Siirry pääsisältöön

Pullat mansikkahillolla ja vaniljakreemillä





Kaupallinen yhteistyö @Mauste-Sallinen Oy:n kanssa. Sain Sallisen
 tuotteita kokeiltavaksi  ja leivontareseptien kehittelyyn. Käytin pullissa vaniljakreemijauhetta - huomaathan, että eri valmistajien tuotteissa vaniljakreemijauheen annostelussa on eroa, valitse siis reseptissä mainittu  tuote.
 

Pullataikina hiivalla 

½ l maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
1 ½ tl suolaa
1 1/2 - 2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
900g eli noin 14 dl  vehnäjauhoja 
150 –200 g voita tai leivontamargariinia 

Jos teet taikinan käsin, sekoita se lastalla, käsiä ei tarvitse laittaa taikinaan. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva murustellen se maitoon ja kananmuna ja sokeri, sekoita hyvin vispilällä. Lisää mausteet ja yli puolet jauhoista, sekoita tukevalla lastalla.
Sekoita joukkoon sulatettu tai pehmeä margariini ja loput jauhot vähän kerrallaan - älä mittaa jauhoja tarkasti, vaan tee pehmeä taikina, joka irtoaa kulhon reunoista.  Huomaa, että taikina paksunee vielä vähän kohotessaan. 




Jos teet taikinan yleiskoneella, laita kaikki ainekset kulhoon (lähes kaikki jauhot – koska eri jauhot turpoavat ja muodostavat sitkoverkostoa eri tavalla -  tarkista lopussa jauhojen määrä niin, että saat pehmeän taikinan, joka muodostaa pallon taikinakoukun ympärille) ja sekoita taikinakoukulla matalalla teholla, kunnes taikina nousee taikinakoukun yläosaan ja muodostaa pallon.


Vehnän pitkä vaivaamisaika, siis jauhojen lisääminen kerralla, muodostaa vahvan sitkon, mutta jos et ole täysin varma jauhojen sopivasta määrästä, jätä pieni määrä lopussa lisättäväksi. 


Jatka taikinan vaivaamista yhteensä 15-20 minuuttia. Vahvassa sitkoverkostossa eli vehnän proteiiniverkossa hiiva pääsee kohoamaan eli muodostamaan hiilidioksidia ja alkoholia sokeria käyttäen. Alkoholi häviää taikinasta paistettaessa.


Hyvä sitkoverkosto pitää taikinan rakennetta yllä ja tukee kohoamista, vaikka taikina olisi pehmeä. Hyvä sitko siis estää taikinaa lässähtämästä - tosin reilusti liian pitkä kohotusaika voi saada sen aikaan. 

 

Kohota taikinaa lyhyen aikaa, kymmenen minuuttiakin riittää. Heti vaivauksen jälkeen sitkoverkosto on tiukka – kun kaulit taikinaa, se palaa takaisin –  lyhyen levon jälkeen taikinaa on helpompi käsitellä.


Kohota leivonnaisia pitempään - kunnes ne ovat kaksinkertaiset kooltaan ja sormella painaessa taikinaa, painauma nousee pian ylös. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, leveyttä rullaussuuntaan noin 20 cm, levitä täyteeksi pehmeää margariinia tai voita ja vanilliinisokeria kevyesti rasvan päälle ripsotellen. Toisiin pulliin laitoin täytteeksi juuri keitettyä lemoncurd tahnaa (kaupan oma käy myös).


Leikkaa taikinasta noin 2 cm leveitä nauhoja ja kierrä kaksi nauhaa yhteen, käännä spiraaliksi ja kohota pullat kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa leivinliinan alla.


Täyte:


Paistonkestävä mansikka -tai vadelmamarmeladi esim. Saarioinen


Vaniljakreemi, paistonkestävä, laktoositon ja gluteeniton

1 1/2 dl kylmää vettä

50 g vaniljakreemijauhetta


Sekoita ainekset vispilällä.


Koristelu ja paisto

Kun pullat ovat kohonneet, voitele ne kananmunalla ja paina keskelle pienellä, vehnäjauhoihin kastetulla maustepurkilla tai vastaavalla kolo, jonka puolikasosaan laitat 2 teelusikalla vaniljakreemijauhetta ja toiseen puolikkaaseen marmeladia. Paista 200 asteessa uunissa kauniin vaalean ruskeiksi.


Jos tahdot, ripottele jäähtyneiden pulline päälle tomusokeria - se sulaa lämpimässä ja kylmässäkin, mutta pysyvämpi ratkaisu on lumijauhe, se kestää pinnalla paremmin. Voit myös tehdä pikeeriraidat pullien päälle sekoittamalla.


Pikeeriin laita 2 dl tomusokeria ja 1 munanvalkuainenkulhoon - tee pullia varten puolikas annos. Vatkaa sähkövatkaimella ja lisää noin teelusikallinen sitruunanmehua ja tarvittaessa elintarvikeväriä.

.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja