Siirry pääsisältöön

Kookoslimejuustokakku


Kookos kakun täytteessä on kiehtonut ajatuksiani, mutta olen suhtautunut epäilevästi sen jälkeen, kun maistoin kookoshilloa ja kookoksen makuista kivennäisvettä, joka oli kova suosikki Eestissä joogafestareilla. Olen kyllä aina pitänyt kookoshiutaleista leivonnassa. Oppilaani tekivät sitten kookosriisivanukasta ja se oli aivan hurmaavan makuista, joten pitipä alkaa testailemaan mousseja!

Tein jälkiruoaksi moussen, jossa kookoskermasta, vedestä ja keltuaisista keitettiin kastike, johon jäähtyneenä lisättiin kermaa, laitoin myös limeä ja vaniljasiirappia, silti tämä mousse jäi jotenkin kylmän ja vetisen tuntuiseksi suussa. Ihan hyvää kyllä, mutta...se suuri VOV.. puuttui.

Tämän kakun moussen tein kookoskermasta, limestä ja valkosuklaasta ja siitä tulikin loistavan hyvää maultaan. Kannattaa maistella massaa, lisää kookoksen makua saa lisäämällä kookoshiutaleiden määrää tai vähentämällä. Ohjeeseen idea löytyi Herkkukatin kookosjuustokakusta.


Kookoslimejuustokakku

18 cm:n vuokaan (tee 22 senttiseen vuokaan ohje 1,5  - kaksinkertaisena)

Pohja
100 g kaurakeksejä
1 rkl kaakaota
60 g margariinia sulatettuna

Sekoita pohjan ainekset monitoimikoneessa. Sprayaa vuokaspraylla tai öljyä irtopohjavuoan reuna. Aseta irtopohjavuoan reuna kakkualustalle ja painele keksiseos vuoan pohjalle.

Täyte:

3 liivatelehteä (käytän suuria 4 g lehtiä, kaupan pieniä voisi olla 4)
4 rkl vettä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g vaniljatuorejuustoa
1 dl sokeria
1 1/2 dl kookoskermaa säilyketölkistä
3 rkl kookoshiutaleita
1 1/2 dl valkosuklaacanachea pakasteesta (katso ohje alta)
1 rkl limemehua

Liota liivatteet kylmässä vedessä, kuumenna kiehuvaksi 4 rkl vettä ja liota liivatteet hyvin siihen. Vaahdota ensin tuorejuustoa sähkövatkaimella, lisää siihen kookoskerma, valkosuklaaganache ja sokeri, vatkaa. Jatka vatkaamista, kun lisäät nauhamaisesti valuttaen liivatteen.  Sekoita joukkoon kookoshiutaleet ja limen mehu, maista ja mausta tarvittaessa. Kaada seos kakkuvuokaan ja laita kylmään jähmettymään yöksi tai 1/2 - 1 tunniksi pakastimeen. 

Valkosuklaaganache 

200 g Lidlin valkosuklaata
1 dl vispikermaa 


Paloittele suklaa mielellään teräskulhoon, joka säilyttää kuumuuden muovista paremmin. Kuumenna kerma  - mutta älä anna kerman kiehua. Kaada kermasta esim 2/3 osaa suklaiden päälle, laita kansi päälle ja anna suklaan sulaa sekoittamatta noin minuutin, sen jälkeen sekoita, tarkista paksuus ja tarvittaessa lisää loppu kerma kuumana joukkoon. Kun ganache menee mousseen ei paksuus ole niin tarkkaa kuin kakun päälle valutettaessa.

Lopun ganachen voi laittaa jääkaappiin tai pakastaa ja lämmittää myöhemmin uudelleen käyttöön. Sitä voi myös kylmänä vatkata ja lisätä kermavaahtoon tai tuorejuustoon esim. Macaronssien tai kääretortun  täytteeksi. 


Koristelu:
Käytin Rafaello suklaapalloja koristeena. Suklaapallojahan voisi tehdä itsekin ganachen muunnoksella (ohje alla).

Suklaareunus on helppo tehdä. Sulatin 100 g valkosuklaata miedolla teholla mikrossa - ensin 360 ja minuutti, sitten 20 sekuntia kerrallaan miedolla teholla - kokeile välillä sekoittaa lusikalla, joko massa sulaa. Valkosuklaa palaa helposti ruskeaksi, jolloin sitä ei voit käyttää. 

Laitoin suklaan pursotinpussiin, leikkasin kulman auki ja pursotimme kuviota kakun reunan levyiselle muovikalvolle (leivinpaperikin käy). Ennen kuin suklaa ehtii kokonaan jähmettyä, reuna kiinnitetään vuoasta poistetun juustokakun reunaan, kiinnitys teipillä ja hetkeksi pakastimeen kakku tai pidemmäksi ajaksi jääkaappiin. Kun muovikalvo vedetään pois, jää kakun reunaan suklaakuvio. Myytävänä on myös koristeltua kalvoa, jossa on esim pääsiäiskuvia, joulupukin kuvia tai sydämiä - näitä löytyy alan verkkokaupoista. 

Ja vielä ohje Herkkukatilta, miten valkosuklaacanachesta tehdään kookospalloja:

Valkosuklaa-kookospallot (25 kpl) :

250 g valkosuklaata
0,75 dl kermaa
1½ dl kookoshiutaleita
(½-1 tl vaniljauutetta)

Rouhi suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja kaada se suklaarouheen päälle. Lisää tässä vaiheessa vaniljauute jos haluat käyttää sitä. Sekoittele kunnes se on tasaista ja suklaa on sulanut kokonaan kerman joukkoon. Lisää massaan kookoshiutaleet ja sekoita. Tasoita massan pinta, laita kelmu päälle ja laita jääkaappin jähmettymään noin tunnin ajaksi. 


Ota jähmettyneestä massasta noin teelusikallisen kokoisia annoksia ja pyörittele ne palloiksi. Kieritä pallot vielä kookoshiutaleissa. Laita jääkaappiin ja säilytä siellä kunnes tarvitset niitä myöhemmin. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...