Huomasin jo ennen joulua tämän Kotilieden ohjeen, jossa yhdistyy karpaloiden happamuus ja valkosuklaan makeus - ohje oli ihana sikäli, että karpalot maistuvat tässä juuri sopivan makeilta eikä valkosuklaakaan ollut liian makeaa. Koska kotona ei ollut vaniljakastiketta, käytin vispikermaa ja osan siitä korvasin vaniljatuorejuustolla, eli alla muuntamani ohje. Tämä valmistui pikaisesti, kun jäähdytin kattilassa keitettyä karpaloseosta ensin hetken laittamalla kattilan kylmään vesialtaaseen ja sitten kaadoin karpalohyytelön laseihin, valkosuklaaseos päälle ja muutamaksi minuutiksi lasit pakastimeen.
Karpalo-valkosuklaa jälkiruoka 2:lle
1,5 dl karpaloita tai puolukoita
1/4 dl vettä
1/2 dl hyytelösokeria
päälle:
50 g valkoista suklaata
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kuohukermaa ( tai vispikermaa, jonka joukossa voi olla pari ruokalusikallista vaniljatuorejuustoa)
ripaus sokeria ja vanilliinisokeria tarvittaessa
pinnalle:
suklaarouhetta esim. dajm tai wiener nougat tai tummaa suklaata, koristeeksi esim. mintunlehti tai rosmariinin oksan pää
Keitä 2-3 minuuttia kattilassa karpaloita ja vettä, lisää joukkoon hyytelösokeri ja kiehauta uudelleen - laita kattila kylmään vesihauteeseen esim. tiskialtaaseen. Jos seos ei ala hyytyä, voit lisätä hyytelösokeria, kiehauttaa ja jäähdyttää uudelleen.
Kaada tarjoilumaljoihin ja anna jäähtyä - voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla lasit pakastimeen muutamaksi minuutiksi.
HUOM: Jos karpaloseos on kuumaa, voi lämpötilaerot halkaista lasin, laita silloin metallisusikka lasiin kaataessasi karpaloseoksen lasiin, metalli johtaa lämpöä ja lasi pysyy ehjänä. Varo voimakkaita lämpötilaeroja myös pakastimeen laittaessasi.
Sulata suklaa 30 sekunnin jaksoissa mikrossa miedolla lämmöllä (360? ) ja sekoita joka jakson jälkeen suklaata, anna jäähtyä hetken. Vaahdota vaniljakastike tai kerma ja vatkaa valkosuklaa joukkoon - älä vatkaa liikaa, jotta seoksesta ei tule liian paksua, silloin sitä on vaieka saada valutettua lasiin kauniisti. Jos seos paksunee liikaa, voit sekoittaa joukkoon lisää vaniljakastiketta tai kermaa.
Kaada seos karpalohyytelön päälle ja korista suklaarouheella.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: