Siirry pääsisältöön

Tiikerikakku - turkinpippurikakku - mariannekakku

Tein tähän pikkuvuokaan kahden kananmunan annoksen eli 1/3 pois alla olevasta ohjeesta. Laitoin raitaan vähän kaakaojauhetta väriksi ja lisäsin turkinpippurirouhetta, maistelin mikä olisi sopiva määrä. Kaakaon tilalle voisi laittaa lakritsajauhetta, mutta paljon pienemmän määrän, en ole kokeillut. Olen laittanut turkinpippurirouhetta koko kakkuun ja minusta maku oli liian voimakas, vaikka toiset pitivätkin siitä. Turkinpippurirouheen tilalle käy Mariannerouhe.

Samalla ohjeella voi tehdä ananaskakun, jolloin kakkutaikinaan lisätään 2 dl rouhittua ananasta ja kerman voi korvata ananasliemellä ja sokerin määrrä vähentää 1/2 dl. Makuna voi olla myös banaanisose ja 1/2 tl inkivääriä tai kakakutaikinaan voi jauhojen kera yhdistää 1 1/2 dl rouhittua tummaa suklaata tai valkosuklaata.


Tiikerikakku tai turkinpippurikakku tai mariannekakku


200  g margariinia
2  dl sokeria
3 munaa
4  dl vehnäjauhoja, joista voi osan esim.
                1/2 - 1 dl korvata perunajauhoilla tai maissijauhoilla tai ohrakkaalla
2  tl leivinjauhetta
2  tl vaniljasokeria
1  dl kevytkermaa tai ruokakermaa tai kuohukermaa tai maitoa
1-2  rkl kaakaojauhetta, turkinpippurirouhetta maun mukaan esim 2 rkl

  • Sprayaa vuokaspraylla noin 1,5 litran kokoinen rengasvuoka - kakkuvuokia ei kannata pestä astianpesuainevedellä, vaan pelkällä kuumalla vedellä, niin kakut irtoavat helpommin- . Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

  • Vaahdota margariini ja sokeri vaaleaksi seokseksi. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen, vatkaa nyt hyvin ilmaa joukkoon.Yhdistä muut kuivat aineet paitsi kaakaojauhe. Siivilöi kakkutaikinaan vuorotellen kuivien aineiden seosta ja lisää välillä kermaa tai maitoa. Ota 1/3 kakkutaikinaa erilleen. Siivilöi ja sekoita siihen kaakaojauhe.
  • Kaada puolet vaaleasta kakkutaikinasta vuokaan. Lusikoi väliin tumma taikina. Lisää päälle loppu vaalea taikina. Vedä "oja" lusikalla kakun keskelle - kakku kohoaa keskeltä enemmän, ja toiveena ja tavoitteena olisi tasainen pohja, jotta kakku on helpompi leikata tarjolle.

  • Pelkkä "ojan"  painaminen kakun pohjan keskelle auttaa kuvion muodotumisessa, mutta toiset painelevat haarukalla taikinaa piirtäen viivaa ensin ulkolaidalle, sitten sisälaidalle - haarukan piikit siis reunan suuntaisesti. Toiset taas painavat haarukan keskelle kakkutaikinaa ja pyöräyttävät. Niin tai näin - on kiva seurata, millainen raitakuvio syntyy. Entisaikaan sanottiin, että tavoitteena on Uu.n mallinen lenkki valmiin kakun leikkauspinnalla ja vielä hienompaa, jos saisi kaksi lenkkiä päällekkäin - mutta samaltahan kakku maistuu raidan muodosta huolimatta!

  • Paista kakku 175 asteessa 50 - 55 min tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa hiukan jäähtyneenä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...