Olen leiponut kymmeniä vuosia erilaisia Britakakkuja ja on kiva kokeilla uusia muunnoksia. Brita ohjeita löytyy täältä.
Britajuustokakun ohje on täällä.
Tänään kokeilin ensimmäistä kertaa Brita kääretorttua ja se onnistuikin ihan yli odotusteni, kovasti tykätty oli leivonnainen mökkiseurueessamme. Kannattaa siis kokeilla! Mökillä minulla on 50 cm leveä kiertoilmauuni ja tällä ohje määrällä sain muhkeaa tortun - 60 senttisen uunin uunipellille voisi tehdä samalla ohjeella tai 7-8 kananmunalla pohjan.
Alla oleva ohje riitti meillä 10- 15 aikuiselle. Pienemmän ohjeen löydät esim Meillä kotona sivustolta, käytin sitä lähtökohtanani, ohjeita netissä on brita rullaan erilaisia, osassa rasvaa enemmän, osa vaikutti sisältävän suhteessa vähemmän kananmunaa ja pohdin sen vaikuttavan rullautuvuuteen.
POHJA
6 KELTUAISTA
110 G SUNNUNTAIMARGARIINIA tai voita
1 1/2 DL SOKERIA
2 1/4 DL VEHNÄJAUHOJA
1 1/2 TL LEIVINJAUHETTA
2 TL VANILLIINISOKERIA
3/4 DL MAITOA
MARENKI
2 tl SITRUUNANMEHUA
6 VALKUAISTA
3 DL SOKERIA
2 tl VANILLIINISOKERIA
NOIN 1 DL MANTELILASTUJA
TÄYTE
½ L MANSIKOITA
4 DL VISPIKERMAA
375 G MASCARPONEJUUSTOA TAI PHILADELPHIA TUOREJUUSTOA TAI VANILJATUOREJUUSTOA TAI VANILJARAHKAA TAI SITRUUNATUOREJUUSTOA TAI MANSIKKARAHKAA
1 /2 DL SOKERIA
2 TL VANILLIINISOKERIA
2-3 RKL VANILJAKREEMIJAUHETTA
( 2 TL SITRUUNANMEHUA, 1 TL RAASTETTUA LUOMUSITRUUNAN KUORTA TAI LEMON CURDIA MAUN MUKAAN)
Marenki. Erota valkuaiset ja keltuaiset tarkasti toisistaan. Käytä kuivia, rasvattomia työvälineitä. Vaahdota valkuaiset teräskulhossa, jota voit ensin pyyhkiä sitruunanmehulla tai etikalla, happo auttaa marenkivaahdon vaahtoutumista. Vaahdota valkuaisia ensin hitaammalla vatkaimen nopeudella, sitten nopeammalla. Kun vaahto alkaa muotoutua lisää sokeria vähän kerrallaan. Tee kova vaahto, joka ei tipu kulhosta, vaikka käännät kulhon ylösalaisin. Jätä marenki odottamaan ja vaahdota sitä vielä vähän lisää juuri ennen käyttöä.
Pohjan valmistus. Vatkaa yhteen sokeri ja pehmeä margariini tai voi. Lisää munan keltuaiset yksi kerrallaan jokaisen jälkeen vaahdottaen taikinaa. Lisää muut aineet lastalla sekoittaen taikinaan. Levitä taikina nuolijalla tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle.
Vaahdota puhtaalla ja täysin kuivalla vatkaimella vielä marenkia. Nostele se sitten nuolijalla pohjataikinan päälle ja kuvioi ylöspäin " aaltoja nostellen ", jotta marenki jää ilmavasti pintaan. Paista uunin alaosassa 150 asteessa ensin 15 min. Käännä ja aseta sitten uunipelti nurinpäin tortun päälle, se estää marenkia ruskistumista. Paista vielä noin 25 minuuttia, kunnes marenki on vaalea ja rapea pinnasta ja pohja kypsä. Anna pohjan jäähtyä hyvin uunipellille. Kun se on jäähtynyt, laita sen päälle leivinpaperi ja toinen uunipelti ja käännä pohja varovasti keikauttaen puhtaalle pelille. Poista päältä paistopaperi. Vedä torttu leivinpaperin kanssa silikoonialustalle, joka toimii liukuesteenä rullatessasi brita kääretorttua. Rullata voit joko itseesi päin tai itsestä poispäin, kumpi vain tuntuu helpommalta - mutta ensin täytteen valmistaminen!
Täyte ja koristelu. Puhdista mansikat. Halkaise isot mansikat 4 lohkoon. Jätä osa mansikoista koristeluun.
Vaahdota kevyesti kermaa ja lisää tuorejuusto tai rahka ja mausteet sekä massaa tukevoittava vaniljakreemijauhe. Vaahdota nämä yhteen - kun vatkaimen jäljet jäävät näkyviin vaahdossa, on täytemassa valmis. Jos vaahto menee vatkatessa rakeiseksi, sekoita tilkka kermaa joukkoon, tarvittaessa,kevyt vatkaus -se korjaa tilanteen. Vaahdon tulisi olla paksua ja kiiltävää, tasaista. Jätä vaahdosta esim yksi neljäsosa koristeluun, levitä muu osa tasaisesti jäähtyneen torttupohjan päälle -älä paina, ettei marenki,rikkoudu. Levitä tortun päälle mansikkasuikaleet, huomioi rullaussuunta - pitkä suikale ei taivu rullaussuunassa.
Rullaa torttu silikonialustan kitkaa hyväksi käyttäen. Pyri tekemään aloituskohdasta tiukka, jotta rullaaminen onnistuu. Tämä pehmeä britapohja rullautuu oikein hyvin, kunhan sitä ei ole paistettu liian kovaksi.
Leikkaa rullan päät siisteiksi ja nosta rulla tarjoilualustalle. Minun kuvassani päitä ei ole leikattu, koska ruokailijoita oli paljon, enkä tahtonut pienentää torttua. Pursota kermaseosta ruusukkeiksi kakun päälle. Jos marenki irtoaa jostain kohti, saat sen samalla kiinnitettyä kermavaahdolla. Laita koristeeksi mansikoita ja ehkä mintun, sitruunamelissan tai mansikan lehtiä.
Britatortun voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä ja pitää jääkaapissa yön yli ilman kupua, sen voi myös pakastaa ja sulattaa yön yli jääkaapissa - silloin se einole enää juhlapöytään sopivaa, mutta aivan hyvää kahvipöydän herkkua. Marenki saattaa vähän pehmetä säilytyksessä, mutta se ei haittaa. Kovin vetiset mansikat aiheuttavat nopeasti tortun pehmenemisen, siihen voi varautua lisäämällä vaniljakreemin määrää.
Seuraa facebookissa
Seuraa instagramissa
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: