Olen nyt kesällä ihastunut tällaisiin juustokakkuihin, joissa ei ole kermaa, vaan se korvataan jogurtilla. Kakkuun voi käyttää mitä vaan jogurttia, myös soijavalmisteita, mutta hyytymiseen vaikuttaa toki jogurtin paksuus. Suosittelen kreikkalaista jogurttia makeisiin leivonnaisiin ja turkkilaista jogurttia voileipäkakkuihin - mutta esim. tämän kakun tein turkkilaisella jogurtilla. Sama tuote on eri valmistajillakin, eri merkkisenä siis, erilaista koostumukseltaan.
Tässä ensummäisessä juustokakussa on vadelmia pisteinä töytteen väkussä ja kakun päällä, alla olevassa rahkakakun ohjeessa vain kakun päällä. Lisää juustokakkuja ja niiden koristeluehdotuksia instagramissani paivileipoo.
Tämä juustokakku on hyydytetty valkosuklaan avulla, jolloin liivatetta ei tarvitse laittaa - kakku jää pehmeäksi leikata, mutta kantaa hyvin marjojen painon. Lisäsin ohjeeseen myös sitruunaista makua - paitsi että se vahvistaa makua, niin happo vaikuttaa hyytymiseenkin. Lisään alle vielä vaihtoehdoksi yhden vuosikymmeniä käytössä olleen liivatteella hyydytettävän vaniljajuustokakun ohjeen.
Kakun rakenne on erilainen suklaalla ja liivatteella hyydytettynä, mutta kumpikin pysyy hyvin koossa myös yön yli jääkaapissa. Kerman korvaaminen jogurtilla tekee rakenteen vähän paksumman ja samettisemman tuntuiseksi verrattuna kermajuustokakkuun. Alla olevilla ohjeilla tehdyt kakut eivät ole kovin makeita.
Kesän lopulla on tuoreita marjoja tarjolla paljon ja onkin ihana koota niitä kakun päälle. Mietin kaadanko vielä kinuskikastiketta tai lakritsakastiketta marjojen päälle raitoina, mutta en raskinut, kun marjojen värit sellaisenaan ovat niin kauniit. Lisäksi koristeeksi voi laittaa syötäviä kukkia esim. krasseja tai kehäkukkaa - huuhtelen ne hyvin ja laitan kuivumaan talouspaperin päälle ylösalaisin ennen kakun päälle nostamista. Erilaiset lehdet - mintun lehtiä on kuvassa, karviaisen, vadelman ja herukoiden lehdet, mustikan varvut tai rosmariinin oksa sopivat myös koristeeksi.
Kuvassa olevan tomaattifetapiiraan ohje löytyy täältä.
Vadelma-jogurttijuustokakku
Kokoa kakku 24 sentin irtopohjavuoan reunaan, jonka voitelet vuokaspraylla tai öljyllä sisältä ja asetat suoraan tarjoilualustalle.
Pohja
150 g kaurakeksejä tai digestivejä tai muuta keksiä
50 g margariinia sulatettuna (jos käytät leipämargariinia, pohja ei kovetu)
Hienonna keksit esim. monitoimikoneen leikkuuterällä ja lisää sulatettu margariini, sekoita tasaiseksi ja painele seos lusikalla tai kaapimella kakkureunan pohjalle, tasoita reunat.
Täyte
500 g Rainbow vaniljatuorejuustoa tai Violaa
tai maustamatonta laktoositonta Philadelphiaa
400 g valkosuklaata (esim. Panda)
300 g eli 3 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1/2 dl sokeria
1-2 rkl sitruunan tai limen mehua (lisää ensin vain 1 rkl, maista)
1 tl vaniljasiirappia tai vähän vaniljatahnaa tai vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
2 tl vanilliinisokeria
Sulata suklaa matalalla teholla mikrossa ilman kupua 20-30 sekuntia kerrallaan, sekoita ja sulata, kunnes sekoittamalla saat massan tasaiseksi, anna jäähtyä hetki. Sekoita sähkövatkaimella mielellään huoneenlämpöiset tuorejuustot ja mausteet, lisää nopeasti vatkaimella sekoittaen mukaan valkosuklaa ja sen jälkeen mielellään huoneenlämpöinen jogurtti. Lämpötilaerot voivat saada aikaan suklaan rakeistumisen - seos paksunee nopeasti suklaan ansiosta, joten tässä täytyy olla nopea. Maista ja mausta lisää tarvittaessa.
Levitä täyte tasaisesti kakkuvuokaan (voit pudotella vähän vadelmia tai muita marjoja joukkoon, mutta ne eivät saa olla vetistyviä) , tasoita pinta ja laita jääkaappiin yöksi jähmettymään. Nosta seuraavana päivänä reuna varovasti ylöspäin, tarvittaessa voit ensin erottaa veitsellä reunan ja kakun yläosaa. Koristele marjoilla, syötävillä kukilla tai lehdillä. Tämä kakku oli parhaimmillaan kaksi vuorokautta valmistumisen jälkeen, joten voit tehdä ajoissa valmiiksi ja koristella ennen tarjoilua.
_________________________________________________________________
Rahkajuustokakku liivatteella hyydytettynä
Alla vielä liivatteella hyydytettävän vaniljan makuisen kakun ohje, jossa on raikas rahka-sitruunatäyte. Tavallisen rahkan voi tässäkin korvata vaniljarahkalla tai kreikkalaisella jogurtilla. Me olemme vuosikymmeniä tehneet kotona tätä rahkakakkua, tosin aiemmin ohjeet olivat suuremmalla liivatemäärällä, joten muokkasin ohjetta.
Kerma ja kaikki muu nestemäinen tuote vaatii juustokakussa liivatetta liivatepakkauksen ohjeen mukaan, ainakin yhden liivatteen nestedesiä kohden. Minä käytän leivonnassa isokokoista saksalaista Ewalds liivatetta, joka on vain hiukkasen tehokkaampaa kuin kaupoissa myytävät pikkuliivatteet. Lasken nestedesille yhden liivatteen juustokakussa, nestettä ei ole kylmässä jähmettyvä tuorejuusto, myös rahkalle ja kreikkalaiselle jugurtille liivatteen määrää voi vähentää - toistamalla samaa ohjetta saa säädettyä mieleisen määrän liivatetta. Jos käytät vaniljarahkaa, se on pehmeämpää kuin maustamaton ja vaatii yhden lisäliivatteen. Tein alla olevan ohjeen nyt tavallisella rahkalla ja neljällä Meiran liivatteella - kakusta tuli pehmeä ja koossa pysyvä, halutessasi voit käyttää liivatetta enemmän.
Rahkajuustokakku
Kokoa kakku 24 sentin irtopohjavuoan reunaan, jonka voitelet vuokaspraylla tai öljyllä sisältä ja asetat suoraan tarjoilualustalle.
Pohja
150 g kaurakeksejä tai digestivejä tai muuta keksiä
50 g margariinia sulatettuna (jos käytät leipämargariinia, pohja ei kovetu)
Hienonna keksit esim. monitoimikoneen leikkuuterällä ja lisää sulatettu margariini, sekoita tasaiseksi ja painele seos lusikalla tai kaapimella kakkureunan pohjalle, tasoita reunat.
Täyte
4-5 liivatelehteä
3/4 dl kiehuvaa vettä
2 dl vispikermaa
200 g Rainbow vaniljatuorejuustoa tai Viola vaniljatuorejuustoa
tai maustamatonta laktoositonta Philadelphiaa
500 g maustamatonta rahkaa ( tai vaniljarahkaa tai kreikkalaista jogurttia, mutta tarkista silloin liivatteen määrä) ,
2 dl sokeria
1 rkl sitruunan tai limen mehua
2 tl vaniljasiirappia tai vähän vaniljatahnaa tai tilalle vaniljasokeria
4 tl vanilliinisokeria
Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa eri astiassa tuorejuusto ja rahka sekaisin, lisää mausteet. Pehmitä liivatteet ensin kylmässä vedessä, lisää ne sitten juustoseokseen sähkövatkaimella vatkaten. Lisää lopuksi kerma lastalla nostellen ja sekoita tasaiseksi. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Mausteeksi käy hyvin manteliesanssia tai piparminttuesanssia tippa tai pari, mantelilikööri tms., jos haluat lisää makusävyjä.
Levitä täyte tasaisesti kakkuvuokaan, tasoita pinta ja laita jääkaappiin yöksi jähmettymään. Nosta seuraavana päivänä reuna varovasti ylöspäin, tarvittaessa voit ensin erottaa veitsellä reunan ja kakun yläosaa. Koristele marjoilla, syötävillä kukilla tai lehdillä.
HUOM. Puolikas ohjeen täytteestä sopii piirasvuokaan, joten molemmat ohjeet voi tehdä myös piirasvuokaan marjatorttuna
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: