Siirry pääsisältöön

Mustikkapiirakka ja kirsikkapiirakka kondensoidulla maidolla


Mustikkapiirakka ja kirsikkapiirakka kondensoidulla maidolla

(ohjetta päivitetty 14.8.22) 

Pohja
Annos on tarkoitettu isoon piirasvuokaan halk. 30 cm
2x annoksesta tulee 3 pientä piirasvuokaa

125 g voita tai margariinia
1 dl - 11/2 dl sokeria
1 kananmuna ( tai 2 ks. Ohje) 
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte
3 dl  kondensoitua maitoa = 1 prk
2 dl kermaa (parasta ennen päiväys saa olla vanhakin) tai kermaviiliä tai kermarahkaa
2 tl  limemehua
2 kananmunaa
2 tl vehnäjauhoa
2 tl  vaniljasokeria

Pinnalle
Kirsikoita, joista kivi on poistettu tai pensasmustikoita tai mustikoita

Valmistus

Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin. 
Lisää kananmunat hyvin vatkaten. Huom. Ohje on murea murotaikina. Jos tahdot kakkumaisen pehmeämmän pohjan, käytä 2 kananmunaa taikinaan!  Taikinan juoksettuminen eli rakeistuminen tässä vaiheessa ei haittaa lopputulosta. 
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kevyesti taikina tasaiseksi.

Sprayaa vuoka vuokaspraylla tai voitele rasvalla ja jauhota. Painele taikina halkaisijaltaan suuren piirasvuokaan tai  irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille jauhojen avulla. 

Sekoita täyteaineet keskenään tasaiseksi seokseksi. Levitä pohjan  päälle täyteseos ja ripottele marjoja pinnalle. Voit ripotella marjat sittenkin, kun piiras on hetken aikaa jo paistunut - niin marjat pysyvät varmemmin pinnassa. 

Paista 175-200  asteessa kiertoilmalla uunin alaosassa noin 30 minuuttia, kunnes piiraan pinta on hyytynyt, tasalämmöllä lämpö voi olla 200 astetta. Piiraan päällisen saa pysymään vaaleampana kuin kuvassani on, kun suojaa piiraan paiston loppuosassa pinnan leivinpaperilla tai piiraan päälle ylösalaisin käännetyllä uunipellillä. 

Kondensoitu maito sisältää laktoosia. Pullahiiren ohjeella voit tehdä itse laktoositonta kondensoitua maitoa. 

Anna jäähtyä hyvin ennen herkuttelua! 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...