Siirry pääsisältöön

Pääsiäiskuppikakut, pääsiäismuffinit, rahkamuffinit


Mustaherukka-rahkamuffinit 

6-8 kpl


1  3/4  dl vehnäjauhoja
1 dl ruokosokeria tai fariinisokeria
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

50 g margariinia tai voita tai 0,4 dl rypsiöljyä
75 g maitorahkaa tai makurahkaa tai maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
(2 -4 rkl vettä tai maitoa)
2 dl pakastemustaherukkaa tai punaherukkaa tai vadelmaa

Täyte 

Mustaherukkahilloa tai -hyytelöä


Kuorrutus
1 dl vispikermaa
50 g tuorejuustoa
1/2 dl tomusokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljakreemijauhetta

Koristeeksi 
suklaamunia
timjamia

Laita kiertoilmauuni lämpiämään 170 asteeseen. Aseta muffinipaperivuoat kuppikakkupeltiin. Sulata margariini ja anna jäähtyä vähän. sekoita kuivat aineet keskenään, sekoita ja laita kosteat aineet toiseen kulhoon, sekoita. kaada kosteat aineet kuivien päälle ja sekoita taikina tasaiseksi, mutta sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Taikinan pitäisi olla pehmeää, tarvittaessa lisää nestettä, vaikka vettä tai maitoa, suosittelen. 

Kaada jäiset marjat taikinan päälle ja sekoita parilla vedolla vähän - ei liikaa, taikina ei saa värjäytyä marjoista. Nosta taikinaa kahdella lusikalla saman verran jokaiseen 6-8 muffinivuokaan, tasoita vähän. Paista kullanruskeiksi 175 asteessa, kokeile kypsyys painamalla tikku muffinin keskelle . kun taikinaa ei tartu, on kuppikakku kypsä. Nosta kuppikakut pois vuoasta, anna jäähtyä.

Paina omenaporalla reikä kuppikakkujen keksiosaan, täytä pursotinpussia käyttäen mustaherukkahillolla aukko.

Kaada täyteaineet kulhoon ja vatkaa sopivan paksuksi, kiiltäväksi ja tasaiseksi täyte. Jos vatkaat liikaa ja täytteestä tulee kuplaista ja rakeista, lisää tilkka kermaa ja sekoita, niin vaahto korjaantuu. Maista maku, tarvittaessa lisää sokeria  tai vanilliinisokeria.

Pursota koristelu jäähtyneiden kuppikakkujen pintaan ja laita päälle suklaamuna ja timjamin oksa  tai sitruunamelissan lehti. 

Katso video koristelusta












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja