Kakkuohjeeni löytyy Kotilieden verkkosivuilta, olipa iloinen yllätys!
Tein tämän kakun valokuvauskurssille studiokuvauksia varten ja mukavalle kuvausporukalle maisteltavaksi ♥️ Sitten Kotiliesi kysyi ystävänpäivän haasteena, millaisen kakun tekisit ystävälle, piti perustella ja tämä osui juuri oikeaan aiheeseen, niinpä lähetin reseptin.
Mustikkamoussekakku
Kakkupohja
- 275 g(noin 5 kpl) kananmunia
- 180 gsokeria
- 50 grypsi- tai rapsiöljyä
- 220 gerikoisvehnäjauhoja
Marjahyytelö
- 145 gmansikkasosetta
- 30 gvadelmaa
- 30 gmustikkaa
- 70 ghillo- ja marmeladisokeria
- 2liivatetta
Reunanauha täytekerroksiin
- 2 dlvispikermaa
- 100 gtuorejuustoa
- 1 rklsokeria
- 1 tlvaniljasokeria
- 2 tlvaniljakreemijauhetta
Mustikkamousse
- 2,6liivatetta (=vähän enemmän kuin kaksi ja puoli)
- 1,4 dlvispikermaa
- 1 dlkreikkalaista jugurttia
- 70 gmustikkasosetta
- 125 gmaustamatonta tuorejuustoa
- 2½ tlmustikkajauhetta
- 1 dlsokeria
- 1½ tlvanilja – tai vanilliinisokeria
Kostutus
- 1½ dlmaitoa
- 1 tlvaniljasokeria
Vaniljamousse
- 3liivatetta
- 2,6 dlvispikermaa
- 150 gmaustamatonta tuorejuustoa, vaniljatuorejuustoa tai vaniljarahkaa (voit käyttää näitä yhdistäenkin)
- 0,4 dlsokeria
- 1 tlvaniljasiirappia
- 1 tlvanilja- tai vanilliinisokeria
- 1 tlsitruunamehua
- pieni ripaus suolaa (tasoittaa makeutta tarvittaessa)
Kevennetty italialainen marenkikreemi kakun pintaan
- 170 g(noin 5) valkuaista
- 2 tlsitruunamehua
- 280 gsokeria
- 0,4 dlvettä
- 340 gvoita
- 2 tlvaniliinisokeria
- 2 tlkaramellisiirappia tai muuta makuainetta
- haluamaasi elintarvikeväriä
Valmistus:
POHJA
- Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri yleiskoneella tai pitkään vatkaten sähkövatkaimella valkoiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
- Kaada öljy muna-sokerivaahtoon, sekoita kevyesti koneella. Sihtaa jauhot vaahdon joukkoon ja nostele ne nuolijalla hyvin, mutta kevyesti vatkaamatta taikinan joukkoon.
- Pingota (20 cm) irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja suihkuta vuokrasprayta vuoan reunoille. Kaada taikina vuokaan nuolijaa apuna käyttäen. Paista kakkupohjaa 175 asteessa kiertoilmauunissa reilu puoli tuntia, kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä.
- Tipauta kakku ennen pöydälle laskemista noin 20 sentin korkeudelta esimerkiksi leikkuulaudan päälle. Tämän pitäisi auttaa kakun sisusosan tasaantumista. Jäähdytä kakkupohja vuoassaan.
- Irrota kakkupohja vuoasta jäähtyneenä ja kääri se esimerkiksi kelmuun ja nosta jääkaappiin yöksi. Kylmä kakkupohja on helpompi leikata viipaleiksi.
- MARJAHYYTELÖ
- Tee marjahyytelö valmiiksi.
- Tämän voit valmistaa samana päivänä kuin kakkupohjan.
- Keitä marjoja ja hillo- ja marmeladisokeria sekoitellen noin viisi minuuttia. Pehmitä liivatteet tilkassa kylmää vettä ja lopuksi puserra niistä vesi ja liuota ne hyvin sekoittaen hillon joukkoon. Nosta kattila kylmään vesihauteeseen esim. keittiön lavuaariin, niin hillo jäähtyy nopeasti.
- Maista hillon sokeri, tarvittaessa voit lisätä sokeria lämpimään hilloon. Kaada hillo noin 16–18 cm:n halkaisijaltaan olevalle lautaselle, jonka olet vuorannut muovikelmulla tai käytä irtovuoan rengasosaa (tarvitset vuoan seuraavana päivänä kakun kasaamiseen). Hyydytä hillolevy jääkaapissa yön yli tai puolisen tuntia pakasteessa.
- TÄYTEREUNAAN PURSOTUSRENGAS
- Seuraavana päivänä tee reunanauha täytekerroksiin. Vaahdota kerma ja tuorejuusto, mausta ja lisää lopuksi vaniljakreemijauhe, joka paksuntaa vaahtoa. Tämä kermaseos pursotetaan molempiin kerroksiin kakun reunoille. Reunanauha estää sen, ettei marjahyytelö tai mustikkamousse värjää kakun reunaa. Säilytä loput jääkaapissa, koska tarvitset sitä seuraavana päivänä.
- TEE MUSTIKKAMOUSSE
- Pehmitä liivatteet tilkassa kylmää vettä. Sekoita jogurtti, tuorejuusto, mustikkasose ja mausteet sähkövatkaimella. Vaahdota kerma eri astiassa pehmeäksi ilmavaksi vaahdoksi. Kuumenna vettä pieni tilkka noin ¼ dl kiehuvaksi, sekoita huolella joukkoon liivatteet, joista olet puristanut pois liotusveden. Kaada liivateseos kuumana tuorejuustoseokseen, vatkaa sähkövatkaimella. Jos jatkat vatkaamista pitempään, alkaa liivate jäähtyessään vaahtoutua ja täytteestä tulee ilmavampi – vatkaamisesta ei siis ole haittaa, päinvastoin. Lisää lopuksi nuolijalla tai kevyesti sähkövatkaimella vatkaten kermavaahto joukkoon. Tarkista maku.
- Leikkaa kylmä kakkupohja kolmeen kerrokseen. Aseta kakkuvuoan pohjalle alimmaiseksi päällä ollut pinta. Kostuta kakkupohjaa pullasudilla töpöttäen maito-vaniljasokeriseoksella.
- Pursota niin sanottua reunanauhaa eli kerma-tuorejuustoseosta renkaaksi kakun reunoille noin 3 cm korkeaksi nauhaksi ja laita keskelle mustikkamousse, tasoita pinta ja siirrä kakku kylmään jääkaappiin hetkeksi.
- TEE VANILJAMOUSSE
- Pehmitä liivatteet kylmässä vesitilkassa. Sekoita vaniljatuorejuusto ja makuaineet yhteen sähkövatkaimella. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Puserra liivatteista liotusvesi pois ja sekoita ne hyvin 1-2 ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä. Kaada se kuumana tuorejuustoseokseen ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää kermavaahto ja sekoita kevyesti sähkövatkaimella se joukkoon. Tarkista maku.
- Nosta mustikkamoussen päälle keskimmäinen kakkulevy, kostuta kakkulevy maito-vaniljasokeriseoksella pullasudilla. Pohjan päälle saat muovikelmun avulla nostettua hyytyneen marjahyytelön. Pursota niin sanottua reunanauhaa eli tee taas kerma-tuorejuustorengas noin 3 cm korkeana kakun reunaan. Kaada päälle vaniljamousse, tasoita ja nosta päällimmäinen kakkulevy pintaan. Laita päälle muovikelmu ja nosta kakku taas yöksi jääkaappiin.
- TEE MARENKIVOIKREEMI KAKUN PÄÄLLYSTEEKSI
- Mittaa valkuaiset ja sitruunamehu yleiskoneen teräksiseen vatkauskulhoon.
- Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja laita kattila ihan pienelle lämmölle, anna veden imeytyä sokeriin, älä sekoita. Kun vesi on imeytynyt lähes kokonaan, voit nostaa kattilan alla levyn lämpöä vähän ja samaan aikaan voit laittaa valkuaiset vatkautumaan keskiteholla.
- Kun sokerin lämpötila kattilassa on lämpömittarilla mitaten 121 astetta tai se valuu lusikasta nauhamaisesti, kaada kuuma sokeriliemi nauhana yleiskoneen laitaa myöten valkuaisvaahtoon ja vaahdota ensi seosta kovemmalla teholla, sitten hiljemmin, kunnes kulho tuntuu ulkoapäin haalealta käteen
- Lisää siinä vaiheessa rasvaa ohuina viipaleina nokare kerrallaan yleiskoneen kulhoon ja jatka vatkaamista keskiteholla.
- Kreemi voi näyttää nestemäiseltä ja rakeiseltakin, mutta kun jatkat vatkaamista, se muuttuu tasaiseksi ja sileäksi ja paksummaksi. Valkuaiset kypsyvät. Vatkausaika voi olla jopa puoli tuntia. Pitkä vatkaaminen vaalentaa kreemin.
- Jos kreemi ei tule sopivaksi voit laittaa vatkauskulhon hetkeksi jääkaappiin, jos se tuntuu kovin lämpimältä tai voit lisätä rasvaa, kunnes kreemi on sopivan paksua.
- Viimeksi kreemistä poistetaan ilmakuplat käännellen kreemiä kulhon laitoja vasten joko silikonilavalla tai nuolijalla. Kreemi saa jäädä kermavaahtomaisen paksuksi, se jähmettyy kylmässä jääkaapissa, mutta on helpompi levittää pehmeänä kakun pintaan.
- Kreemiä voit maustaa makusiirapeilla, lisää sitä siinä tapauksessa vatkaamisen lopulla. Jos käytät esansseja, pari tippaa riittää, makusokereita voit laittaa maun mukaan. Kreemi on hyvää sitruunalla ja vanilliinisokerillakin. Vaniljasokerikin käy ja maku on hieno, mutta se jättää kreemiin tummia vaniljan pilkkuja.
- Jos kreemi jää kellertäväksi, sitä voi taittaa luonnonvaaleaan lisäämällä mahdollisimman vähän violettia väriä. Liika violetti värjää kreemin vihertäväksi.
- KUORRUTA KAKKU
- Levitä kreemi kakun pintaan rustiikinomaisesti palettiveitsellä käännellen tai tasaisesti ensin päälle, sitten reunoille, tasoita ja laita kakku kylmään.
- Laita tarvittaessa toinen kerros kreemiä kakun pintaan, tasoita.
- Sapluunakuvioiden avulla voit levittää värillisen pehmeän kreemin pakastimessa jäähdytetyn kakun pintaan tai sabluunakuvion läpi voi pensselillä töpöttää tomuväriä, jos haluat.
- KORISTELE
- Ruusukkeiden pursottamiseen sopii sama seos, mitä pursotettiin kakun täytereunoille, tuorejuuston määrän voi halutessaan kaksinkertaistaa. Kermatuorejuustoseosta voi värjätä elintarvikkeille tarkoitetuilla pastaväreillä. Pursottaessasi kokeile aina ensin lautaselle.
- Lisää strösselit kakun päälle mahdollisimman lähellä tarjoilua.
- Vaihtoehtoisesti kakun päälle ja koristeluun käy sama kerma-tuorejuustoseos, mitä käytettiin kakun välissä reunoille tai tuorejuustokreemi.

Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: