Pullataikina hiivalla
Jos teet taikinan yleiskoneella, laita kaikki ainekset kulhoon (lähes kaikki jauhot – koska eri jauhot turpoavat ja muodostavat sitkoverkostoa eri tavalla - tarkista lopussa jauhojen määrä niin, että saat pehmeän taikinan, joka muodostaa pallon taikinakoukun ympärille) ja sekoita taikinakoukulla matalalla teholla, kunnes taikina nousee taikinakoukun yläosaan ja muodostaa pallon.
Vehnän pitkä vaivaamisaika, siis jauhojen lisääminen kerralla, muodostaa vahvan sitkon, mutta jos et ole täysin varma jauhojen sopivasta määrästä, jätä pieni määrä lopussa lisättäväksi.
Jatka taikinan vaivaamista yhteensä 15-20 minuuttia. Vahvassa sitkoverkostossa eli vehnän proteiiniverkossa hiiva pääsee kohoamaan eli muodostamaan hiilidioksidia ja alkoholia sokeria käyttäen. Alkoholi häviää taikinasta paistettaessa.
Hyvä sitkoverkosto pitää taikinan rakennetta yllä ja tukee kohoamista, vaikka taikina olisi pehmeä. Hyvä sitko siis estää taikinaa lässähtämästä - tosin reilusti liian pitkä kohotusaika voi saada sen aikaan.
Kohota taikinaa lyhyen aikaa, kymmenen minuuttiakin riittää. Heti vaivauksen jälkeen sitkoverkosto on tiukka – kun kaulit taikinaa, se palaa takaisin – lyhyen levon jälkeen taikinaa on helpompi käsitellä.
Kohota leivonnaisia pitempään - kunnes ne ovat kaksinkertaiset kooltaan ja sormella painaessa taikinaa, painauma nousee pian ylös. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, leveyttä rullaussuuntaan noin 20 cm, levitä täyteeksi pehmeää margariinia tai voita ja vanilliinisokeria kevyesti rasvan päälle ripsotellen. Toisiin pulliin laitoin täytteeksi juuri keitettyä lemoncurd tahnaa (kaupan oma käy myös).
Leikkaa taikinasta noin 2 cm leveitä nauhoja ja kierrä kaksi nauhaa yhteen, käännä spiraaliksi ja kohota pullat kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa leivinliinan alla.
Täyte:
Paistonkestävä mansikka -tai vadelmamarmeladi esim. Saarioinen
Vaniljakreemi, paistonkestävä, laktoositon ja gluteeniton
1 1/2 dl kylmää vettä
50 g vaniljakreemijauhetta
Sekoita ainekset vispilällä.
Koristelu ja paisto
Kun pullat ovat kohonneet, voitele ne kananmunalla ja paina keskelle pienellä, vehnäjauhoihin kastetulla maustepurkilla tai vastaavalla kolo, jonka puolikasosaan laitat 2 teelusikalla vaniljakreemijauhetta ja toiseen puolikkaaseen marmeladia. Paista 200 asteessa uunissa kauniin vaalean ruskeiksi.
Jos tahdot, ripottele jäähtyneiden pulline päälle tomusokeria - se sulaa lämpimässä ja kylmässäkin, mutta pysyvämpi ratkaisu on lumijauhe, se kestää pinnalla paremmin. Voit myös tehdä pikeeriraidat pullien päälle sekoittamalla.
.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: