Siirry pääsisältöön

Cappuccino kääretorttu





Nämä jouluiset kääretortut - vai pitäisikö sanoa kakut? ihastuttavat nyt - ne ovat nopeita valmistaa, hyvän makuisia ja aivan ihania koristella jouluisin koristein. 

Tein tämän tortun täytteen vähän toisin ja kumosin tortun uunista oton jälkeen pyyhkeen päälle, jolloin sokeria tai korppujauhoa ei tarvita lainkaan - se on minulle mieluinen toimintatapa! Kiitos lukijalleni hyvästä vinkistä  <3
 
Käytin tällä kertaa leivinjauhetta ja lisäsin sokerin määrää, jolloin pohjasta tuli paksumpi kuin edellisessä ohjeessani. Leivinjauhe ei ole välttämätön kääretorttutaikinassa ja sokeria voi olla 4 munan taikinassa 1 1/2 tai 2 dl .

Suklaakääretorttu 

(gluteeniton, jos käytät myös gluteenittomia koristeita)
4 munan pohja riittää 60 cm leveän uunin uunipellille

 
Pohja

1 dl perunajauhoja 
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
4 L- koon kananmunaa
2 dl sokeria

 Täyte 

100 g Philadelphia tuorejuustoa 
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
4 dl vispikermaa
1 prk Cappuccino rahkaa tai luumu-kanelirahkaa tai vaniljarahkaa

1-2 dl luumumarmelaadia
(75 g tummaa suklaarouhetta

Päälle koristeluun valkoinen kermavaahto

1 1/2 - 2 dl Bravo kasvirasvaseosta (CM) tai  Valion Odly on vastaavaa, käy myös vispikerma, se on keltaisempaa väriltään
100 g tuorejuustoa Philadelphia 
1 rkl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria
(1-2 tl vaniljakreemijauhetta) 


POHJA 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Jos vaahdotat kananmunat pitkään yleiskoneella tai sähkövatkaimella, saat valkoisen suuren vaahdon, johon sitoutunut ilma kohottaa kääretortun, eikä leivinjauhetta tarvita, mutta sitä voi myös lisätä jauhoseokseen.  Leivinjauhe varmistaa kohoamisen. 

Vaahdota munat ja sokeri suureksi valkoiseksi vaahdoksi - se ei kestä kopautusta, eikä odottelua, eikä voimakasta sekoitusta - silloin vatkattu ilma poistuu taikinasta ja taikina laskehtii. Lisää jauhoseos ilmavasti siivilän läpi nuolijalla nostellen - tarkista, että taikinan pohjalle ei jää jauhoa, vaan seos on läpeensä tasalaatuista. 

Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista noin 8 minuuttia, kokeile tikulla levyn kypsyys tarvittaessa - jos taikinaa tarttuu tikkuun, pohja on vielä raaka.

Ota puhdas puuvillainen leivinliina silikonialustan päälle pöydälle. Kun torttupohja on kypsä, tartu uunipeltiin kahden patalapun avulla niin, että sormesi ovat pellin reunan päällä, peukut alla. Kumoa kääretorttulevy leivinpaperin päälle  ja irrota paistoalustana ollut leivinpaperi varovasti vetäen. 

Jos kääretorttutaikinassa  on perunajauhoa tai kaakaota, se rullautuu hyvin kylmänäkin. Jos taikinassa on pelkkää vehnää, torttu repeilee kylmänä rullattaessa. Kermatäytteen kanssa pohja on jäähdytettävä, ettei kerma sula. 


TÄYTE

Levitä pohjan päälle luumusosetta.

Vatkaa tuorejuusto ja kerma sekaisin - lisää ensin vähäinen määrä kermaa juustoon, vatkaa tasaiseksi ja lisää sitten loput kermat, mausta ja vatkaa, kunnes vaahto on tiivis ja vatkaimen koukeriokuviot näkyvät siiinä. Ota täytteestä eroon koristelua varten noin 2d pursotinpussiin, jossa on haluamasi tylla valmiina. 

Sekoita rahkan joukkoon 2-3 rkl Sallisen vaniljakreemijauhetta, se on laktoositonta ja gluteenitonta ja hyydyttää maitotuotetta - valmisrahkat ovat liiankin pehmeitä täytteeksi. Sekoita rahka tasaisesti jäljellä olevaan kermavaahtoon, tarkista maku. Jos täytevaahdosta tulee liian tukevaa, lorauta vähän kermaa joukkoon. 

Levitä täyte hillokerroksen päälle varoen niiden sekoittumista.  Rullaa torttu silikonialustan päällä lpyyhkeen avulla torttua itseesi päin  vetäen, tee mahdollisimman tiukka alku sormin auttaen, ettei kääretortun keskusta jää "auki".  Käännä kääretortun sauma tortun alle ja leivinpaperi ja pyyhe tai folio tortun ympärille. Laita torttu jääkaappiin yöksi tai pakastimeen hetkeksi, jotta täyte jähmettyy ja torttu saa muotonsa.

KORISTELU

Leikkaa päät irti tortusta, jotta saat siistin leikkauspinnan. Nosta torttu tarjolle. Koristele täytteellä tai kermavaahdolla pursottaen ja esim. joulusuklailla, joulukarkeilla, pipareilla tai macaroneilla. Rosmariini tai mintun oksat sopivat talviseen koristeluun.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohipiirakka

Suolaisen piirakan pohjan saa makua rikastettua lisäämällä siihen perunasosejauhetta tai juustoraastetta, kuten tässä ohjeessa, tai vaihtamalla osan jauhoista hiutaleisiin, leseisiin tai täysjyväjauhoon. Lisää suolaisen piiraan pohjareseptejä löydät täältä, valitse mieleisesi. Piirakan täytteenä on päämaku, voit lisätä kasviksia, yrttejä ja mausteita. Sen lisäksi perinteisesti suolaiseen piiraaseen tulee munamaito ja juustoraaste. 1 kananmuna tai 2 tl vehnäjauhoa hyydyttää 2 dl maitotuotetta - jauhoa kannattaa käyttää osana, jos täytemäärä on suuri tai jos haluat varmistaa hyytymistä, niin voit vielä lisätä jauhoa tuon kananmunamäärän päälle. Mukavasti uudenlaista makua tulee täytteeseen, jos korvaat kerman makukermalla tai korvaat juustoraasteen tuorejuustolla, kuten alla olevassa piiraassa on tehty. Kylmäsavulohipiirakan pohja Isoon piirasvuokaan tai kahteen kapeaan pitkään vuokaan, joissa irtopohja 3 1/4 dl vehnäjauhoja 100 g eli 1 pussi perunasosejauhetta TAI noin 1 dl Emmentalraas

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Tähän olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppoa. Voitelut ja jauhotukset olen unohtanut jo, kä