Kirsikkahillon
ohje löytyy täältä, voit käyttää hapankirsikkaa, makeaa kirsikkaa tai suklaakirsikkaa.
Karviaishillon tein punaisista karviaisista niin, että niitä ei tarvinnut puhdistaa eli kyse oli nopeasta työtavasta :) Karviaisten maku on kirpakka, niistä saa ihanaa piirakkaa murotaikinapohjalle tai karviaissose käy pakastettuna tai hilloksi tehtynä aamupuuron silmäksi. Mieheni keräsi tänä vuonna karviaiset mustikkaharalla, jolloin pensaan piikit eivät pistele ja pensaat saa tyhjiksi mukavammassa työasennossa. Halutessaan marjat voi huuhdella, minä en koe tarvetta huuhdella oman puutarhan karviaisia.
Keräsimme marjat tarkoituksella siinä vaiheessa, kun osa karviaisista oli vielä raakoja - ne sisältävät pektiiniä, joka hyydyttää - samaa pektiiniä on hillosokerissa. Pektiiniä on paljon raaoissa kuorimarjoissa sekä omenoissa ja sitrushedelmissä. Marjojen kypsyessä niiden pektiinipitoisuus laskee. Mansikoissa, vadelmissa, kirsikoissa ja mustikoissa ei ole juurikaan pektiiniä. Raa'at marjat siis voivat korvata hillosokerin hyydyttämistehon, jos osa marjoista on raakoja, voi hillon keittää tavallisella sokerilla ja se hyytyy. Minä varmistin asiaa käyttämällä molempia.
Pese ensin lasipurkkeja, kuumenna ne katso ohje kirsikkahillon linkistä. Tein karviaishillon hillosokerin pakkausohjetta osin seuraten.
Karviaishillo
2 l punaisia karviaisia
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria
Valmistusohje
Keitä karviaiset vedessä pehmeiksi ja soseuta käsikäyttöisellä sosemyllyllä, jolloin karviaisten "roskat" jäävät myllyn sihtiin. Vaihtoehtoisesti voit ensin puhdistaa karviaiset, pehmentää niitä keittämällä ja soseuttaa ne monitoimikoneessa leikkuuterää käyttäen - tai voit jättää soseuttamatta karviaiset ja laittaa ne sellaisenaan hilloon - keitä silloin ne vähän pehmeiksi ja käytä vettä sen verran, ettei hillo pala kattilan pohjaan. Käytä mietoa lämpöä.
Lisää hillosokeri ja keitä vielä noin 10 minuuttia. Kuori vaahto pois. Annostele kuumiin purkkeihin. Täytä purkit piripintaan, sulje kuumennetulla kannella. Anna hillopurkkien jäähtyä ja pese ne ulkopuolelta sen jälkeen. Säilytä kylmässä, hillosokerin hyydytyskyky tulee esille vasta kylmäsäilytyksessä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: