Siirry pääsisältöön

Kirsikkapiiras


Päivin päivän lähestyessä mielessäni on kirsikkakakun toteutus, mutta ensin piti aloittaa kirsikkapiiraasta. Muistan aiemmin nuorena ihmetelleeni jotain lukiessani, millainen olisi kirsikoista tehty piiras, sillä en siihen aikaan tiennyt kenelläkään Keski-Suomessa kirsikoita kasvavan. Ensimmäisiä makeita kirsikkapuita näin Virossa asuessani, nyt kasvaa täällä Kotkassa omassa pihassanikin sekä makeaa että hapanta kirsikkaa ja suklaakirsikkaa - aineksia kirsikkapiiraaseen siis on omasta takaa ja keväiset kirsikankukkajuhlatkin ehkä onnistuvat, kunhan puut saavat ikää enemmän :) . 

Tähän piiraan ohjeeseen käyvät sekä tuoreet että pakastetut kirsikat, minä käytin nyt  eestiläistä kirsikkahilloa, jossa on ihanasti kirsikat kokonaisina joukossa. Ohje on sellainen, johon totuin suurperheen aikana - sekoita ja levitä uunipellille tai piirasvuokaan - tässä piirasvuoan kokoinen annos, minä tein kaksi pientä piirasta.


Kirsikkapiiras


1 1/2 dl nestemäistä margariinia tai öljyä tai 140 g margariinia sulatettuna 
1 1/2 dl kermaa tai kermaviiliä, osa voi olla maitoa, ruokakermakin käy
2 munaa
1 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
 2 tl vanilliinisokeria

kirsikkahilloa tai kirsikoita tai muita marjoja tai raparperia pisteittäin piirastaikinan päälle

Voitele ja jauhota piirasvuoka. Lämmitä uuni 180-200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää matalampi lämpötila. Sekoita nestemäiset aineet ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet - älä sekoita turhan kauan, ettei pikataikina sitkisty. Levitä taikina vuokaan ja pudottele lusikalla päälle pisteittäin kirsikkahilloa tai kirsikoita. Jos tahdot hillon painuvan pohjaa, laita se heti taikinan päälle, jos tahdot hillon pysyvän pisteitnä pinnalla, voit levittää sen noin 5-10 minuuttia uuniin laiton jälkeen. Paista piirasta uunissa noin 25 minuuttia, kunnes se on kullanruskea eikä keskelle painettuun tikkuun tartu taikinaa. Tarjoa jäätelön kera - hyvää kyllä sellaisenaankin.

Halutessasi voit lisätä piiraan päälle muruseoksen, sen voi laittaa heti paistamisen alussa tai vähän uuniin laiton jälkeen. Tässä valittavaksi kolme ohjetta, minä tein nyt kuvan piiraisiin keskimmäisen muruseoksen


Muruseos 1 

50 g margariinia
1 dl sokeria tai 1 dl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ tl vanilliinisokeria


Muruseos 2

70 g margariinia
1 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
1  dl kookoshiutaleita
1 tl vanilliinisokeria


Muruseos 3

70 g margariinia
1  dl fariinisokeria tai tavallista sokeria tai ruokosokeria
3  dl kaurahiutaleita
1 tl vanilliinisokeria


Voit pehmittää margariinia ensin mikroaaltouunissa kannellisessa astiassa. Lisätessäsi jauhoja tai hiutaleita älä sekoita liikaa – seos ei saisi tulla tasaiseksi massaksi, vaan sen pitää jäädä murumaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhojen tai hiutaleiden määrää.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...