Mustikkapiirakka ja kirsikkapiirakka kondensoidulla maidolla
(ohjetta päivitetty 14.8.22)
Pohja
Annos on tarkoitettu isoon piirasvuokaan halk. 30 cm
2x annoksesta tulee 3 pientä piirasvuokaa
125 g voita tai margariinia
1 dl - 11/2 dl sokeria
1 kananmuna ( tai 2 ks. Ohje)
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Täyte
3 dl kondensoitua maitoa = 1 prk
2 dl kermaa (parasta ennen päiväys saa olla vanhakin) tai kermaviiliä tai kermarahkaa
2 tl limemehua
2 kananmunaa
2 tl vehnäjauhoa
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle
Kirsikoita, joista kivi on poistettu tai pensasmustikoita tai mustikoita
Valmistus
Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin.
Lisää kananmunat hyvin vatkaten. Huom. Ohje on murea murotaikina. Jos tahdot kakkumaisen pehmeämmän pohjan, käytä 2 kananmunaa taikinaan! Taikinan juoksettuminen eli rakeistuminen tässä vaiheessa ei haittaa lopputulosta.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kevyesti taikina tasaiseksi.
Sprayaa vuoka vuokaspraylla tai voitele rasvalla ja jauhota. Painele taikina halkaisijaltaan suuren piirasvuokaan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille jauhojen avulla.
Sekoita täyteaineet keskenään tasaiseksi seokseksi. Levitä pohjan päälle täyteseos ja ripottele marjoja pinnalle. Voit ripotella marjat sittenkin, kun piiras on hetken aikaa jo paistunut - niin marjat pysyvät varmemmin pinnassa.
Paista 175-200 asteessa kiertoilmalla uunin alaosassa noin 30 minuuttia, kunnes piiraan pinta on hyytynyt, tasalämmöllä lämpö voi olla 200 astetta. Piiraan päällisen saa pysymään vaaleampana kuin kuvassani on, kun suojaa piiraan paiston loppuosassa pinnan leivinpaperilla tai piiraan päälle ylösalaisin käännetyllä uunipellillä.
Kondensoitu maito sisältää laktoosia. Pullahiiren ohjeella voit tehdä itse laktoositonta kondensoitua maitoa.
Anna jäähtyä hyvin ennen herkuttelua!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: