Siirry pääsisältöön

Helpot marengit




Kesällä voi tehdä ihania astialöytöjä kirpputoreilta, siitä tämäkin käsin maalattu posliinitarjotin on esimerkkinä. 

Pikaiset marengit valmistat sveitsiläisellä marengilla - sinä marenkimassa kypsytetään vesihauteessa, jolloin ei ole välttämätöntä enää kypsentää niitä uunissa. Tarvitsin kakkuun marenkeja ja tein pienen yhden valkuaisen annoksen, siitäkin pursotin jo 15 ruusuketta - voit muuten pursottaa ruusun viereen vaalean vihreät lehdet lehtityllalla (ankansuutylla eli V alaspäin tyllan päässä). Lehdet kiinnittyvät ruusuun, kun pursotat ne aivan kiinni toisiinsa. 

Helpot ja nopeat marengit


1 kananmunan valkuainen L - koko n. 35g
1/2 tl sitruunanmehua
(pieni hipsu suolaa, voi jättää poiskin) 
0,6 dl Siro sokeria (=noin 1,6 x valk. grammamäärä) 
1/2 tl vaniljasokeria

Valmista vesihaude, laita teräksistä vatkauskulhoa suurempi kattila kulhon alle, kattilaan vettä noin 3 cm pohjalle - vesi ei saa ulottua kattilan päällä olevan kulhon pohjaan kiehuessaan. Tarkista myös, että kattilan ja kulhon välillä on pieni rako - olen joskus saanut kaksi liian saman kokoista teräskattilaa tarttumaan pysyvästi toisiinsa kuumuuden vaikutuksesta vesihaudetta käyttäessäni.

Erota valkuainen tarkasti keltuaisesta. Jotta valkuaisen vaahtoutuminen onnistuu, kaikkien välineiden täytyy olla puhtaat ja kuivat, eikä rasvaa saa olla välineissä - siksi teräskulho on paras, toki kattilakin käy, jos siinä pystyt käyttämään sähkövatkainta.

Vatkaa valkuaisia, sitruunanmehua ja suolaa sähkövatkaimella kulhossa poreilevan, hiljakseen kiehuvan veden päällä. Lisää sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa, kunnes massa tulee kiiltäväksi ja paksuksi (lämpötila 60 astetta, mutta ei tarvitse mitata). Nosta vatkauskulho pois kuuman veden päältä ja jatkaa vatkaamista hiljalleen, että massa vähän jäähtyy. Nyt voit lisätä vaniljasokerin tai vanilliinisokerin tai jonkun muun makuaineen ja pastaväriä halutessasi. 

Pursota (kärjestään suljetulla) ruusutyllalla ruusukkeita tai tähtiä tms. leivinpaperin päälle pellille. Jos on aikaa, eikä ilmankosteus ole suuri, marengit voivat kuivua pöydälläkin, mutta silloin ne jäävät keskeltä tahmeiksi tai sitkeiksi - minä tahdon täysin kuivan rapeita marenkeja, joten paistoin kiertoilmauunin alaosassa toisella tasolla 80 asteessa ensin, sitten 75 asteessa marenkeja noin 1 1/ tuntia ja jätin ne sitten vielä uuniin jäähtymään muutamaksi tunniksi. Marengit voivat olla yön yli jäähtyvässä uunissa, jos paistat niitä illalla myöhään. Uunin lämpö on säädettävä niin, ettei marenkeihin tule väriä paiston aikana. Jos marengit ottavat esimerkiksi ilmasta kosteutta kesällä tai jäävät muutoin paiston jälkeen tahmeiksi, voit jatkaa niiden kuivatusta uunissa, vaikka ne olisivat jäähtyneet välillä.

Tämä sama marenkimassa sopii myös piirakoiden päälle, esim. marjamarenkipiiraaseen tai sitruunamarenkitorttuun tai Britakakkuun. Tästä voit tehdä pavlovakupit tai rengasmaisella tyllalla pikkukransseja tai marenkitikkareita pahvipillien päälle yms. - tee tarvittaessa suurempi annos.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylmäsavulohipiirakka

Suolaisen piirakan pohjan saa makua rikastettua lisäämällä siihen perunasosejauhetta tai juustoraastetta, kuten tässä ohjeessa, tai vaihtamalla osan jauhoista hiutaleisiin, leseisiin tai täysjyväjauhoon. Lisää suolaisen piiraan pohjareseptejä löydät täältä, valitse mieleisesi. Piirakan täytteenä on päämaku, voit lisätä kasviksia, yrttejä ja mausteita. Sen lisäksi perinteisesti suolaiseen piiraaseen tulee munamaito ja juustoraaste. 1 kananmuna tai 2 tl vehnäjauhoa hyydyttää 2 dl maitotuotetta - jauhoa kannattaa käyttää osana, jos täytemäärä on suuri tai jos haluat varmistaa hyytymistä, niin voit vielä lisätä jauhoa tuon kananmunamäärän päälle. Mukavasti uudenlaista makua tulee täytteeseen, jos korvaat kerman makukermalla tai korvaat juustoraasteen tuorejuustolla, kuten alla olevassa piiraassa on tehty. Kylmäsavulohipiirakan pohja Isoon piirasvuokaan tai kahteen kapeaan pitkään vuokaan, joissa irtopohja 3 1/4 dl vehnäjauhoja 100 g eli 1 pussi perunasosejauhetta TAI noin 1 dl Emmentalraas

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Kakkupohjat

Tähän olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja kakkuvuoka joko sprayataan vuokaspraylla tai vuorataan leivinpaperilla - nykyään teen usein niin, koska se on niin helppoa. Voitelut ja jauhotukset olen unohtanut jo, kä