Siirry pääsisältöön

Mustikkapiirakka ja kirsikkapiirakka kondensoidulla maidolla


Mustikkapiirakka ja kirsikkapiirakka kondensoidulla maidolla

(ohjetta päivitetty 14.8.22) 

Pohja
Annos on tarkoitettu isoon piirasvuokaan halk. 30 cm
2x annoksesta tulee 3 pientä piirasvuokaa

125 g voita tai margariinia
1 dl - 11/2 dl sokeria
1 kananmuna ( tai 2 ks. Ohje) 
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte
3 dl  kondensoitua maitoa = 1 prk
2 dl kermaa (parasta ennen päiväys saa olla vanhakin) tai kermaviiliä tai kermarahkaa
2 tl  limemehua
2 kananmunaa
2 tl vehnäjauhoa
2 tl  vaniljasokeria

Pinnalle
Kirsikoita, joista kivi on poistettu tai pensasmustikoita tai mustikoita

Valmistus

Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin. 
Lisää kananmunat hyvin vatkaten. Huom. Ohje on murea murotaikina. Jos tahdot kakkumaisen pehmeämmän pohjan, käytä 2 kananmunaa taikinaan!  Taikinan juoksettuminen eli rakeistuminen tässä vaiheessa ei haittaa lopputulosta. 
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kevyesti taikina tasaiseksi.

Sprayaa vuoka vuokaspraylla tai voitele rasvalla ja jauhota. Painele taikina halkaisijaltaan suuren piirasvuokaan tai  irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille jauhojen avulla. 

Sekoita täyteaineet keskenään tasaiseksi seokseksi. Levitä pohjan  päälle täyteseos ja ripottele marjoja pinnalle. Voit ripotella marjat sittenkin, kun piiras on hetken aikaa jo paistunut - niin marjat pysyvät varmemmin pinnassa. 

Paista 175-200  asteessa kiertoilmalla uunin alaosassa noin 30 minuuttia, kunnes piiraan pinta on hyytynyt, tasalämmöllä lämpö voi olla 200 astetta. Piiraan päällisen saa pysymään vaaleampana kuin kuvassani on, kun suojaa piiraan paiston loppuosassa pinnan leivinpaperilla tai piiraan päälle ylösalaisin käännetyllä uunipellillä. 

Kondensoitu maito sisältää laktoosia. Pullahiiren ohjeella voit tehdä itse laktoositonta kondensoitua maitoa. 

Anna jäähtyä hyvin ennen herkuttelua! 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja