Makuasioita... leivätkin ❤️. Minähän niin mielelläni maistelen leipiä matkatessani. Maistoin Jämsässä äskettäin Viipurilaisen kotileipomon pieniä hapanjuurileipiä ja se maku vei mennessään, ihan kuin on Kuhmoisten Hanki leipomon ruisleipä tehnyt vuosia sitten. Maku, joka jäi mieleeni niin, että haluan palata sen ääreen! Eipä muuta kun tunnistamaan, arvailemaan ja kotona kokeilemaan... niin syntyi tämä resepti...ja ai että kuinka hyvää, vaikka on ehkä aivan erilainen kuin työn liikkeelle laittanut leipä.
Siemenleipäset
- 100 g aktiivista juurta (= 40% jauhojen määrästä. Jos kohotat jääkaapissa yön yli riittää 50 g aktiivista juurta)
- 325 - 360 g huoneenlämpöistä vettä (65 tai 72%)
- 500 g jauhoja (100 % - tästä 50-100g spelttijauhoa ja ohrajauhoa TAI sämpyläjauhoa, loput vehnäjauhoa)
- 8 g suolaa
- Noin 2-3 dl auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä ja spelttihiutaleita sekä uutisruisrouhetta - kaltataan etukäteen noin 15 min. kiehuvassa vedessä ja siivilöidään
Sekoita ainekset keskenään, lisää siemenseos siivilöitynä ja lämpimänä. Taikina saa olla paksuudeltaan juuri kulhon laidoista irtoava, mutta pehneä - tarkista jauhojen määrää tarvittaessa.
Taikinaa voi taitella, mutta se ei ole tässä välttämätöntä, voit jättää väliinkin ja vain kohottaa taikinaa. Anna taikinan tekeytyä taikinakulho muovilla tai silikoonimatolla suojattuna noin puoli tuntia. Nosta sitten taikinan reunoja taikinan päälle neljältä sivulta ( vaikka se pallo onkin, ajattele se neliönä :). Anna tekeytyä taas puoli tuntia, Taittele eli nosta reunoja taikinan päälle vielä kerran.
Anna taikinan kohota huoneen lämmössä muovin alla niin, että kohotusaika taikinan aloittamisesta on yhteensä 3-4 tuntia.
Laita leivontapöydälle silikoonialusta ja leivinpaperi. Kumoa taikina vähäeleisesti lastalla auttaen paperin päälle, älä riko sitkoverkostoa. Venyttele ja taputtele taikina noin sentin (tai alle?) paksuiseksi levyksi. Laita päälle leivinliina ja muovi, anna kohota esim. 2-3 tuntia.
Kuumenna kivi uunissa 200 asteessa noin tunnin verran ennen paistamista. Suihkuta leipien pinta vedellä, ripottele päälle siemeniä ja suihkuta vielä vettä, jotta siemenet kiinnittyvät pintaan.
Paista leipiä kiertoilmassa 200 asteessa noin 15- 20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin vaalean ruskeita. Jos peität valmiit leivät leivinliinalla tai foliolla uunista ottamisen jälkeen, kuori pehmiää. Hapanjuurileivälle tyypillistä on rapea, kova kuori, mutta makuasia sekin ja kaikki eivät voi syödä kovakuorista, joten valitse toimintatapasi.
Valmiit leivät halkaisin, ne ovat siten rouheisia, ohuita, kuoresta saa paljon suutuntumaa. Erityisen hyvää hapanjuurileipä on mielestäni juuston kera, suosittelen tämän seuraksi esim. Valion Kreiviä tai Ritaria. Ihania makuja 😊
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: