Siirry pääsisältöön

Siemenleipäset hapanjuurella, helppo ohje







Makuasioita... leivätkin ❤️. Minähän niin mielelläni maistelen leipiä matkatessani. Maistoin Jämsässä äskettäin Viipurilaisen kotileipomon pieniä hapanjuurileipiä ja se maku vei mennessään, ihan kuin on Kuhmoisten Hanki leipomon ruisleipä tehnyt vuosia sitten. Maku, joka jäi mieleeni niin, että haluan palata sen ääreen! Eipä muuta kun tunnistamaan, arvailemaan ja kotona kokeilemaan... niin syntyi tämä resepti...ja ai että kuinka hyvää, vaikka on ehkä aivan erilainen kuin työn liikkeelle laittanut leipä. 


Siemenleipäset

  • 100 g aktiivista juurta (= 40% jauhojen määrästä. Jos kohotat  jääkaapissa yön yli riittää 50 g aktiivista juurta)
  • 325 - 360 g huoneenlämpöistä vettä (65 tai 72%)
  • 500 g jauhoja (100 %  - tästä 50-100g spelttijauhoa ja ohrajauhoa TAI sämpyläjauhoa, loput vehnäjauhoa)
  • 8 g suolaa
  • Noin 2-3 dl auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä ja spelttihiutaleita sekä uutisruisrouhetta - kaltataan etukäteen noin 15 min. kiehuvassa vedessä ja siivilöidään 


Sekoita ainekset keskenään, lisää siemenseos siivilöitynä ja lämpimänä. Taikina saa olla paksuudeltaan juuri kulhon laidoista irtoava, mutta pehneä - tarkista jauhojen määrää tarvittaessa. 

Taikinaa voi taitella, mutta se ei ole tässä välttämätöntä, voit jättää väliinkin ja vain kohottaa taikinaa. Anna taikinan tekeytyä taikinakulho muovilla tai silikoonimatolla suojattuna noin puoli tuntia. Nosta sitten taikinan reunoja taikinan päälle neljältä sivulta ( vaikka se pallo onkin, ajattele se neliönä :). Anna tekeytyä taas puoli tuntia, Taittele eli nosta reunoja taikinan päälle vielä kerran.

Anna  taikinan kohota huoneen lämmössä muovin alla niin, että kohotusaika taikinan aloittamisesta on yhteensä 3-4 tuntia. 

Laita leivontapöydälle silikoonialusta ja leivinpaperi. Kumoa taikina vähäeleisesti lastalla auttaen paperin päälle, älä riko sitkoverkostoa. Venyttele ja taputtele taikina noin sentin (tai alle?) paksuiseksi levyksi. Laita päälle leivinliina ja muovi, anna kohota esim. 2-3 tuntia. 

Kuumenna kivi uunissa 200 asteessa noin tunnin verran ennen paistamista. Suihkuta leipien pinta vedellä, ripottele päälle siemeniä ja suihkuta vielä vettä, jotta siemenet kiinnittyvät pintaan. 

Paista leipiä kiertoilmassa 200 asteessa noin 15- 20  minuuttia, kunnes ne ovat kauniin vaalean ruskeita. Jos peität valmiit leivät leivinliinalla tai foliolla uunista ottamisen jälkeen, kuori pehmiää. Hapanjuurileivälle tyypillistä on rapea, kova kuori, mutta makuasia sekin ja kaikki eivät voi syödä kovakuorista, joten valitse toimintatapasi.

Valmiit leivät halkaisin, ne ovat siten rouheisia, ohuita, kuoresta saa paljon suutuntumaa. Erityisen hyvää hapanjuurileipä on mielestäni juuston kera, suosittelen tämän seuraksi esim. Valion Kreiviä tai Ritaria. Ihania makuja 😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja