Siirry pääsisältöön

Mansikkaraparperijäätelö




Jäätelön valmistus on kai keittiön nopein ja helpoin työ 😊, ainekset vatkataan sekaisin, tarkistetaan maku ja pakastetaan jäätelö. Perusmassaan kuuluu 4-6 dl kermaa - käytän vispikermaa - 1 prk kondensoitua maitoa ja jokin makuaine. Ehdottomasti parempi suutuntuma ja maku tulee lisäämällä joukkoon vähän esim 100 - 200 g tuorejuustoa tai 1- 2 dl jogurttia. Pieni määrä esim 2 tl - 1/2 dl glukoosisiirappia helpottaa jäätelön leikkaamista, mutta ei ole välttämätöntä. Makuaineita voi vaihdella. Anna jäätelön olla hetki huoneenlämmössä ennen tarjoamista, niin se on helpompi leikata.

Jäätelöohjeita on blogissani paljon täällä  allekkain 😀. Tässä mansikka-raparperijäätelön ohje - toki voi käyttää valmishilloakin tai jättää hillon pois tai korvata sen vaikka suklaamuruilla.

Mansikkaraparperijäätelö


Mansikkaraparperihillo 

Puolikas annoskin riittää hilloraidoiksi jäätelöön 

250 g mansikoita ja pestyä, pilkottua punaista raparperia
Noin 2 rkl vettä kattilan pohjalle
125 g hillosokeria 

Kuumenna marjat ja raparperi kattilassa, lisää sokeri ja keittele keskilämmöllä samalla sekoitellen noin 10 minuuttia, kunnes raparperit ja marjat ovat hajonneet ja hillo paksunee. Anna jäähtyä kylmässä, jotta se jähmettyy.

Jäätelö


2 prk eli 5 dl mansikkakermaa
1 prk kondensoitua maitoa
2-3 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl glukoosisiirappia
2 tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria

Vatkaa kermaa, jätä se aivan pehmeäksi, vaahdoksi, lisää muut aineet ja sekoita sähkävatkaimella. Maista ja tarvittaessa lisää makeutta tai kirpeyttä saat sitruunanmehulla.

Annostele massa kerroksittain hillon kera muovirasiaan tai jäätelöpurkkeihin, joita myy esim Prismat ja Keskon tukku.  Pakasta yön yli ja tarjoa herkkua ystäville 😀

Tähän ohjeeseen inspiroi päivä mansikkamaalla ja Valion mansikkakermasta koottu jäätelöohje

Maidoton versio ohjeesta: .
Kernan tilalle soijavispi tai kauravispi, samoin jogurtti ja kondensoidun maidon tilalle kookosversio. Kookos maistuu vähän lopputuloksessa, ei paljoakaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...