Siirry pääsisältöön

Sitruunamutakakku 1 - 2 - 3 vertailussa


Ohje 2 vasen, ohje 1 oikea

Onko sitruunamutakakku tuttu sinulle? Minä tunsin tumman suklaisen mutakakun ja valkosuklaamutakakun, ruotsalaisen kladkakakan eli kaakaolla tehtävän mutakakun, mikromutakakunkin, mutta ihanaa sitruunaista mutakakkua maistoin vasta työkaverini tekemänä ja kun ohjetta en kysynyt, niin kokeiluunhan tämä meni! 

Taikina on erittäin helppo tehdä, sillä ainekset vain sekoitetaan yhteen.  Mutakakkutaikinaa voi maustaa esim. mintulla tai marjoilla. Mutakakun paistoaika 175-200 asteessa on vain 15-20 minuuttia ja tavoitteena on, ettei sisus täysin kypsy, vaan jää tahmean kosteaksi, tikkuun saa vähän tarttua taikinaa uunista otettaessa - makuasia mikä on sopiva kypsyys:) Jos kakun jättää kuumaan vuokaan jäähtymään, se kypsyy vielä hetken siinä - siksi jotkut paistavat vain 12 minuuttia mutakakkuja. Joissain ohjeissa on leivinjauhetta, useissa ei. 

Sitruunamutakakku on helpompi irrottaa vuoasta, jos se on haalea - näin vuoan reunojen voitelu vuokaspraylla ja pohjalle leivinpaperi riittää. Jos jäähdytät kakun vuoassa, etenkin paksummalle kakulle on hyvä tehdä niin, silloin kannattaa vuorata sekä vuoan pohja että reunat leivinpaperilla ennen taikinan kaatamista vuokaan. rasva, sokeri ja sitruunanmehu muodostavat kuitenkin uunissa vuoan reunoihin hankalasti puhdistettavaa seosta. Suklaamutakakkuja suositellaan tarjottavan vähän lämpimänä, sitruunamutakakun pitäisi olla jääkaapissa yön yli - makuasioita nämäkin.

Mutakakun voi tehdä gluteenittomana korvaamalla vehnäjauhon gluteenittomalla vaalealla jauhoseoksella, esim. Viljatuotteen tai Semperin. Gluteenitonta jauhoa kannattaa kannattaa käyttää  kakkutaikinassa vähän enemmän kuin vehnäjauhoa, mutta yleensä samallakin määrällä onnistuu hyvin.

Mutakakun voi tarjota jäätelön kera, kermavaahdon kera (mausta fariinisokerilla tai inkiväärillä tutun vaniljan sijaan) tai kreikkalaisen tai turkkilaisen jogurtin kera jonka maustat sokereilla, sitruunamehulla ja lemon curdilla tai vaniljalla.

Kokeilin kolmea eri ohjetta ruotsalaisten suosimaan sitruunamutakakkuun, kirjaan tänne ne kaikki ja kerron lopussa huomioitani. Mikä maistuu/maistuisi sinulle? Oletko kokeillut?

Iltalehti kehuu parhaaksi sitruunamutakakuksi ohjetta 1 vuonna 2022.


Sitruunamutakakku 1 


150 g voita tai margariinia
2 luomusitruunaa
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa


Kuumenna uuni  175 asteeseen ja sprayaa piirakkavuoka tai pitkän mallinen kakkuvuoka vuokaspraylla. Tein ohjeen 1,5 kertaisena ja 2,5 cm korkean kakun kahteen pitkänmalliseen vuokaan.

Sulata voi. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori hienoksi raasteeksi. Lisää raastettu sitruunankuori voisulaan ja purista sitruunoiden mehu mukaan.

Lisää kaikki loput ainekset - sokeri, jauhot, vaniljasokeri ja kananmunat - ja sekoita ainekset yhteen. Kaada taikina piirakkavuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Kumoa kakku vuoasta lämpimänä ja anna sen jäähtyä kunnolla. Koristele paistamisen jälkeen tomusokerilla tai lumisokerilla, joka ei sula kosteuden tai lämmön vaikutuksesta niin helposti kuin tomusokeri.

