Siirry pääsisältöön

Kirsikkarahkapiiras


Jääkaapistani löytyi kirsikkarahka ja päiväysvanhaa kuohukermaa ja maustamatonta jogurttia ja pihan kirsikkapuissa punertaa - siitä se lähti. 
Alla on ohje aivan ihanaan kirsikkapiiraaseen - voit tehdä pohjasta pehmeän ja paksun,  tai lisäämällä jauhoja saat tukevamman ja ohuemman pohjan niin halutessasi. Tee tämä piiras ainakin 26 cm halkaisijaltaan olevaan piirasvuokaan.

Kirsikkarahkapiiras

Pohja

1 1/2 dl nestemäistä margariinia tai öljyä tai 140 g margariinia sulatettuna 

1 1/2 dl kermaa tai kermaviiliä, osa voi olla maitoa, ruokakermaa tai vanhaa kuohukermaa tai maustamatonta jogurttia

1 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
 2 tl vanilliinisokeria


Rahkatäyte

2 dl kirsikkarahkaa (osa voi olla kermaa, maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä)
1 dl sokeria
2 tl vehnäjauhoa tai perunajauhoa
2 töl vanilliinisokeria
2 kananmunaa

Päälle 

noin 2 dl  kirsikoita   pisteittäin piiraan päälle 

Kauramuruseos ( voi jättää poiskin)

20 g margariinia
1/4 dl fariinisokeria tai tavallista sokeria tai ruokosokeria
3/4  dl kaurahiutaleita
1/2 tl vanilliinisokeria




Voitele ja jauhota piirasvuoka. Lämmitä uuni 180-200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää matalampi lämpötila. Sekoita rahkatäytteen ainekset. Jätä täyte odottamaan.

Valmista muruseos: Voit pehmittää margariinia ensin mikroaaltouunissa kannellisessa astiassa. Lisätessäsi jauhoja tai hiutaleita älä sekoita liikaa – seos ei saisi tulla tasaiseksi massaksi, vaan sen pitää jäädä murumaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhojen tai hiutaleiden määrää, jotta saat murumaisen seoksen - jätä se odottamaan.

Sekoita pohjataikinan nestemäiset aineet ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet - älä sekoita turhan kauan, ettei pikataikina sitkisty. Levitä taikina vuokaan ja paista sitä noin 5 minuuttia - levitä sen jälkeen päälle rahkatäyte ja pudottele lusikalla päälle pisteittäin kirsikoita. Paista taas noin 15 minuuttia ja lisää vasta sitten päälle muruseosta, niin se pysyy pinnalla, eikä valu paiston aikana rahkan joukkoon. Muruseoksen voi jättää poiskin, makuasia.  Paista piirasta uunissa keskitasoa alempana yhteensä noin 35 - 40 minuuttia. Lisää paiston loppuvaiheessa piiraan päälle leivinpaperi, ettei piiras tummu liikaa.

HUOM: Jos teet taikinan tiiviimmäksi lisäämällä ohjeessa jauhojen määrää, voit myös painella piiraan uunivuokaan ja laittaa rahkaseoksen ja kirsikat siihen heti paistamista aloitettaessa. 

Ottaessasi piiraan uunista, anna sen jäähtyä ensin huoneen lämmössä ja sitten jääkaapissa mielellään yön yli kelmun tai kannen alla - siten rahkaseos tiivistyy. Piiras oli todella hyvää!








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...