Siirry pääsisältöön

Bruschettaleivät






Brushettoja on Italiassa tarjolla kai joka kuppilassa ja yksinkertaisuudestaan huolimatta nämä leivät ovat todella herkullisia. Ohjeita on erilaisia, täytteitä voi muunnella - tässä helppo, mutta niin hyvä ohje, jonka voi kesällä valmistaa grillissä, muulloin paistinpannulla paahtaen liedellä.

Brushettaleivässä on samoin kuin pitsassa Italian lipun värit -leipä valkoista, tomaatti punaista ja basilika vihreää. Tähän ohjeeseen olisi voinut lisätä päälle oliiveja ja parmesanjuustoa, mutta jätin ne tällä kertaa pois.

Mökillä hyvä valinta leiväksi on esipaistettu patonki, joka säilyy noin kuukauden kuiva-ainekaapissa. Valitsin nyt täysjyväpatongin, jonka paistoin ensin uunissa, annoin jäähtyä ja paloittelin sahateräisellä veitsellä (sehän sopii pehmeään leipään ja tomaattiin, muuta käyttöä sillä ei kai olekaan!) leikaten vinoja viipaleita.


Brushettaleivät


1 patonki
2 -3 isoa tomaattia
1 rkl oliiviöljyä tai punaista pestoa
Kourallinen basilikan lehtiä

1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi

(Kivettömiä oliiveja
Parmesanjuustoa lastuina tai raasteena)

Viipaloi patonki vinoon leikaten. Kuutioi tomaatti, poista siemenet. Sekoita tomaatti ja silputtu basilika - jätä muutama lehti leipien koristeluun. Sekoita tomaatin kostukkeeksi vähän oliiviöljyä tai pestoa.

Sekoita oliiviöljy ja puserrettu valkosipuli. Italialaisethan eivät käytä leipämargariinia, vaan tarvittaessa kostuttavat leipää oliiviöljyllä. Grillaa leivät kevyesti molemmin puolin ja sivele valkosipuliöljyllä päällipuoli.
Levitä leivälle tomaatti-basilikaseosta ja halutessasi lisää oliiviviipaleita ja ripottele parmesanraastetta leivän päälle. Koristele basilikanlehdillä ja koe italialainen makunautinto!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...