Jääkaapistani löytyi kirsikkarahka ja päiväysvanhaa kuohukermaa ja maustamatonta jogurttia ja pihan kirsikkapuissa punertaa - siitä se lähti.
Alla on ohje aivan ihanaan kirsikkapiiraaseen - voit tehdä pohjasta pehmeän ja paksun, tai lisäämällä jauhoja saat tukevamman ja ohuemman pohjan niin halutessasi. Tee tämä piiras ainakin 26 cm halkaisijaltaan olevaan piirasvuokaan.
Kirsikkarahkapiiras
Pohja
1 1/2 dl nestemäistä margariinia tai öljyä tai 140 g margariinia sulatettuna
1 1/2 dl kermaa tai kermaviiliä, osa voi olla maitoa, ruokakermaa tai vanhaa kuohukermaa tai maustamatonta jogurttia
1 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
Rahkatäyte
2 dl kirsikkarahkaa (osa voi olla kermaa, maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä)
1 dl sokeria
2 tl vehnäjauhoa tai perunajauhoa
2 töl vanilliinisokeria
2 kananmunaa
Päälle
noin 2 dl kirsikoita pisteittäin piiraan päälle
Kauramuruseos ( voi jättää poiskin)
20 g margariinia
1/4 dl fariinisokeria tai tavallista sokeria tai ruokosokeria
3/4 dl kaurahiutaleita
1/2 tl vanilliinisokeria
Voitele ja jauhota piirasvuoka. Lämmitä uuni 180-200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää matalampi lämpötila. Sekoita rahkatäytteen ainekset. Jätä täyte odottamaan.
Valmista muruseos: Voit pehmittää margariinia ensin mikroaaltouunissa kannellisessa astiassa. Lisätessäsi jauhoja tai hiutaleita älä sekoita liikaa – seos ei saisi tulla tasaiseksi massaksi, vaan sen pitää jäädä murumaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhojen tai hiutaleiden määrää, jotta saat murumaisen seoksen - jätä se odottamaan.
Sekoita pohjataikinan nestemäiset aineet ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet - älä sekoita turhan kauan, ettei pikataikina sitkisty. Levitä taikina vuokaan ja paista sitä noin 5 minuuttia - levitä sen jälkeen päälle rahkatäyte ja pudottele lusikalla päälle pisteittäin kirsikoita. Paista taas noin 15 minuuttia ja lisää vasta sitten päälle muruseosta, niin se pysyy pinnalla, eikä valu paiston aikana rahkan joukkoon. Muruseoksen voi jättää poiskin, makuasia. Paista piirasta uunissa keskitasoa alempana yhteensä noin 35 - 40 minuuttia. Lisää paiston loppuvaiheessa piiraan päälle leivinpaperi, ettei piiras tummu liikaa.
HUOM: Jos teet taikinan tiiviimmäksi lisäämällä ohjeessa jauhojen määrää, voit myös painella piiraan uunivuokaan ja laittaa rahkaseoksen ja kirsikat siihen heti paistamista aloitettaessa.
Ottaessasi piiraan uunista, anna sen jäähtyä ensin huoneen lämmössä ja sitten jääkaapissa mielellään yön yli kelmun tai kannen alla - siten rahkaseos tiivistyy. Piiras oli todella hyvää!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: