Leivon kakkuja moussetäytteillä enkä muista vuosiin tehneeni perinteistä mansikka-kermakakkua. Tiedän kuitenkin, että juuri sellainen on monien minua vanhempien ihmisten mieleen ja niinpä päätinkin tämän tehdä tuliaiseksi vanhemmilleni - kakku matkasi yli 200 kilometriä asuntoauton jääkaapissa, joten kuljetus oli helppoa. Yleensäkin tuen kakut kuljetuksen ajaksi liukuestematoilla, sellainen oli nytkin tämän kakkupahvin alla.
Kakku kyllä yllätti kertakaikkisen hyvällä maullaan- täytteenä itse keitettyä mansikkahilloa- ohje alla - ja kerma-vaniljarahkaa. Päällisessä mukana vähän tuorejuustoa. Tuorejuusto ja vanijakreemijauheen käyttö kuuluvat nykypäivään, mutta sopivat hyvin perinteiseen ohjeeseen lisänä. Valmista mansikkahillo jo edellisenä päivänä, että se ehtii jähemttyä kylmässä, ennen se keitettiin toki tavallisesta sokerista.
Kakkupohja
halkaisija 20 cm
Tein kakun 70 %:n ohjeella eli 70 % munien painosta sokeria ja jauhoja ja jauhoista 1/3 perunajauhoa. Ei leivinjauhetta. Eikä tämän tarvitse ihan grammalleen olla mitattu, mutta hyvä, sileä kakkupohja tällä ohjeella tulee. Erilaisia kakkupohjia täällä.
230 g eli 4 munaa
161 g eli 1 /2 dl sokeria
111 g vehnäjauhoja
50 g perunajauhoja
Kuumenna 175 asteeseen uuni. Srayaa vuokasprayylla vuoka. Vaahdota munat ja sokeri valkoiseksi suureksi vaahdoksi. Mitä enemmän vatkaat ilmaa joukkoon, sen kuohkeampi pohja tulee. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sihdin läpi taikinaan varovasti lastalla nostellen. Kaada taikina vuokaan ja paista, kunnes tikulla keskeltä pohjaan saakka kokeillen ei enää taikinaa irtoa tikkuun. Aika voi olla esim 20 minuuttia, en osaa sanoa varmasti, kun en juurikaan kelloa seuraa leivonnaisten kanssa.
Pudota kakku ottaessasi sitä uunsita noin 20 sentin verran esim. tiskipöydän tai uunipellin päälle, näin sen rakenne tasaantuu. Jäähdytä kakkua vähän aikaa vuoassa ja kumoa se sitten leivinpaperin päälle ritilälle tai lautaselle. Peitä leivinliinalla. Täytä seuraavana päivänä.
Kakun kostutukseen alkoholiton siideri tai maitoa, jossa vanilliinisokeria tai vettä, jossa muutama pisara sitruunaa ja vähän sokeria. Jaa kakku 4 levyyn kakkusahalla ja kostuta levy kerrallaan pullasudilla töpöttäen kakkua kootessasi.
Kakku kootaan paistovuokaan, joka vuorataan pohjalta ja reunoilta leivinpaperilla. Kakku kootaan sileä paistopohja alimmaksi, siitä tulee kakun päällinen. Kostata levy kerrallaan ja levitä väleihin kermavaahtoa ja hilloa. Jätä kakku jäähtymään yön yli jääkaappiin tai pidä sitä 15-30 minuuttia pakastimessa ennen kumoamista ja täyttämistä. Tarkoitus olisi, että säilytyksen aikana täytteet jähmettyvät ja kkku pysyy hývin koossa, kun se päällystetään.
Mansikkahillo
1/2 litraa mansikoita
1/2 pkt hillo- ja marmeladi sokeria
Puhdista ja halkaise mansikat, laita kattilaan. Kuumenna, voit lisätä vettä aivan pienen tilkan tuoreiden marjojen alle kattilaan, pakastemarjosita lähtee itsestään nestettä. Lisää sokeri ja keitä sekoitellen miedolla lämmöllä noi n5 minuttia, kunnes hillo tuntuu sakeutuvan. Siirrä kattila kylmään vesihauteeseen tiskialtaaseen ja anna sen jäähtyä. Purkita puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa - tämä anos on suurempi, mitä kakkuun tarvitaan!
Kakun täyte
4 dl kermaa
1 dl vaniljarahkaa
1 dl tomusokeria tai Sirosokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta
Vaahdota kerma ja rahka. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa sokerit ja mausteet sekä vaniljakreemijauhe. Maista. Tarvittaessa voit lisätä vähän sitruunan mehua tai sokereita.
Kakun päälle
3 dl kermaa
100 g Philadelphia tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta
1-2 rkl tomusokeria
Valmista kuten täyte. Muista pitää kylmässä kermatuotteita aina, kun et käsittele niitä.
Kermakakussa kermavaahtoa levitetään ensi aivan ohut kerros koko kakun päälle murusuojaksi ja tartuntapinnaksi. Laita kakku kylmään hetkeksi sen jälkeen. Minä levitin kermaa reunoilla tasaisesti, tasoitin myös päällisen - aloitan yleensä päällisestä. Levitin marjat kakun keskelle ja pursotin reunoihin ruusuja suljtetulla 6-sakaraisella tyllalla.
Halutessaan marjojen päälle voi tehdä kiilteen marja- ja hyytelösokerista, ohje pakkauksen kyljessä.
Ihania kesän makuja!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: