Siirry pääsisältöön

Brita kääretorttu






Olen leiponut kymmeniä vuosia erilaisia Britakakkuja ja on kiva kokeilla uusia muunnoksia. Brita ohjeita löytyy täältä
Britajuustokakun ohje on täällä.

Tänään kokeilin ensimmäistä kertaa Brita kääretorttua ja se onnistuikin ihan yli odotusteni, kovasti tykätty oli leivonnainen mökkiseurueessamme. Kannattaa siis kokeilla! Mökillä minulla on 50 cm leveä kiertoilmauuni ja tällä ohje määrällä sain muhkeaa tortun - 60 senttisen uunin uunipellille voisi tehdä samalla ohjeella tai 7-8 kananmunalla pohjan. 

Alla oleva ohje riitti meillä 10- 15 aikuiselle. Pienemmän ohjeen löydät esim Meillä kotona sivustolta, käytin sitä lähtökohtanani, ohjeita netissä on   brita rullaan erilaisia, osassa rasvaa enemmän, osa vaikutti sisältävän suhteessa vähemmän kananmunaa ja pohdin sen vaikuttavan rullautuvuuteen. 

POHJA
6 KELTUAISTA
110 G SUNNUNTAIMARGARIINIA tai voita
1 1/2 DL SOKERIA
2 1/4 DL VEHNÄJAUHOJA
1 1/2 TL LEIVINJAUHETTA
2 TL VANILLIINISOKERIA
3/4 DL MAITOA

MARENKI
2 tl SITRUUNANMEHUA
6 VALKUAISTA
3 DL SOKERIA
2 tl VANILLIINISOKERIA

NOIN 1 DL MANTELILASTUJA

TÄYTE
½ L MANSIKOITA
4 DL VISPIKERMAA
375 G MASCARPONEJUUSTOA TAI PHILADELPHIA TUOREJUUSTOA TAI VANILJATUOREJUUSTOA TAI VANILJARAHKAA TAI SITRUUNATUOREJUUSTOA  TAI MANSIKKARAHKAA
1 /2 DL SOKERIA 
2 TL VANILLIINISOKERIA
2-3 RKL VANILJAKREEMIJAUHETTA
( 2 TL SITRUUNANMEHUA, 1 TL RAASTETTUA LUOMUSITRUUNAN KUORTA TAI LEMON CURDIA MAUN MUKAAN) 

Marenki. Erota valkuaiset ja keltuaiset tarkasti  toisistaan. Käytä kuivia, rasvattomia työvälineitä.  Vaahdota valkuaiset teräskulhossa, jota voit ensin pyyhkiä sitruunanmehulla tai etikalla, happo auttaa marenkivaahdon vaahtoutumista. Vaahdota valkuaisia ensin hitaammalla vatkaimen nopeudella, sitten nopeammalla. Kun vaahto alkaa muotoutua lisää sokeria vähän kerrallaan. Tee kova vaahto, joka ei tipu kulhosta, vaikka käännät kulhon ylösalaisin. Jätä marenki odottamaan ja vaahdota sitä vielä vähän lisää juuri ennen käyttöä. 


Pohjan valmistus. Vatkaa yhteen sokeri ja pehmeä margariini tai voi. Lisää munan keltuaiset yksi kerrallaan jokaisen jälkeen vaahdottaen taikinaa. Lisää muut aineet lastalla sekoittaen taikinaan. Levitä taikina nuolijalla tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. 

Vaahdota puhtaalla ja täysin kuivalla vatkaimella vielä marenkia. Nostele se sitten nuolijalla pohjataikinan päälle ja kuvioi ylöspäin " aaltoja nostellen ", jotta marenki jää ilmavasti pintaan. Paista uunin alaosassa 150 asteessa ensin 15 min. Käännä ja aseta sitten uunipelti nurinpäin tortun päälle, se estää marenkia ruskistumista.  Paista vielä noin 25  minuuttia, kunnes marenki on vaalea ja rapea pinnasta ja pohja kypsä. Anna pohjan jäähtyä hyvin uunipellille. Kun se on jäähtynyt, laita sen päälle leivinpaperi ja toinen uunipelti ja käännä pohja varovasti keikauttaen puhtaalle pelille. Poista päältä paistopaperi. Vedä torttu leivinpaperin kanssa silikoonialustalle, joka toimii liukuesteenä rullatessasi brita kääretorttua. Rullata voit joko itseesi päin tai itsestä poispäin, kumpi vain tuntuu helpommalta - mutta ensin täytteen valmistaminen!

Täyte ja koristelu. Puhdista mansikat. Halkaise isot mansikat 4 lohkoon. Jätä osa mansikoista koristeluun.

Vaahdota kevyesti kermaa ja lisää tuorejuusto tai rahka ja mausteet sekä massaa tukevoittava vaniljakreemijauhe. Vaahdota nämä yhteen -  kun vatkaimen jäljet jäävät näkyviin vaahdossa, on täytemassa valmis. Jos vaahto menee  vatkatessa rakeiseksi, sekoita tilkka kermaa joukkoon, tarvittaessa,kevyt vatkaus -se korjaa tilanteen. Vaahdon tulisi olla paksua ja kiiltävää, tasaista. Jätä vaahdosta esim yksi neljäsosa koristeluun, levitä muu osa tasaisesti jäähtyneen torttupohjan päälle -älä paina, ettei marenki,rikkoudu. Levitä tortun päälle mansikkasuikaleet, huomioi rullaussuunta - pitkä suikale ei taivu rullaussuunassa. 






Rullaa torttu silikonialustan kitkaa hyväksi käyttäen. Pyri tekemään aloituskohdasta tiukka, jotta rullaaminen onnistuu. Tämä pehmeä britapohja rullautuu oikein hyvin, kunhan sitä ei ole paistettu liian kovaksi.

Leikkaa rullan päät siisteiksi ja nosta rulla tarjoilualustalle. Minun kuvassani päitä ei ole leikattu, koska ruokailijoita oli paljon, enkä tahtonut pienentää torttua.  Pursota kermaseosta ruusukkeiksi kakun päälle. Jos marenki irtoaa jostain kohti, saat sen samalla kiinnitettyä kermavaahdolla. Laita koristeeksi mansikoita ja ehkä mintun, sitruunamelissan tai mansikan lehtiä. 

Britatortun voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä ja pitää jääkaapissa yön yli ilman kupua, sen voi myös pakastaa ja sulattaa yön yli jääkaapissa - silloin se einole enää juhlapöytään sopivaa, mutta aivan hyvää kahvipöydän herkkua. Marenki saattaa vähän pehmetä säilytyksessä, mutta se ei haittaa. Kovin vetiset mansikat aiheuttavat nopeasti tortun pehmenemisen, siihen voi varautua lisäämällä vaniljakreemin määrää.


Seuraa facebookissa 
Seuraa instagramissa


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja