Siirry pääsisältöön

Raparperimarenkipiiras


  1. Pohjataikina  28-30 cm vuokaan

    150 g margariinia
    1 dl sokeria
    2 munaa ( tai 1 muna ja 2 keltuaista)
    1/2 dl vaaleaa siirappia
    1 1/2 dl perunajauhoja (maissitärkkelys ja ohrakas käy myös)
    3 dl vehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta
    1 dl piimää tai kermaviiliä tai jogurttia tai ranskankermaa

    Sekoita vatkaimella pehmeä margariini ja sokeri, vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää siirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään.  Lisää kuivat aineet lastalla käsin sekoittaen vuorotellen piimän  kanssa. Kaada taikina voideltuun piirasvuokaan, levitä lastalla - voit muotoilla taikinasta myös reunat piiraaseen. 


    Raparperitäyte: (Myös omenaviipaleet raparperin tilalle tai mansikkaraparperihilloke käy)

    500 g raparperia pestynä ja paloiteltuna
    1 dl sokeria  tai fariinisokeria tai hillosokeria

    Lisää kattilan pohjalle aivan pieni tilkkanen vettä, raparperit ja sokeri ja kuumenna, kunnes raparperit ovat pehmeitä, mutta ne eivät saa hajota. Kuumentamisen voit tehdä mikrossakin kuvun alla. Hillosokerin kanssa raparperia keitetään 5-10 min ja raparperi hajoaa, Hillosokerilla keitetty hillo on jäähtyessään kiinteää.

    Ripottele vehnäjauhoja piirastaikinan päälle  sitomaan nestettä ja nostele raparperit lusikalla piiraan päälle lähes ilman nestettä. 

    Paista piirasta 175 asteisessa uunissa, kunnes piiraan reunat ovat kauniin vaalean ruskeat. 
  2. Marenkihuntu  raparperipiiraaseen:
  3. Tee marenkitäyte niin, että vatkain ja kulhot ovat kuivat ja puhtaat
    3 kananmunan valkuaista
    2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria
    1-2 tl sitruunanmehua 
    1 tl vanilliinisokeria

    Erottele valkuaiset ja keltuaiset tarkasti - pienikin keltuaismäärä estää marengin vaahtoutumisen. Kaada ensimmäisenä teräskulhoon noin teelusikallinen sitruunanmehua tai pyyhi kulhon sisäosa sitruunalla tai etikalla. Pieni happaman sitruunanmehun lisäys tekee marengista kiinteämpää.

     Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri tai tomusokeri ja vanilliinisokeri vatkaamisen loppuvaiheessa pieni määrä kerrallaan.  Marenki on valmis, kun se on niin kovaa, ettei se putoa kulhosta, vaikka käännät sen ylösalaisin. Marengin valmistuksesta enemmän asiaa K-kaupan ohjesivustossa. Jätä marenki odottamaan jääkaappiin. MIkäli marengin vatkaus epäonnistuu ja marenki jää hieman valuvaksi, voit kyllä käyttää sen piiraan päälle, mutta lopputulos ei ole niin kuohkea ja rapea kuin onnistunutta marenkia käytettäessä.

    Kovaa marenkia voit pursottaa esim ruusukkeiksi tai palloiksi piiraan päälle. 
    Levitä marenki kahden lusikan avulla "huippuja nostellen" piiraan päälle tai kuvioi se haarukalla tai pursota marengista kukkia pursotinterällä piiraan päälle. Ripottele päälle halutessasi mantelilastuja (tai pähkinärouhetta) ja paista miedossa esim 100- 150 asteisessa uunin lämmössä, kunnes marenki on vaaleaa ja rapeaa TAI käytä tohoa TAI käytä nopeasti kuumemmassa esim 225 asteisessa uunissa piiras, jolloin se saa aivan vähän ruskeaa väriä marengit pintaan. Marenkiin ei mielellään saisi tulla ruskeaa väriä, mutta tämä on  ulkonäkö kysymys ja mielipideasia. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja