Ilman kosteus ja kesän lämpö tuovat usein haasteita leivontaan, kerman vatkautuvuus voi olla ongelma ja macaronit eivät kuivu jne. Osaamista ja taitoa on haasteiden huomioiminen jo suunnitteluvaiheessa. Kesällä kakun päällysteenä hellepäivinä ehdoton ykkönen on italialainen marenkivoikreemi. Kirjoitan myös vinkkejä nykyään suosittuun kerma päälliseen.
Kakun päällystämiseen tarvitset pyörivän kakkualustan. Aseta alustan päälle pieni pala liukuestemuovia, sitten kakku tukevan kakkualustan päällä. Kakku on kiinnitetty kakkualustaan joko marenkivoikreemillä tai voilla tai margariinilla - pieni kohta keskellä pohjassa riittää. Kuorruta kakku päivää ennen tarjoilua, viime hetken koristeita voi lisätä kakkuun tarjoilupäivänäkin.
ITALIALAINEN MARENKIKREEMI KAKUN PÄÄLLYSTEENÄ
Blogissani on ihana kevennetyn marenkikreemin ohje kakun päällystykseen, käytän sitä lähes aina kakkujen päällysteenä. Kevennetty kreemi on kovin pehmeää levittää, se sileytyy helposti ja kovettuu sopivasti jääkaapissa. Levitä ensin ohut kerros murusuojaksi ja laita kakku hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen esim. 5-10 minuutiksi. Levitä kreemiä sitten toinen kerros kakun pintaan lastalla tai pursottamalla ja siloita pinta ensin lastalla päältä, sitten reunoilta raapalla. Tarvittaessa siirrä kakku taas kylmään hetkeksi ja viimeistele pinta.
Nopeampi työtapa, joka sopii tähän kevennettyyn marenkikreemiin hyvin, on pursottaa vaakaviivalla kiertäen reunat alhaalta aloittaen ja viimeksi spiraalin tavoin päällinen reunoilta keskustaan edeten. Pinta tasoitetaan ensin lastalla, sitten reunat raapalla - riittää siis yksi kuorrutuskerros, koska esim pyöreällä tai nauhatyllalla saadaan kerralla paksumpi kuorrute pinta. Tarvittaessa pintaa voi tasoittaa myös kuumaan veteen kastetulla ja kuivatulla lastalla.
Harkitse kuitenkin etukäteen, kuinka kovaa kreemiä kakku vaatii, esim. jos laitat kakun reunaan painavia koristeita, on ehkä tukevampi kreemi tarpeen, silloin lisäät rasvan määrää ohjeeseen.
Kreemin kovuutta voit testata laittamalla sitä vähän kulhoon ja jääkaappiin pariksi tunniksi tai pakastimeen vähäksi aikaa - älä kuitenkaan jäähdytä. Kova marenkikreemi ( 1:2:3) halkeilee helposti ja vaatii kakulle tukevan alustan, kevennetty marenkikreemi on joustavampi kakun pinnassa. Jos halkeilua tapahtuu, korjaa pinta palettiveitsellä tasoittaen.
VISPIKERMA KAKUN PÄÄLLYSTEENÄ
Jos tahdot tehdä kakkuun kermakuorrutteen, on kesällä erityisen tarkasti huolehdittava kylmäketjun katkeamattomuudesta valmistuksen aikana. Kesäilman kosteus ja kesän lämpö lisäävät haasteita.
Kakkua päällystettäessä kermalla voi vatkauskulhon laittaa jääkaappiin tai pakastimeen ja kerman pitää olla kunnolla kylmää - tarkista myös jääkaappisi lämpötila alle +6 asteen, mielellään +2- +4. Vatkattaessa voit käyttää apuna kylmäkalleja tai viilennettyjä, kosteita pyyhkeitä kulhon ympärillä. Kun päällystät kakkua tai pursotat, huolehdi siitä, että kakku on hyvin viilennettynä, voit laittaa sen myös pakastimeen 10-15 minuutiksi. Älä pidä kakkua kauaa huoneen lämmössä päällystysvaiheessakaan.
OPI LISÄÄ KAKKULEIPURI VERKKOKURSSILLA
Lisää kakkuleivonnasta opit Kakkuleipuri verkkokurssillani - katso lisätietoa.
#täytekakku #italianmeringuebuttercream #marenkivoikreemi #paivileipoo #päivileipoo #kakkuleipuri
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: