Siirry pääsisältöön

Mustikkapiirakka ja kirsikkapiirakka kondensoidulla maidolla


Mustikkapiirakka ja kirsikkapiirakka kondensoidulla maidolla

(ohjetta päivitetty 14.8.22) 

Pohja
Annos on tarkoitettu isoon piirasvuokaan halk. 30 cm
2x annoksesta tulee 3 pientä piirasvuokaa

125 g voita tai margariinia
1 dl - 11/2 dl sokeria
1 kananmuna ( tai 2 ks. Ohje) 
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte
3 dl  kondensoitua maitoa = 1 prk
2 dl kermaa (parasta ennen päiväys saa olla vanhakin) tai kermaviiliä tai kermarahkaa
2 tl  limemehua
2 kananmunaa
2 tl vehnäjauhoa
2 tl  vaniljasokeria

Pinnalle
Kirsikoita, joista kivi on poistettu tai pensasmustikoita tai mustikoita

Valmistus

Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin. 
Lisää kananmunat hyvin vatkaten. Huom. Ohje on murea murotaikina. Jos tahdot kakkumaisen pehmeämmän pohjan, käytä 2 kananmunaa taikinaan!  Taikinan juoksettuminen eli rakeistuminen tässä vaiheessa ei haittaa lopputulosta. 
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita kevyesti taikina tasaiseksi.

Sprayaa vuoka vuokaspraylla tai voitele rasvalla ja jauhota. Painele taikina halkaisijaltaan suuren piirasvuokaan tai  irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille jauhojen avulla. 

Sekoita täyteaineet keskenään tasaiseksi seokseksi. Levitä pohjan  päälle täyteseos ja ripottele marjoja pinnalle. Voit ripotella marjat sittenkin, kun piiras on hetken aikaa jo paistunut - niin marjat pysyvät varmemmin pinnassa. 

Paista 175-200  asteessa kiertoilmalla uunin alaosassa noin 30 minuuttia, kunnes piiraan pinta on hyytynyt, tasalämmöllä lämpö voi olla 200 astetta. Piiraan päällisen saa pysymään vaaleampana kuin kuvassani on, kun suojaa piiraan paiston loppuosassa pinnan leivinpaperilla tai piiraan päälle ylösalaisin käännetyllä uunipellillä. 

Kondensoitu maito sisältää laktoosia. Pullahiiren ohjeella voit tehdä itse laktoositonta kondensoitua maitoa. 

Anna jäähtyä hyvin ennen herkuttelua! 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...