillä - tässä tein pistekuviota.
Pitäisihän kenkä saada siistiksi sisäpuoleltakin. Minullla meltsisula oli sen verran paksua, että se oli vaikea levittää. Kun otin pakasteesta kengän, levitin vielä eri värisen pohjallisen kengän sisään valuttamalla sulaa suklaata kengän sisäpohjaa myöten - se siisti kengän sisäpuolta.
Tässä lopputulos koristeltuna. Käytin pursottamiseen marenkivoikreemiä, jossa oli joukossa sulatettua valkosuklaata. Hankalaa on saada käsi niin vakaaksi, että pursotus tulisi aivan suoraan - vaatii harjoittelua tämä työ vielä!
Keltainen kenkä on tehty temperoidusta valkosuklaasta. Temperointi järjestää suklaan rasvapalloset niin, että suklaa ei sula, ei harmaannu säilytettäessä ja on kiiltävä pinnaltaan ja kestää säilytystä paremmin. Temperoinnin ohjeen katsoin Kinuskikissan sivuilta.
Temperointiohje: Kuumensin valkosuklaapalat ensin mikrossa miedolla lämmöllä 40 asteeseen, niin että suklaa suli kunnolla posliiniastiassa. Siirsin astian kylmävesialtaaseen ja jäähdytin 26 asteeseen ja sen jälkeen midolla teholla (360 minun mikrossani) kuumensin vain hetken, kunnes suklaan lämpötila oli 28 astetta - sitten suklaa olikin valmista kenkämuottiin laitettavaksi. Unohdin kiireessäni värjätä suklaan - valkosuklaahan on kellertävää, Wiltonin nestemäinen valkoinen värjää sitä valkoiseksi tai tuo valkoisen pohjavärin.
Ja tässä kakku- kakkuun piti tulla keltainen kenkä ja keltaiset tulppaanit, mutta mieheni silmään vaaleanpunainen oli parempi ja pakko todeta taas, että hyvä ehdotus!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: