Siirry pääsisältöön

Parsa-tomaatti-piiras



Keväinen parsa-tomaatti-mozzarella piiras maistuu hyvältä vaikkapa vappujuhlissa. Täytteeseen voisi lisätä kinkkua tai ilmakuivattua kinkkua sellaisenaan rullattuna  tai uunissa rapeaksi paistettuna pinnalle tai kylmäsavulohta tai savukalaa- kaikki ne sopivat maultaan tähän, mutta me tykästyimme tähän piiraaseen kovasti sellaisenaan. Söin tällaista piirasta tuttavani luona ja kotona minun piti kokeilla tehdä vastaavaa herkkua, kun niin ihastuin piiraan makuun. 

Olen aiemmin postannut parsapiiraan ohjeen hiivataikinapohjalla, tähän tein nyt pikataikinapohjan. Erilaiset piiraspohjat löydät täältä. Ohjeen mukaisesta annoksesta tulee joko kaksi kapeaa piirasta tai yksi iso piirasvuoallinen.


Parsa-tomaatti-piiras


Pohja

3 dl jogurttia tai kermaviiliä tai piimää
1 muna
3 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja tai vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Sekoita ainekset keskenään. Varo sekoittamasta liikaa, ettei tule sitekä taikina. Voitele ja jauhota vuoka tai sprayaa vuokaspraylla. Painele taikina vuokaan ja sen reunoille. 

Täyte 

(isoon piirasvuokaan saattaa riittää tämä annos niin, että vähennät kaikista aineista neljäsosan pois - minulla kului tämä määrä kahteen pitkään vuokaan)

1 nippu tuoreita parsoja 

2 dl kermaa 
2 dl maitoa
4 munaa
pikkutomaatteja
100 g juustoraastetta (Emmental - Mozzarella)
ripaus suolaa ja mustapippuria

Leikkaa parsoista vaaleat sitkeät kannat pois. Huuhtele ja laita kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen paistinpannulle. Keitä parsat napsahtaen kypsiksi ja halutessasi paloittele. 

Levitä vuokaan ensin juustoraastetta ohut kerros, määrällä ei ole tarkkaa väliä. Sitten päälle munamaito - keskenään sekoitetut maitotuotteet ja kananmunat. Yksi kananmuna sitoo 2 desiä maitotuotetta ja kananmunan voi munamaidossa korvata 2 teelusikallisella vehnäjauhoja - joskus käytän vähän jauhoa lisäsitojana. Maitotuote voi olla kermaviiliä, maitoa, ruokakermaa tai ranskankermaa, pelkkä maitokin toimii tässä, koska muna ja juusto hyydyttää sitä.

Levitä parsat ja tomaatit puolitettuina päälle - näin täytteet jäävät väriläiskinä pintaan. Paista 175 asteessa, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta saanut vähän väriä - ehkä noin 30-40 minuuttia. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...