Käytin tähän toisen munan tilalle 2 keltuaista, en tiedä vaikuttiko se, mutta kun vehnäjauhoja on näin vähän, kakusta tuli vetisen tahmea ja pehmeä. Kakku jäähdytetään kylmässä ennen tarjoilua. Meidän makutestaajilla tämä jäi osalla kolmossijalle, osalla tämä oli voittajamaku. Itse lisäisin tähän ohjeeseen vehnäjauhojen määrää - laittaisin 2-21/2 dl jauhoja.


Sitruunamutakakku 2 


100 g  Sunnuntaimargariinia tai voita 
200 g  valkosuklaata
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3  kananmunaa
3 dl  vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori

Sulata rasva mikrossa kuvun alla, lisää siihen paloiteltu suklaa, laita kansi päälle ja sekoita tasaiseksi noin 5 minuutin kuluttua, kun suklaa on lähes sulanut.
Anna suklaasulan jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää sokerit. Vatkaa kevyesti joukkoon munat. Lisää jauho-leivinjauheseos sekä sitruunan mehu ja raastettu kuori sekoittamalla lastalla. Sekoita tasaiseksi.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjalle, sprayaa tai voitele vuoan reunat. Levitä taikina vuokaan. Minä tein tästä taikinasta 2 kakkua pitkänomaisiin kakkuvuokiin.
Paista kakku uunin keski- tai alaosassa kiertoilmalla noin 180 asteessa n. 15 min - minä paistoin pitempään. Kypsä mutakakku on pinnalta ja reunoilta kypsä, mutta sisältä pehmeä.
Anna kakun jäähtyä hetki. Irrota vuoan reunaosa. Siirrä kakku tarjoiluvadille.

Tein tämän kakun myös korvaten yhden munan kahdella keltuaisella - valkuaistakin pitää kakkupohjassa olla, mutta pienen osan voi korvata keltuaisilla maun tai rakenteen kärsimättä. Minulla jää keltuaisia paljon ylimääräisiä esim. macaronien leivonnassa. Paistoin kakun liian kuivaksi ja tässä kakussa ei juuri sitruuna maistunut - kannattaa lisätä 1-2 rkl lemon curdia taikinaan. Kakun leivinjauhe ja jauhojen määrä teki rakenteesta kuivakakkumaisen - turvallinen, hyvä maku. Varo paistamasta liian kauan tätä kakkua, ettei tule liian kuiva tulos.



                   Kuvassa ohjeella 3 tehty kakku

Sitruunamutakakku 3


Ohje Annin uunista blogista, noin 8:lle, tee 18-20 sentin pyöreään vuokaan tai pitkän malliseen vuokaan

150 g voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 isoa kananmunaa
1 tl vanilja-aromia
1 sitruunan kuori
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl lemon curdia tai sitruunakreemiä
2,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja vuoraa kakkuvuoka (pyöreä tai neliö) leivinpaperilla.  Sulata rasva ja jätä jäähtymään.

Mittaa kulhoon sokerit, munat, vanilja, sitruunan mehu sekä kuori ja lemon curd. Kaada viimeisenä sekaan sula jäähtynyt voi ja sekoita nopeasti. Lisää jauhot ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia, kunnes mutakakku näyttää kypsältä, mutta on vielä keskeltä pehmeä. 
Jäähdytä mutakakkua paistovuoassa pari tuntia tai laita se jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.  Kakun maku syvenee ajan kanssa. 

Tätä ohjetta pidimme useimmat parhaana, tosin minun makuuni lemon curdia saisi olla enemmän ja jos sitä lisää ruokalusikallisen, laittaisin vastaavasti vehnäjauhoakin ruokalusikallisen lisää. Mietin myös, että kirpakkuutta ja mehukkuutta lisäisi valmiin kakun päälle valutettu sitruunanmehu. 

Alla kuvia kakkujen rakenteesta, johon paistoaika ja jauhojen ja nesteen suhde vaikuttaa:



Ohjeen 2 kakku vasen, ohjeen 1 oikea


Ohjeen 3 kakun rakenne kahdessa alimmassa kuvassa



Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...