Siirry pääsisältöön

Pääsiäiskuppikakut, pääsiäismuffinit, rahkamuffinit


Mustaherukka-rahkamuffinit 

6-8 kpl


1  3/4  dl vehnäjauhoja
1 dl ruokosokeria tai fariinisokeria
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

50 g margariinia tai voita tai 0,4 dl rypsiöljyä
75 g maitorahkaa tai makurahkaa tai maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
(2 -4 rkl vettä tai maitoa)
2 dl pakastemustaherukkaa tai punaherukkaa tai vadelmaa

Täyte 

Mustaherukkahilloa tai -hyytelöä


Kuorrutus
1 dl vispikermaa
50 g tuorejuustoa
1/2 dl tomusokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljakreemijauhetta

Koristeeksi 
suklaamunia
timjamia

Laita kiertoilmauuni lämpiämään 170 asteeseen. Aseta muffinipaperivuoat kuppikakkupeltiin. Sulata margariini ja anna jäähtyä vähän. sekoita kuivat aineet keskenään, sekoita ja laita kosteat aineet toiseen kulhoon, sekoita. kaada kosteat aineet kuivien päälle ja sekoita taikina tasaiseksi, mutta sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Taikinan pitäisi olla pehmeää, tarvittaessa lisää nestettä, vaikka vettä tai maitoa, suosittelen. 

Kaada jäiset marjat taikinan päälle ja sekoita parilla vedolla vähän - ei liikaa, taikina ei saa värjäytyä marjoista. Nosta taikinaa kahdella lusikalla saman verran jokaiseen 6-8 muffinivuokaan, tasoita vähän. Paista kullanruskeiksi 175 asteessa, kokeile kypsyys painamalla tikku muffinin keskelle . kun taikinaa ei tartu, on kuppikakku kypsä. Nosta kuppikakut pois vuoasta, anna jäähtyä.

Paina omenaporalla reikä kuppikakkujen keksiosaan, täytä pursotinpussia käyttäen mustaherukkahillolla aukko.

Kaada täyteaineet kulhoon ja vatkaa sopivan paksuksi, kiiltäväksi ja tasaiseksi täyte. Jos vatkaat liikaa ja täytteestä tulee kuplaista ja rakeista, lisää tilkka kermaa ja sekoita, niin vaahto korjaantuu. Maista maku, tarvittaessa lisää sokeria  tai vanilliinisokeria.

Pursota koristelu jäähtyneiden kuppikakkujen pintaan ja laita päälle suklaamuna ja timjamin oksa  tai sitruunamelissan lehti. 

Katso video koristelusta












Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...