Tämä Sharlotka on hyvin yksinkertainen tehdä - vuoka puolilleen omenakuutioita tai ohuita viipaleita ja sokerikakkutaikina päälle, useissa ohjeissa sokerikakkutaikinaan on lisätty voisulaa, niin myös tässä. Kakkutaikina kohoaa hyvin ja tasaisesti ilman leivinjauhetta, kunhan munavaahto on vatkattu hyvin, jauhot lisätään ilmavasti lastalla nostellen ja kakku paistetaan matalassa lämmössä. Rasvan voi jättää pois, kakkutaikina sitoo omenat ilman sitäkin ja leivinjauhetta voi käyttää, jos haluaa - ohjeita on erilaisia.
Tarina kertoo, että sharlotkaa olisi tarjottu 1800-luvulla tsaari Aleksanteri I:lle Lontoossa - kenpä tietää, mutta tunnettua on se, että Pietari haluttiin mallikaupungiksi niin arkkitehtuurin, taiteen kuin ruoan suhteen - sen piti olla Euroopan portti Venäjälle. Pietariin tuotiin tsaarien aikaan paljon aarteita Euroopasta ja muualta maailmasta ja myöskin tunnetuimmat keittiömestarit Euroopasta haluttiin Pietariin kehittämään ruokakulttuuuria - Ranskahan oli tunnettu ruokakulttuurimaa tuolloin. Tsaarien aikaan venäläinen keittiö olikin yltäkylläinen ja monipuolinen varakkaalle luokalle, mutta tavallinen kansa eli vaatimattomasti itse ruoka-aineita kasvattaen. Tunnetut ohjeet ovat maailmalla kuitenkin varakkaampien pöydistä kulkeutuneet myös tavallisen kansan käyttöön ja osaksi kansakunnan kulttuuriperintöä.
Omenasharlotka
5-6 vihreää omenaa
3 kananmunaa
200 g tai 2 1/2 dl sokeria
100 g voita tai margariinia - sulata
125 g eli 2 dl jauhoja( voi käyttää 1/2dl enemmänkin, jolloin kiinteämpi kakku)
2 tl vaniljasokeria
( 1 tl leivinjauhetta - voi jättää pois)
tomusokeria
Pese ja kuori omenat, poista siemenkodat. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja lämmitä uuni 175 asteeseen. Viipaloi ohuesti tai kuutio omenat ja laita ne kakkuvuokaan.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lopuksi pikaisesti sekoittaen sulatettu voi. Lisää kuivat aineet eli jauhot munavaahdon joukkoon sihdin läpi ja varovasti lastalla nostellen .
Kaada taikina omenien päälle ja sekoita kevyesti, jotta taikina valuu joka paikkaan. Paista noin 50 minuuttia 175 asteisessa kiertoilmauunissa uunin alaosassa - jos kakun pinta alkaa tummua, peitä se leivinpaperilla. Tavallisessa uunissa kakun voi siirtää puolivälissä paistoa uunin keskiosaan.
Lisää jäähtyneen kakun päälle tomusokeria siivilän läpi. Jäähdytä yön yli jääkaapissa. Tarjoa kakku jäähtyneenä kermavaahdon tai jäätelön kera - ihastutko yhtä kovasti kakkuun, mitä tsaari ihastui - ehkä tämä ohje jää sinunkin reseptikansioosi.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: