Siirry pääsisältöön

Perinteinen mansikkakakku


Leivon kakkuja moussetäytteillä enkä muista vuosiin tehneeni perinteistä mansikka-kermakakkua. Tiedän kuitenkin, että juuri sellainen on monien minua vanhempien ihmisten mieleen ja niinpä päätinkin tämän tehdä tuliaiseksi vanhemmilleni - kakku matkasi yli 200 kilometriä asuntoauton jääkaapissa, joten kuljetus oli helppoa. Yleensäkin tuen kakut kuljetuksen ajaksi liukuestematoilla, sellainen oli nytkin tämän kakkupahvin alla. 

Kakku kyllä yllätti kertakaikkisen hyvällä maullaan- täytteenä itse keitettyä mansikkahilloa- ohje alla - ja kerma-vaniljarahkaa. Päällisessä mukana vähän tuorejuustoa. Tuorejuusto ja vanijakreemijauheen käyttö kuuluvat nykypäivään, mutta sopivat hyvin perinteiseen ohjeeseen lisänä. Valmista mansikkahillo jo edellisenä päivänä, että se ehtii jähemttyä kylmässä, ennen se keitettiin toki tavallisesta sokerista.

Kakkupohja

halkaisija 20 cm

Tein kakun 70 %:n ohjeella eli 70 % munien painosta sokeria ja jauhoja ja jauhoista 1/3 perunajauhoa. Ei leivinjauhetta. Eikä tämän tarvitse ihan grammalleen olla mitattu, mutta hyvä, sileä kakkupohja tällä ohjeella tulee. Erilaisia kakkupohjia täällä.

230 g eli 4 munaa
161 g eli 1 /2 dl sokeria
111 g vehnäjauhoja 
50 g perunajauhoja

Kuumenna 175 asteeseen uuni. Srayaa vuokasprayylla vuoka. Vaahdota munat ja sokeri valkoiseksi suureksi vaahdoksi. Mitä enemmän vatkaat ilmaa joukkoon, sen kuohkeampi pohja tulee. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sihdin läpi taikinaan varovasti lastalla nostellen. Kaada taikina vuokaan ja paista, kunnes tikulla keskeltä pohjaan saakka kokeillen ei enää taikinaa irtoa tikkuun. Aika voi olla esim 20 minuuttia, en osaa sanoa varmasti, kun en juurikaan kelloa seuraa leivonnaisten kanssa. 

Pudota kakku ottaessasi sitä uunsita noin 20 sentin verran esim. tiskipöydän tai uunipellin päälle, näin sen rakenne tasaantuu. Jäähdytä kakkua vähän aikaa  vuoassa  ja kumoa se sitten leivinpaperin päälle ritilälle tai lautaselle. Peitä leivinliinalla. Täytä seuraavana päivänä.

Kakun kostutukseen alkoholiton siideri tai maitoa, jossa vanilliinisokeria tai vettä, jossa muutama pisara sitruunaa ja vähän sokeria. Jaa kakku 4 levyyn kakkusahalla ja kostuta levy kerrallaan pullasudilla töpöttäen kakkua kootessasi.
Kakku kootaan paistovuokaan, joka vuorataan pohjalta ja reunoilta leivinpaperilla. Kakku kootaan sileä paistopohja alimmaksi, siitä tulee kakun päällinen. Kostata levy kerrallaan ja levitä väleihin kermavaahtoa ja hilloa. Jätä kakku jäähtymään yön yli jääkaappiin tai pidä sitä 15-30 minuuttia pakastimessa ennen kumoamista ja täyttämistä. Tarkoitus olisi, että säilytyksen aikana täytteet jähmettyvät ja kkku pysyy hývin koossa, kun se päällystetään.

Mansikkahillo

1/2 litraa mansikoita
1/2 pkt hillo- ja marmeladi sokeria

Puhdista ja halkaise mansikat, laita kattilaan. Kuumenna, voit lisätä vettä aivan pienen tilkan tuoreiden marjojen alle kattilaan, pakastemarjosita lähtee itsestään nestettä. Lisää sokeri ja keitä sekoitellen miedolla lämmöllä noi n5 minuttia, kunnes hillo tuntuu sakeutuvan. Siirrä kattila kylmään vesihauteeseen tiskialtaaseen ja anna sen jäähtyä. Purkita puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa - tämä anos on suurempi, mitä kakkuun tarvitaan!

Kakun täyte

4 dl kermaa
1 dl vaniljarahkaa
1 dl tomusokeria tai Sirosokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Vaahdota kerma ja rahka. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa sokerit ja mausteet sekä vaniljakreemijauhe. Maista. Tarvittaessa voit lisätä vähän sitruunan mehua tai sokereita.

Kakun päälle

3 dl kermaa
100 g Philadelphia tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta
1-2 rkl tomusokeria

Valmista kuten täyte. Muista pitää kylmässä kermatuotteita aina, kun et käsittele niitä.

Kermakakussa kermavaahtoa levitetään ensi aivan ohut kerros koko kakun päälle murusuojaksi ja tartuntapinnaksi. Laita kakku kylmään hetkeksi sen jälkeen. Minä levitin kermaa reunoilla tasaisesti, tasoitin myös päällisen - aloitan yleensä päällisestä. Levitin marjat kakun keskelle ja pursotin reunoihin ruusuja suljtetulla 6-sakaraisella tyllalla. 

Halutessaan marjojen päälle voi tehdä kiilteen marja- ja hyytelösokerista, ohje pakkauksen kyljessä. 

Ihania kesän makuja!



















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja