Siirry pääsisältöön

Venäläinen omenasharlotka


Elokuulta alkaa  omenien satokausi puutarhassa ja samalla ihanien opmenaleivonnaisten aika. Omenaleivonnaisia n eri maissa erilaisia, Amerikassa Apple pie, jossa omenat ovat kahden taikinan välissä, Ranskassa Tarte tatin, jossa omenat ovat pohjalla, saksalaisilla on omenat Omenastruudelirullassa. Me suomalaiset teemme omenapiirakkaa, jossa omenat ovat päällä tai retroleivonnaisena keikauskakkua, jossa omenat ovat alimmaisena, mutta kun kakku keikautetaan ylösalaisin, ne ovatkin päällä. Norjalaisessa omenakakussa vuokaan laitetaan ensin taikinaa, sitten omenat, sitten taas taikinaa. Venäläisessä Sharlotkassa omenia on kakku täysi. 

Tämä Sharlotka on hyvin yksinkertainen tehdä - vuoka puolilleen omenakuutioita tai ohuita viipaleita ja sokerikakkutaikina päälle, useissa ohjeissa sokerikakkutaikinaan on lisätty voisulaa, niin myös tässä. Kakkutaikina kohoaa hyvin ja tasaisesti ilman leivinjauhetta, kunhan munavaahto on vatkattu hyvin, jauhot lisätään ilmavasti lastalla nostellen ja kakku paistetaan matalassa lämmössä.  Rasvan voi jättää pois, kakkutaikina sitoo omenat ilman sitäkin ja leivinjauhetta voi käyttää, jos haluaa - ohjeita on erilaisia.

Tarina kertoo, että sharlotkaa olisi tarjottu 1800-luvulla tsaari Aleksanteri I:lle Lontoossa - kenpä tietää, mutta tunnettua on se, että Pietari haluttiin mallikaupungiksi niin arkkitehtuurin, taiteen kuin ruoan suhteen - sen piti olla Euroopan portti Venäjälle. Pietariin tuotiin tsaarien aikaan paljon aarteita Euroopasta ja muualta maailmasta ja myöskin tunnetuimmat keittiömestarit Euroopasta haluttiin Pietariin kehittämään ruokakulttuuuria - Ranskahan oli tunnettu ruokakulttuurimaa tuolloin. Tsaarien aikaan venäläinen keittiö olikin yltäkylläinen ja monipuolinen varakkaalle luokalle, mutta tavallinen kansa eli vaatimattomasti itse ruoka-aineita kasvattaen. Tunnetut ohjeet ovat maailmalla kuitenkin varakkaampien pöydistä kulkeutuneet myös tavallisen kansan käyttöön ja osaksi kansakunnan kulttuuriperintöä.

Omenasharlotka


5-6 vihreää omenaa
3 kananmunaa
200 g tai 2 1/2 dl sokeria 
100 g voita tai margariinia - sulata
125 g eli 2 dl  jauhoja( voi käyttää 1/2dl enemmänkin, jolloin kiinteämpi kakku) 
2  tl vaniljasokeria
( 1 tl leivinjauhetta - voi jättää pois)

tomusokeria

Pese ja kuori omenat, poista siemenkodat. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja lämmitä uuni 175 asteeseen. Viipaloi ohuesti tai kuutio omenat ja laita ne  kakkuvuokaan.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lopuksi pikaisesti sekoittaen sulatettu voi.  Lisää kuivat aineet eli jauhot munavaahdon joukkoon sihdin läpi ja varovasti lastalla nostellen .

Kaada taikina omenien päälle ja sekoita kevyesti, jotta taikina valuu joka paikkaan. Paista noin 50 minuuttia 175 asteisessa kiertoilmauunissa uunin alaosassa - jos kakun pinta alkaa tummua, peitä se leivinpaperilla. Tavallisessa uunissa kakun voi siirtää puolivälissä paistoa uunin keskiosaan.

Lisää jäähtyneen kakun päälle tomusokeria siivilän läpi. Jäähdytä yön yli jääkaapissa. Tarjoa kakku jäähtyneenä kermavaahdon tai jäätelön kera - ihastutko yhtä kovasti kakkuun, mitä tsaari ihastui - ehkä tämä  ohje jää sinunkin reseptikansioosi.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja