Siirry pääsisältöön

Brita kääretorttu






Olen leiponut kymmeniä vuosia erilaisia Britakakkuja ja on kiva kokeilla uusia muunnoksia. Brita ohjeita löytyy täältä
Britajuustokakun ohje on täällä.

Tänään kokeilin ensimmäistä kertaa Brita kääretorttua ja se onnistuikin ihan yli odotusteni, kovasti tykätty oli leivonnainen mökkiseurueessamme. Kannattaa siis kokeilla! Mökillä minulla on 50 cm leveä kiertoilmauuni ja tällä ohje määrällä sain muhkeaa tortun - 60 senttisen uunin uunipellille voisi tehdä samalla ohjeella tai 7-8 kananmunalla pohjan. 

Alla oleva ohje riitti meillä 10- 15 aikuiselle. Pienemmän ohjeen löydät esim Meillä kotona sivustolta, käytin sitä lähtökohtanani, ohjeita netissä on   brita rullaan erilaisia, osassa rasvaa enemmän, osa vaikutti sisältävän suhteessa vähemmän kananmunaa ja pohdin sen vaikuttavan rullautuvuuteen. 

POHJA
6 KELTUAISTA
110 G SUNNUNTAIMARGARIINIA tai voita
1 1/2 DL SOKERIA
2 1/4 DL VEHNÄJAUHOJA
1 1/2 TL LEIVINJAUHETTA
2 TL VANILLIINISOKERIA
3/4 DL MAITOA

MARENKI
2 tl SITRUUNANMEHUA
6 VALKUAISTA
3 DL SOKERIA
2 tl VANILLIINISOKERIA

NOIN 1 DL MANTELILASTUJA

TÄYTE
½ L MANSIKOITA
4 DL VISPIKERMAA
375 G MASCARPONEJUUSTOA TAI PHILADELPHIA TUOREJUUSTOA TAI VANILJATUOREJUUSTOA TAI VANILJARAHKAA TAI SITRUUNATUOREJUUSTOA  TAI MANSIKKARAHKAA
1 /2 DL SOKERIA 
2 TL VANILLIINISOKERIA
2-3 RKL VANILJAKREEMIJAUHETTA
( 2 TL SITRUUNANMEHUA, 1 TL RAASTETTUA LUOMUSITRUUNAN KUORTA TAI LEMON CURDIA MAUN MUKAAN) 

Marenki. Erota valkuaiset ja keltuaiset tarkasti  toisistaan. Käytä kuivia, rasvattomia työvälineitä.  Vaahdota valkuaiset teräskulhossa, jota voit ensin pyyhkiä sitruunanmehulla tai etikalla, happo auttaa marenkivaahdon vaahtoutumista. Vaahdota valkuaisia ensin hitaammalla vatkaimen nopeudella, sitten nopeammalla. Kun vaahto alkaa muotoutua lisää sokeria vähän kerrallaan. Tee kova vaahto, joka ei tipu kulhosta, vaikka käännät kulhon ylösalaisin. Jätä marenki odottamaan ja vaahdota sitä vielä vähän lisää juuri ennen käyttöä. 


Pohjan valmistus. Vatkaa yhteen sokeri ja pehmeä margariini tai voi. Lisää munan keltuaiset yksi kerrallaan jokaisen jälkeen vaahdottaen taikinaa. Lisää muut aineet lastalla sekoittaen taikinaan. Levitä taikina nuolijalla tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. 

Vaahdota puhtaalla ja täysin kuivalla vatkaimella vielä marenkia. Nostele se sitten nuolijalla pohjataikinan päälle ja kuvioi ylöspäin " aaltoja nostellen ", jotta marenki jää ilmavasti pintaan. Paista uunin alaosassa 150 asteessa ensin 15 min. Käännä ja aseta sitten uunipelti nurinpäin tortun päälle, se estää marenkia ruskistumista.  Paista vielä noin 25  minuuttia, kunnes marenki on vaalea ja rapea pinnasta ja pohja kypsä. Anna pohjan jäähtyä hyvin uunipellille. Kun se on jäähtynyt, laita sen päälle leivinpaperi ja toinen uunipelti ja käännä pohja varovasti keikauttaen puhtaalle pelille. Poista päältä paistopaperi. Vedä torttu leivinpaperin kanssa silikoonialustalle, joka toimii liukuesteenä rullatessasi brita kääretorttua. Rullata voit joko itseesi päin tai itsestä poispäin, kumpi vain tuntuu helpommalta - mutta ensin täytteen valmistaminen!

Täyte ja koristelu. Puhdista mansikat. Halkaise isot mansikat 4 lohkoon. Jätä osa mansikoista koristeluun.

Vaahdota kevyesti kermaa ja lisää tuorejuusto tai rahka ja mausteet sekä massaa tukevoittava vaniljakreemijauhe. Vaahdota nämä yhteen -  kun vatkaimen jäljet jäävät näkyviin vaahdossa, on täytemassa valmis. Jos vaahto menee  vatkatessa rakeiseksi, sekoita tilkka kermaa joukkoon, tarvittaessa,kevyt vatkaus -se korjaa tilanteen. Vaahdon tulisi olla paksua ja kiiltävää, tasaista. Jätä vaahdosta esim yksi neljäsosa koristeluun, levitä muu osa tasaisesti jäähtyneen torttupohjan päälle -älä paina, ettei marenki,rikkoudu. Levitä tortun päälle mansikkasuikaleet, huomioi rullaussuunta - pitkä suikale ei taivu rullaussuunassa. 






Rullaa torttu silikonialustan kitkaa hyväksi käyttäen. Pyri tekemään aloituskohdasta tiukka, jotta rullaaminen onnistuu. Tämä pehmeä britapohja rullautuu oikein hyvin, kunhan sitä ei ole paistettu liian kovaksi.

Leikkaa rullan päät siisteiksi ja nosta rulla tarjoilualustalle. Minun kuvassani päitä ei ole leikattu, koska ruokailijoita oli paljon, enkä tahtonut pienentää torttua.  Pursota kermaseosta ruusukkeiksi kakun päälle. Jos marenki irtoaa jostain kohti, saat sen samalla kiinnitettyä kermavaahdolla. Laita koristeeksi mansikoita ja ehkä mintun, sitruunamelissan tai mansikan lehtiä. 

Britatortun voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä ja pitää jääkaapissa yön yli ilman kupua, sen voi myös pakastaa ja sulattaa yön yli jääkaapissa - silloin se einole enää juhlapöytään sopivaa, mutta aivan hyvää kahvipöydän herkkua. Marenki saattaa vähän pehmetä säilytyksessä, mutta se ei haittaa. Kovin vetiset mansikat aiheuttavat nopeasti tortun pehmenemisen, siihen voi varautua lisäämällä vaniljakreemin määrää.


Seuraa facebookissa 
Seuraa instagramissa


Kommentit

Viime vuonna suosituimmat

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...

Makea juuri, Pullataikina hapanjuurella

Päivitetty 9-2024 Taikinajuuret Juuria voisi jääkaapissa olla vain yksi, se käy kaikkeen leivontaan. Ruisjuurta vehnällä ruokkimalla voit tehdä vaalea hapanjuurileipää ja hapanjuurta rukiilla ruokkimalla saat sen käännettyä ruisleivän juureksi. Mutta... minulla on aarteenani arvokkaana oma, erikseen pidetty, alunpitäen Kainuusta oleva, työtoveriltani saamani ruisjuuri , jolla olen useita kymmeniä vuosia leiponut - ei siinä ehkä enää alkuperäisestä juuresta ole    bakteerikantaa monien ruokintojen jälkeen, mutta uskottelen niin :) itselleni. Ruisjuurtani varjelen huolella muovirasiassa jääkaapissa. Astian reunat on oltavat puhtaat ja ruisjuuren päällä pidän joko ruisjauhoja tai joskus karkeaa suolaa. ( parempi olisi lasipurkki)  Vaalean hapanjuuren  tahdon pitää erillään, ajoittain leivon enemmän, joskus taas on kuukausiakin välissä, etten käytä sitä - siksi se on jääkaapissa. Jos leipoo usein ja ruokkii juurta päivittäin, juuri voi olla huoneen lämmössäkin. Jos leip...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppo...

Makusiirapit voit helposti tehdä itse

Käytän nykyään lähes kaikessa leivontamaustamisessa makusiirappeja, sen lisäksi marjajauheita - niissä on luonnollinen maku. Esanssit ja makusokerit ovat pitkään olleet käyttämättöminä hyllyssä, poistoa pitäisi tehdä. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi keitellä makusiirapit itse ja viime vuonna jo kokeilin raparperi-mansikkasiirappia, joka osoittautuikin aivan ihanan raikkaaksi. Laimensin sitä vedellä kakkujen kostuttamiseen ja käytin mansikkamousseissa ja mansikkakreemeissä raikkaana lisänä. Makusiirappeja käytetään myös juomien ja jälkiruokien maustamisessa - kun lisäät makusokeria kivennäisveteen saat joko makukivennäisvettä tai "limsaa" - sokerisen lisän määrästä riippuen.Ostamani makusiirapit ovat Monin merkkisiä, eikä niitä saa kuin erikoisliikkeistä, joten mukavaa olisi, jos siirappeja voisi keittää itse. Kylmässä jääkaapissa makusokerit säilyivät hyvin talven yli, joten mikäpä on tehdessä:) .   Tänään sitten säilöin kesän makuja talvea varten, tein hilloja ja sii...

Puolukkamoussekakku ja juustokakun pohja vaihtoehtoja 6 kpl

Puolukka on niin ehdottomasti jouluun sopiva maku, punainen, pikkaisen kirpakka, samalla hapan ja makea leivonnaisissa, AH! Tykkään! Tein puolukkahyytelökakkuun kaurapohjan joka on kovahko. Rapean pohjan saa tehtyä myös ruishiutaleista, tai kakkuun sopii browniepohja tai keksipohja. 1. Kaurapohja juustokakkuun 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl isoja kaurahiutaleita 1/2 tl leivinjauhetta pieni! ripaus suolaa 1 tl vanilliinisokeria 1 dl sokeria 30 g margariinia sulatettuna 1/2 kananmuna Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kosteat aineet. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä turhaa sekoittamista, ettei taikinaan tule sitkoa. Taikinan pitäisi olla puuron paksuinen. Lisäämällä hiutaleita saat pohjasta kovemman.  Srayaa tai voitele suorakaiteen muotoisen vuoan reunat, laita se leivinpaperin päälle pellille ja vedä kaapimella tai taputtele jauhojen avulla  taikina  siihen. Paista 175 asteessa vaalean ruskeaksi, noin 15 minuuttia 2. Ruishiutalepo...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...

Kevennetty italialainen marenkivoikreemi

Olen ennenkin vähentänyt italialaisen marenkivoikreemin sokerin ja rasvan määrää, mutta nyt vähensin suhteessa vielä enemmän ja olin hyvin tyytyväinen tulokseen!!!  Jokainen ymmärtää, miksi sokerin määrää on hyvä vähentää :)  Eläinrasvojen käyttöä yritän pitää vähäisenä, suosin pehmeitä kasvirasvoja - siksi valitsen leivontaan laktoosittoman ja maidottoman Sunnuntai margariinin, se on minulle terveys- ja makuasia.  Sunnuntaissa on 80% rasvaa.  Tähän ohjeeseen sopii hyvin myös voi - voin ystäville - sen ominaisuudet sekä vatkatessa että kreemiä levitettäessä ovat erilaiset kuin margariinikreemin, mutta molempien kanssa onnistuu. Voi tuo  kestävyyttä ja kovuutta kreemiin, mutta myös halkeilee kosteuden tai alustan liikuttelun vuoksi pinnalla. Voi on 100 % eläinrasvaa.  Margariinia ja voita voi myös yhdistää kreemi ssä, tosin se aiheuttaa helposti läikikkyyttä pintaan pintaan.  Kreemin kovuus (rasvan määrä ja laatu) vs. keveys täytyy harkita kakkua suunni...